Päävalikko Siirry sisältöön

If jatkoi vahvaa kasvua haastavista olosuhteista huolimatta

08.03.2022, 06.39

”Ifin bruttomaksutulo kasvoi 8,4 prosenttia toisella kvartaalilla. Meille kevät ja kesä toivat mukanaan vaihtelevan markkinatilanteen, pandemian jälkeisen ”uuden normaalin” sekä kasvaneen tarpeen vakuutuksille”, kommentoi Ifin toimitusjohtaja Morten Thorsrud yhtiön vuoden 2022 toisen neljänneksen tulosta.

Ifin toimitusjohtaja Morten Thorsrud Kuva: If

Ifin vakuutustekninen kate kasvoi 25 prosenttia 291 miljoonaan euroon. Yhdistetty kulusuhde oli 77,1 prosenttia, joka on ennätysalhainen.

”Pandemia on vihdoin ohi, ainakin Ifin liiketoiminnan näkökulmasta. Korona ei enää vaikuttanut tulokseemme tällä kvartaalilla. Talous ja pohjoismaiden markkinat ovat siirtyneet ”uuteen normaaliin”, joka on erilainen kuin mitä kukaan odotti”, kertoo Morten Thorsrud.

Matkustaminen on palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle. Samaan aikaan monet lentomatkustajat ovat kohdanneet ongelmia kesän aikana. Norjassa tehtiin alkuvuonna 23 prosenttia enemmän vahinkoilmoituksia kadonneista tai myöhästyneistä matkatavaroista kuin vuonna 2019. Ruotsissa myöhästyneiden matkatavaroiden ja lentojen vahinkoilmoitukset ovat kasvaneet 92 prosenttia.

Pohjoismaiden suurimpana vakuutusyhtiönä meillä on näköalapaikka yhteiskunnan kehityssuuntiin. Vakuutamme Pohjoismaissa esimerkiksi enemmän autoja kuin kukaan muu, ja sen vuoksi autoteollisuuden toimitusketjuhaasteet heijastuvat meihin laajimmin. Samalla kuitenkin voimme tunnistaa muutoksia liikenteessä ja kuljettajien käyttäytymisessä. Liikenne on Pohjoismaissa käytännössä palautunut normaalille tasolle, paitsi Suomessa, tiputtuaan huomattavasti pandemian alettua.

Iltapäivän ruuhkapiikit ovat kutakuinkin samoilla tasoilla kuin ennen, mutta aamuliikenne on levittäytynyt aiempaa useammille tunneille. Hybridityön joustavuus vaikuttaa selvästi ihmisten työelämään pohjoismaisesti tarkkailtuna.

Pandemian vaikutukset ovat väistyneet myös venemarkkinoilta. Venevahingot kasvoivat huomattavasti pandemian aikana, kun ihmiset suosivat lähimatkailua ja veneitä käyttivät monet ensikertalaiset. Tänä kesänä, kun ulkomaanmatkailu on palannut normaaliksi ja polttoaine on epätavallisen kallista, ovat venevahingot kääntyneet selvään laskuun.

Samaan aikaan olosuhteet ovat haasteelliset. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti Euroopan turvallisuustilannetta ja on johtanut toimitusketjuvaikeuksiin useilla teollisuudenaloilla sekä korkeaan inflaatioon, jollaista emme ole Pohjoismaissa nähneet 30 vuoteen. Erityisesti suuryritysten alivakuuttamisen riski on korkea, sillä inflaation vuoksi vahinkojen korjaaminen on kallistunut.

Osa Ifin kasvusta johtuu inflaatiosta ja hintojen tarkistamisen tarpeesta, mutta suuri osa on kasvavan asiakasmäärän ansiota. Yhdeksän kymmenestä asiakkaasta uudistaa vakuutussopimuksensa kanssamme ja samalla olemme myös onnistuneet houkuttelemaan uusia asiakkaita. If kasvaa kaikissa toimintamaissa ja kaikilla liiketoiminta-alueilla.

Kaikki tämä johti Ifin todella vahvaan tulokseen toiselta neljännekseltä. Olemme hyvissä asemissa uuteen normaaliin, millainen siitä muodostuukin.

Morten Thorsrud
Toimitusjohtaja


If-konsernin toisen neljänneksen tulos

If-konsernin tulos huhti-kesäkuussa 2022 osoittaa Pohjoismaiden suurimman vakuutusyhtiön kasvun jatkuvan vahvana.

  • Yhdistetty kulusuhde oli 77,1 % (80,7 % Q2/2021)
  • Vakuutustekninen kate oli 291 milj. e (232 milj. e)
  • Bruttomaksutulo oli 1 343 milj. e (1 243 milj. e)
  • Bruttomaksutulo kasvoi 8,4 prosenttia. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla bruttomaksutulo kasvoi 7,5 % verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.
  • Sijoitustoiminnan nettotuotto oli 2 milj. e (4 milj. e) toisella vuosineljänneksellä ja 5 milj. e (8 milj. e) vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Ifin toisen neljänneksen tulos Suomessa

Ainutlaatuisen vahva kvartaali, johon vaikutti oikaisut eläke-edun raportoinnissa.

  • Bruttomaksutulo oli 225 milj. e (214 milj. e Q2/2021)
  • Vakuutustekninen kate 115 milj. e (35 milj. e)
  • Yhdistetty kulusuhde oli 54,8 % (85,6 %)

If kuuluu Sampo-konserniin. Euromääräiset luvut on esitetty siinä muodossa, kuin Sampo esittää ne osavuosiraportissaan. Lisää tietoa koko Ifin tuloksesta löytyy Sammon osavuosiraportista.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa