Datorn har blivit våt

Ta det lugnt, i de flesta fall går det att reparera en dator som blivit våt. Då sparas alla bilder, meddelanden, filer och program som du har i den. If samarbetar med servicefirmorna iTapsa och mcare.

Gör så här om din dator blivit våt

  1. Stäng genast av datorn och ta loss den från laddaren. Ta loss batteriet om det är möjligt.
  2. Torka bort all synlig vätska från datorn och vänd den upp och ned så att vätska som eventuellt kommit in i datorn ska rinna ut.
  3. Försök inte starta datorn på nytt. Det kan orsaka ännu större skador på datorn.
  4. Ta reda på datorns märke, modell och inköpsår. Gör skadeanmälan på Mina sidor.
  5. När vi fått din skadeanmälan, skickar vi anvisningar till dig för reparationen. Vår samarbetspartner mcare reparerar fuktskadade bärbara datorer.
  6. När din dator har reparerats betalar du endast din egen andel till serviceverkstaden. Mcare kan fakturera den resterande andelen av kostnaderna från If.

Gör skadeanmälan på Mina sidor

Mina sidor står till tjänst 24/7.

Mina sidor

Vi erbjuder dig personlig service nu varje dag

Sköt dina försäkrings- och skadeärenden smidigt på numret 010 19 19 19 (må–fr 8–20 och lö–sö 10–16).

Ring oss

Hur kommer försäkringen till hjälp av om datorn blivit våt?

På ersättningsbeloppet inverkar datorns ålder, försäkringens självrisk och de självriskpengar som du eventuellt samlat på If Självriskkonto. Självrisken i hemförsäkringen är vanligen 150 euro. För skador som är mindre än självrisken utbetalas ingen ersättning.

Reparation av en dator som blivit våt kostar hos mcare med Techsave-metoden normalt 299 euro. Ifs kunder får reparationen till priset av 186 euro. Över 80 % av alla fuktskadade datorer kan repareras med denna metod.

Datorns värde sjunker för varje år i försäkringen, och ju äldre enhet det är fråga om, desto mindre är den värd. Därför motsvarar ersättningen ofta inte priset på en ny dator. Om enhetens värde är lägre än försäkringens självrisk, ersätter försäkringen inte heller reparationskostnaderna.

[taulukko]

Även om det inte skulle återstå något att ersätta från försäkringen, kan du som Ifs kund ändå utnyttja mcares Techsave-rabatt och försöka låta reparera din dator.

Vi sköter ditt skadeärende snabbt

När du anmäler skadan via Mina sidor, går det snabbt och smidigt att göra anmälan. Vi tar upp ditt skadeärende till handläggning senast nästa vardag.

Vi kontrollerar för din del att följande är i ordning:

  • Din försäkring var i kraft vid tidpunkten för skadan.
  • Den egendom som skadats eller stulits omfattas av din försäkring.
  • Skadan är ersättningsgill enligt försäkringsvillkoren.
  • Du har sökt ersättning inom ett år efter att skadan inträffade.

Återställning av försvunna filer

Försäkringen ersätter inte återställning av filer från en skadad dator. Kom ihåg att regelbundet ta säkerhetskopior, så besparas du många bekymmer om datorn skulle gå sönder.

Om skadan redan är skedd och du inte har några säkerhetskopior, kan du kontakta våra samarbetspartners mcare eller iTapsa. Filerna kan ofta räddas från en kraschad hårdskiva. Priserna varierar mycket från 79 euro och uppåt.

Skada på arbetsgivarens dator

Om datorn ägs av ett företag är den inte försäkrad i din hemförsäkring, varför hemförsäkringen inte ersätter din arbetsdator. Vi rekommenderar att du hör dig för hos din arbetsgivare om hur du ska gå till väga för att snabbt få datorn i skick.