Snabb hjälp och e-recept via distansläkare

Vad ska jag göra om det känns strävt i halsen? Vem kan förnya mina recept? Är det fråga om allvar när barnet är gråtmilt? Vardagliga hälsobesvär kan vara försvånansvärt enkla att sköta bekvämt från exempelvis hemsoffan eller stugan. Läs mer om distansläkare!

Hälsobesvären kräver inte alltid besök hos läkaren, och i sådana fall kan du få hjälp via en distansläkare. Distansläkaren hjälper dig direkt och din försäkring ersätter konsultationer med distansläkaren på samma sätt som besök på en vanlig läkarmottagning. Distansläkartjänsten och direktersättning går att använda dygnet runt.

Vad avses med distansläkare?

Distansläkare innebär en läkares eller sjukskötares mottagning som du når via chatt, t.ex. i Mehiläinens OmaMehiläinen-appen. I chattkonversationen mellan distansläkare och kund går det vid behov att lägga till bilder, vilket hjälper läkaren att göra en diagnos.

Chattkonversationen med en distansläkare är ett dataskyddad och utgör ett snabbt sätt att få kontakt med en läkare. Distansläkaren ger vårdföreskrifter, ordinerar mediciner och skriver ut remisser för fortsatt undersökning.

Du kan använda distansläkartjänsten t.ex. i följande situationer:

  • hudsymptom
  • symptom på ögoninflammation
  • kortvarig snuva eller hosta
  • allergisymptom
  • insektsbett
  • urinvägsinfektion hos kvinnor
  • magsymptom
  • behov av att förnya recept
  • behov av kontrollbesök.

Källa: Mehiläinen

Distansläkarmottagning och If Direktersättning

If Direktersättning kan användas på Mehiläinens Digiklinik (OmaMehiläinen-appen) och Terveystalos Läkarchatt 24/7 (Terveystalo-appen). Förutsättningen för att direktersättning ska fungera är att du aktiverar den via appen. Aktiveringen behöver du bara göra en gång varefter appen är mycket enkel att börja använda. Se våra anvisningar om besök på en distansläkarmottagning hos Mehiläinen och Terveystalo samt hur direktersättning ska aktiveras.

Varför aktivera If Direktersättning i appen?

Direktersättning sparar tid och besvär. När du aktiverat direktersättningstjänsten i distansläkarappen gör läkarstationen för chattbesöket en skadeanmälan i ditt namn. Vanligtvis betalar du bara självrisken och If betalar ersättningen direkt till läkarstationen. If Direktersättning fungerar i de flesta sjukdomsfall. Direktersättning används i samband med chattbesök, men omfattar inte ännu video- eller telefonmottagningar.

Om det undantagsvis inte går att sköta ersättningen genom direktersättning, debiteras distansläkararvodet från ditt betalkort. Läkarstationen gör också i sådana fall en skadeanmälan i ditt namn, och för att handlägga ärendet snarast möjligt kontaktar vi dig per telefon eller via Mina sidor.

När lönar det sig att besöka en distansläkare?

Via distansläkartjänsten får du hjälp snabbt av erfarna specialister varje dag under året. Om det behövs får du en remiss för undersökningar och e-recept för läkemedel. Om sjukdomen eller symptomen går att sköta utan fysisk examinering kan dessa i allmänhet skötas på en distansläkares mottagning.

T.ex. förkylningssymptom, ögoninflammation, allergisymptom, magsymptom, insektsbett, hudsymptom och behov av att förnya recept är exempel på situationer i vilka du kan få hjälp av en distansläkare.

Specialisterna svarar på dina hälsorelaterade frågor dygnet runt och oftast bara inom några minuter.

Direktersättning på telefon- och videomottagning

Nuförtiden är det också möjligt att boka tid på en telefon- eller videomottagning istället för att besöka en vanlig läkarmottagning.

Vid fakturering av video- eller telefonmottagningar kan du inte använda direktersättning. För dina distansläkarbesök ska du därför söka ersättning separat efter att du har betalat fakturan för besöket.

Du kan också ha nytta av följande: