If Självriskkonto

Tack vare If Självriskkonto kan du minska självrisken – du får således en bättre ersättning, när skadan är framme. Läs mer om hur självriskkontot fungerar och när du kan dra full nytta av det!

Pengarna på ditt If Självriskkonto fungerar som en spargris som du kanske har glömt bort, men som du kan använda om skadan är framme. När du är Ifs kund och omfattas av If Förmånsprogram, samlar du pengar på ditt självriskkonto för varje försäkringsperiod utan skador – ända upp till 200 euro.

Kontrollera ditt saldo på Mina sidor 24/7

Du kan kontrollera summan på ditt If Självriskkonto via Mina sidor i Min profil - Kundförmåner. Mina sidor går snabbast att använda i appen If Mobil.

Summan på självriskkontot uppdateras en gång per försäkringsperiod, ca. fem veckor innan början av nästa försäkringsperiod. Försäkringsperioden är ett kalenderår. På Mina sidor hittar du också försäkringsperiodens begynnelsedag.

Vad betyder självrisk?

Självrisken är den summa som du själv får stå för vid en skada. I praktiken görs ett avdrag i form av självrisk från den ersättning som vi betalar till dig. Därtill går självrisken att betala direkt exempelvis på reparationsverkstaden.

T.ex. om diskmaskinen orsakat en vattenskada i köket görs från ersättningen avdrag för självrisken, som i hemförsäkringen typiskt är 150 euro. Om du har samlat 100 euro på självriskkontot, återstår endast 50 euro i självrisk. En trevlig överraskning i en tråkig situation, inte sant?

Självriskkontot fungerar i samband med de flesta skador

Du kan använda pengarna på självriskkontot när skadebeloppet är större än självrisken. Ifs kunder använder självriskkontot oftast vid vid skador som hänför sig till bilande och skador i hemmet.Typiska skador där självriskpengarna kommer till nytta är t.ex. då bilen fått en buckla på parkeringsplatsen, mobiltelefonen eller datorn gått sönder eller ett läckage orsakat en vattenskada i hemmet.

Du kan använda pengarna på If Självriskkonto vid

 • alla skador på hemlösöre (telefonen faller i golvet och går sönder, tvättmaskinen läcker och orsakar vattenskador i köket osv.)
 • alla byggnadsskador i hemmet (eldsvåda i egnahemshus, luftkonditioneringen går sönder osv.)
 • alla båtskador (båten utsätts för skadegörelse, du kör på grund osv.)
 • de flesta kaskoskador (din bil skadas i en krock, bilen stjäls osv.).

Du kan inte använda pengarna på If Självriskkonto vid

  • skador som ersätts från kaskoförsäkringens glasskydd (vid skada på vindrutan)
  • personskador
  • sällskapsdjursskador
  • hästskador
  • skogsskador
  • ansvars- eller rättsskyddsskador
  • trafikskador.

  Så här använder du pengarna på If Självriskkonto

  1. Gör skadeanmälan.
  2. Du kan nu lyfta fötterna på bordet. Vi ser till att de pengar som du har samlat på ditt If Självriskkonto används om din skada motsvarar de skadefall som beskrivits på den här sidan.

  Du samlar pengar på ditt självriskkonto för skadefria år

  För varje försäkringsperiod utan skador kan du samla pengar på ditt If Självriskkonto. Som skada räknas ersättning som betalats ut från trafik-, bil-, hem- eller båtförsäkringen.

  För skadefria år samlar du på If Självriskkonto

  • 20 euro om året, då du är på nivå 1 i förmånsprogrammet
  • 30 euro om året, då du är på nivå 2 i förmånsprogrammet
  • 40 euro om året, då du är på nivå 3 i förmånsprogrammet.

  Du kan samla upp till 200 euro på självriskkontot. När du använt pengarna på ditt självriskkonto, börjar du på nytt samla pengar på kontot efter nästa skadefria år. Självriskkontot och den försäkring från vilken ersättningen betalas ut ska omfattas av samma If Avtal.