Yritysautojen yleisimmät vahingot - näin vältät ne

Jokainen voi joutua työajallaan liikenneonnettomuuteen tai yritysautoon voidaan murtautua, mutta riskejä voi myös pienentää. Lue täältä, mitkä ovat yleisimmät ajoneuvovahingot – ja asiantuntijamme parhaat vinkit niiden välttämiseksi. 

Näistä syistä autot jäävät tien päälle

Hinausvahingot, kiveniskemät ja kolarit ovat tyypillisiä ajoneuvovahinkoja. Yritysajoneuvojen vahinkojen parissa työskentelevä Alexander Jansson kertoo, miten vahingoilta voi välttyä.

Hinausvahingot lukeutuvat yleisimpiin ajoneuvovahinkojen joukkoon

Ajoneuvoasiakkaanamme voit aina olla yhteydessä Ifin hinaus- ja tiepalveluun

Ifin ajoneuvovahinko-osastolla työskentelevä Jansson kertoo tiettyjen vahinkojen olevan yritysautoilla yleisiä. Suomen yleisin yksittäinen yritysautoilijan vahinkotyyppi on hinausvahingot. Onkin tärkeää muistaa, että jos ajoneuvolla ei voi ajaa esimerkiksi vaurion tai teknisen vian vuoksi, niin se siirretään huoltoon oikeaoppisesti.

– Autamme asiakkaitamme 24/7 silloin, kun auton kanssa on ongelmia tien päällä. Kun olet Ifin asiakas, autamme sinua jatkamaan matkaasi vakuutusturvasi laajuudesta riippumatta.

– Jos vakuutuksesi sisältää hinauksen kattavan vakuutuksen, katamme myös kulut, mutta jos sellaista ei ole, saat Ifin asiakkaana henkilö- tai pakettiauton hinauksesta 25 prosenttia alennusta , Jansson sanoo.

Tiepalveluun voi olla yhteydessä myös silloin, jos esimerkiksi kojelaudan merkkivalo syttyy ja olet hieman epävarma, mitä se tarkoittaa.  

– Selvitämme asian kanssasi, ja tarvittaessa lähetämme tieapua tai hinausauton paikalle.

Kiveniskemä voi tulla kalliiksi 

Toiseksi yleisimpiä yritysautojen vahinkotapahtumia ovat kiveniskemien aiheuttamat tuulilasivauriot.

– Saattaa kuulostaa itsestäänselvältä, mutta riittävän etäisyyden pitäminen edellä ajavaan ajoneuvoon säästää sinut ja yrityksesi monilta vahingoilta. Kun etäisyys on pidempi, kivi iskeytyy tuulilasiin pienemmällä nopeudella, jolloin siitä tulee vaaraton, Jansson huomauttaa. 

Jos tuulilasissa on jo halkeama, sen leviämisriskiä voidaan pienentää yksinkertaisin keinoin. Enintään kolmen senttimetrin vauriot voidaan usein korjata paikkaamalla. 

– Kiveniskemän voi peittää kätevällä tarralla, kunnes ehdit korjauttaa sen. Voit myös asentaa ajoneuvoosi roiskeläpät, jotta et itse vahingoita jonkun toisen tuulilasia, Jansson sanoo. 

Kiveniskemä auton tuulilasissa

Stressi monien kolarivahinkojen taustalla 

Ifin ajoneuvovahinkotilastojen mukaan myös erilaiset kolarit ovat yleisiä vahinkotapahtumia.

– Riittävän etäisyyden pitäminen kaikissa tilanteissa on todella hyvä tapa. Kun ajat 70 km/h, kuljet 20 metriä sekunnissa. Silloin jarrutusmatka on noin 28 metriä, reaktiomatka mukaan lukien. Jos siis noudatat kolmen sekunnin sääntöä, voit olla melko varma, ettet törmää toiseen ajoneuvoon, Jansson selittää. 

Usein kolarin taustalla on merkittävä ja puhtaasti liikennepsykologinen tekijä: stressi. Työstressi on helppo siirtää tien päälle, mutta menetettyä työaikaa ei kannata yrittää korvata ajamalla nopeammin ja aggressiivisemmin. Käytännössä se ei ole edes mahdollista kuin hyvin pitkillä välimatkoilla.

– Jos ajat 10 km/h ylinopeutta tiellä, jolla nopeusrajoitus on 50 km/h, säästät 10 kilometrin matkalla vain minuutin. Jos nopeutesi nousee satasesta 110 kilometriin tunnissa, säästät samalla matkalla vain 30 sekuntia. Hyöty ei kerta kaikkiaan ole sen arvoista, Jansson huomauttaa. 

Usein vahingot sattuu peruuttamalla 

Tiesitkö, että suurin osa, jopa 44 prosenttia, kaikista törmäysvahingoista sattuu peruuttamalla? Yleensä tämä tapahtuu parkkipaikalla. Tämä on vahinkotyyppi, jonka riskiä voi itse pienentää muutamilla hyvin yksinkertaisilla keinoilla. 

– Peruuttamalla varovaisesti ja kiirehtimättä, ja tarkkailemalla parkkipaikan muuta liikennettä, voi vähentää vahinkoriskiä merkittävästi, Jansson huomauttaa. 

Parkkipaikalla sattuneissa törmäysvahingoissa ei ole yleensä kyse kovin suurista turmista, mutta auton korjaus vie aina oman aikansa, ja se on pois asiakkaan normaalista liiketoiminnasta. 

Hanki lisäturva työkaluillesi 

 Tavallinen ajoneuvovakuutus ei kata muita kuin ajoneuvoon kuuluvia tavaroita, lukuun ottamatta esimerkiksi kattobokseja ja lastenistuimia. Jos siis olet sellaisella alalla, jossa yritysautossa säilytetään varkaudelle alttiita koneita tai työkaluja, niin on aina turvallisinta ottaa tavaroille lisävakuutus. 

– Olipa kyseessä minkälainen yritys tahansa, paras vinkki on, että autoon ei jätetä näkyville mitään arvoesineitä. Tämä koskee erityisesti sellaisten ammattien harjoittajia, joilla on yritysautoissaan kalliita työkaluja ja koneita. Heidän kannattaa myös harkita erityisen lukkovahvikkeen hankkimista pakettiautoon, jolloin sisäänpääsy vaikeutuu.  

Yleisimmät ajoneuvovahingot pähkinänkuoressa:

1. Hinausvahingot. Hinausvahingot ovat Suomen suurin yksittäinen vahinkotyyppi. Jos tien päällä sattuu vahinko tai autossa on tekninen vika, on tärkeää, ettei ajoneuvoa lähde hinaamaan omin päin ilman asiantuntemusta. Tällaisissa tilanteissa on hyvä ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi.

2. Kiveniskemät. Pidä riittävä etäisyys edellä ajavaan autoon. Jos vahinko kuitenkin sattuu, asenna tuulilasiin heti kiveniskemälaastari. Niitä voi tilata maksutta useista tuulilasiliikkeistä.

3. Kolarit. Yhteentörmäykset eläinten tai ajoneuvojen kanssa kuuluvat yritysautojen yleisimpiin kolarivahinkoihin. Muista, että sinulla täytyy olla voimassa oleva törmäys- tai eläin- ja luonnonilmiöturva, joka kattaa törmäyksen eläimen kanssa, jotta voit saada korvaukset vakuutusyhtiöltäsi. Ole varuillasi myös peruuttaessa - pienikin ajoneuvovahinko voi haitata liiketoimintaa harmillisen paljon.

4. Murrot. Automurtoja vastaan on vaikea suojautua. Varmista, että otat autossasi olevalle omaisuudelle erillisen vakuutuksen. Tämä pätee erityisesti, jos kuljetat tavaroita tai kalliita työkaluja. 

24/7 tiepalvelu sisältyy vakuutukseen

Ifin hinaus- ja tiepalvelu on tukenasi kaikissa autoiluun liittyvissä tilanteissa, ympäri vuorokauden. Kun moottori sammuu tai auton merkkivalo syttyy, me autamme. Saat palvelumme kautta välittömän avun kaikille ajoneuvoille, automerkeille ja -malleille.

Tulosta työpaikallesi Ifin tiepalvelun yhteystiedot

Ifin hinaus- ja tiepalvelu
  1. Neuvot ja vinkit

    Työsuhdeauton valinta: polttomoottoriauto, sähköauto vai lataushybridi? 

    Uutta työsuhdeautoa hankittaessa on helppo eksyä etuuksia ja päästösääntöjä koskevien tietojen viidakkoon. Me selvennämme käsitteet – ja autamme sinua valitsemaan omaan tilanteeseesi parhaiten sopivan työsuhdeauton.

  2. Ulkomaille autolla - muista yrityksen Green Card

    Oletko lähdössä ulkomaille yrityksen omistamalla autolla? Vihreä kortti eli Green Card on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Nimestään huolimatta vihreä kortti on nyt valkoinen.

    03.04.2019
  3. Neuvot ja vinkit

    Sähköisen työsuhdeauton lataus ja verotus

    Voiko työsuhdeautoa ladata työpaikalla?

    08.06.2021