Ehkäise venepalot ja perämoottorin varkaus

Venevarkaudet ja tulipalot ovat veneenomistajan painajaisia. Lue, milloin vahinkoja sattuu eniten ja miten voit välttyä niiltä. Katso myös vinkit sammuttimen valintaan.

Telakalla piilee tulipalon vaara keväisin

Kevät on tulipalojen sesonkiaikaa telakalla oleville veneille, Ifin vahinkotilastoista selviää. Tulipalo saa alkunsa tyypillisesti veneen keväthuollosta, kun esimerkiksi hitsaamisesta syntyvät kipinät jäävät kytemään ja aiheuttavat tulipalon.

Veneen keväthuollon aikana kannattaa siis olla tarkkana ja tarkistaa palovaroitinten ja alkusammutusvälineiden toimivuus jo ennen kuin vene siirretään vesille.

Veneissä sattuu kokonaisuudessaan eniten tulipaloja aktiivisen veneilykauden aikana. Eniten tulipaloja syttyy keskimoottoriveneissä kesäviikonloppuina.

Näin vältät venepalot

Voit minimoida tulipalon riskin veneessä, kun pidät veneestä ja sen tarvikkeista hyvää huolta. Teetä kaikki sähkö-, kaasu- ja polttoaineasennukset ammattilaisilla, jolloin vahingon riski on yleensä pienempi ja vahingon sattuessa vastuu kuuluu asentajalle. 

Ole veneessä erityisen varovainen tulen kanssa, koska tulipalon sytyttyä veneen pienet tilat täyttyvät nopeasti savukaasuista ja palo leviää vauhdilla.

Polttoaine- ja sähköjärjestelmät vaativat myös säännöllistä huoltoa. Kaasulla toimivat laitteet kannattaa tarkistuttaa kerran vuodessa. Jos letkussa näkyy murtumia, kun taitat letkua, uusi se välittömästi. Osa valmistajista suosittelee kaasuletkujen vaihtoa viiden vuoden välein.

Jos veneessä varautumisesta huolimatta syttyy tulipalo, nopea toiminta on oleellista. Harjoittele onnettomuuden varalle ja lue toimintaohjeet jo etukäteen. 

If suosittelee venetyypistä riippuen C-teholuokan sammuttimia, jotka sammuttavat myös kaasupaloja.

Millainen on hyvä sammutin veneeseen?

Sammutin on pakollinen varuste, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite (kuten keitin, lämmitin tai jääkaappi), sisämoottori tai yli 25 kW:n eli 34 hevosvoiman perämoottori.

1. Tarvitset veneeseen vähintään 8A68B-teholuokan sammuttimen. Käytännössä 8A68B-luokan sammutin sopii tehonsa puolesta esimerkiksi palavan puun, tekstiilien, nesteiden ja öljyjen sammuttamiseen. If suosittelee venetyypistä riippuen C-teholuokan sammuttimia, jotka sammuttavat edellisten lisäksi myös kaasupaloja. Tarvittavien sammuttimen teho ja määrä riippuvat myös veneen katsastusluokasta.

2. Veneen rakennusmateriaali ei vaikuta sammutinvaatimuksiin. Alumiinivenettä suojataan käytännössä kuten puuvenettäkin.

3. Jauhesammutin vai nestesammutin veneeseen? Riippuu tarpeistasi. Osa veneseuroista edellyttää jauhesammutinta, mutta molemmista sammutintyypeistä löytyy veneilyyn sopivia sammuttimia.

4.Veneessä pitää olla vähintään kahden kilogramman sammutin. Sillä voi sammuttaa pienen palon, mutta sen sisältö tyhjentyy noin kuudessa sekunnissa, joten kahden kilon sammuttimessa ei ole harjoitteluvaraa.

5. Sammutin on katsastettava eli huollettava joka vuosi. Sammuttimen katsastus voi järjestyä esimerkiksi veneseuran kautta. Jos tarvitset sammuttimen tarkastus- ja huolto-ohjeita, ota yhteyttä sammuttimen maahantuojaan tai Tukesiin.

6. Jos joudut käyttämään jauhesammutinta, siivoa jauhe pölynimurilla. Kostunut jauhe syövyttää metallia, joten jauhetta ei voi siivota vedellä.

7. Sammutin kannattaa sijoittaa siten, että se on helppo ottaa käyttöön – paraskin sammutin on turha, jos sitä säilytetään kaapin perukoilla, josta et saa sitä hätätilanteessa nopeasti esiin. Jos asennat sammuttimen kaappiin, merkitse säilytyspaikka ulkopuolelta.

Palovaroitin on tarpeen myös veneessä

Veneeseen kannattaa ehdottomasti hankkia myös kaasu- tai palohälytin sekä sammutuspeite. Palohälytin on lain mukaan pakollinen myös veneessä, jos siinä on nukkumatilat.

Muista testata palovaroittimet aina veneilykauden alkaessa ja sen jälkeen kerran kuukaudessa. Palovaroittimen toiminta on helppo testata hajuttomalla testikaasulla. Vaihda kymmenen vuotta vanhat palovaroittimet uusiin, koska tätä vanhemmat varoittimet eivät välttämättä jaksa enää reagoida savuun.

Veneen tulipalot sisältyvät venevakuutukseen

Venevakuutus korvaa tulipalon aiheuttamat vahingot. Tuli ei pääse tuhoamaan talouttasi, sillä Ifin venevakuutuksessa palovahinkojen omavastuu on ainoastaan 100 euroa.

Laske hinta veneesi vakuutukselle ja lue tarkemmin, mitä venevakuutus sisältää. Hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään. 

Vesijetit ja perämoottoriveneet kiinnostavat venevarkaita

runsaasti veneitä satamassa

Veneitä ja moottoreita varastetaan kaikkina viikonpäivinä suurin piirtein yhtä paljon, mutta veneisiin kohdistuva ilkivalta painottuu viikonloppuihin. Venemurtoja taas tehdään eniten sunnuntaisin ja maanantaisin.

Poliisin mukaan varkaille kelpaavat erityisesti pienehköt, alle 20 hevosvoiman moottorit.

Näin vältyt venevarkauksilta

1. Jos säilytät venettä ja moottoria maissa, irrota moottori ja pidä se lukkojen takana – tai säilytä koko vene lukitussa tilassa. Jos moottori jää paikalleen, lukitse se veneen peräpeiliin tai kiinnitä läpipulttaamalla.

2. Kun etsit veneeseen hyvää perämoottorilukkoa, saat vinkkejä Finanssialan Keskusliitosta, joka julkaisee listaa vakuutusyhtiöiden hyväksymistä veneiden lukoista. Lista ei kuitenkaan ole kaiken kattava, joten kaupoissa on saatavilla myös muita hyviä perämoottorilukkoja.

Ifin vahinkotilastot paljastavat, että veneitä ja moottoreita varastetaan eniten huhti-lokakuun välillä. Varkaiden suosikkilistalle kuuluvat uudehkot veneet, vesijetit sekä perämoottoriveneet.

3. Lukitse vartioimattomassa vesi- tai maasäilytyksessä oleva pienvene (alle 5,5 m), jolla tai vesiskootteri vahvalla ketjulukolla laituriin tai muuhun kiinteään kohteeseen, ellei se ole muutoin lukitussa säilytystilassa.

4. Lukitse aina trailerilla oleva vene ja perämoottori tai vesiskootteri, sekä erityisesti itse traileri aisalukolla tai vahvalla ketjulla ja lukolla pois viennin estämiseksi.

5. Säilytä venettä sellaisella paikalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä.

6. Asenna laiturialueelle lukolliset portit.

7. Järjestä mahdollisuuksien mukaan venepaikalle valvontaa kuten alueella kiertävä yövartija. Myös valvontakamera ja siitä kertovat kyltit voivat karkottaa venevarkaat.

8. Lisää perämoottoriin erityistuntomerkkejä. Venevarkaat valitsevat mieluiten moottorin, joka ei herätä huomiota.

9. Käy veneellä usein, jotta mahdollinen varkaus on helpompi paikallistaa ja tekijät saada kiinni.

10. Kirjaa ylös moottorin tiedot ja ota veneestä ja moottorista valokuvia. Niistä voi olla apua varastetun tavaran löytämisessä ja oikeanlaisen vakuutuskorvauksen saamisessa.

Tulipalo, varkaus ja ilkivalta: omavastuusi on 100 euroa

Venevakuutus korvaa venevarkaudet

Venevakuutus korvaa, jos veneesi varastetaan, veneeseen murtaudutaan tai sille tehdään ilkivaltaa. Ifin venevakuutuksessa omavastuu on 100 euroa varkaus-, ilkivalta- ja tulipalovahingoissa.

Vene on usein pitkiä aikoja ilman valvontaa, joten veneeseen tai perämoottoriin asennettu murtohälytin tai paikannin voi vähentää varkauden riskiä ja tuoda turvallisuudentunnetta.

Tiesitkö muuten, että If palkitsee sinua, jos suojaat veneesi huolella murroilta?

Venevarkauden sattuessa omavastuusi on nolla euroa, jos veneessä on ollut käytössä veneilyyn tarkoitettu murtohälytin. Perämoottorivarkauksissa omavastuusi on nolla euroa, jos moottori on lukittu perämoottorilukolla.