Vauvavuoden huolet
Oman vauvan ensimmäinen vuosi on ihmeellistä aikaa, mutta usein siihen liittyy myös huolta ja pohdintaa. Itkeekö vauva liikaa? Miten hoitaa vauvan ihoa tai ihottumaa?
Ifin vauvavakuutusasiakkaana saat matalan kynnyksen tukea uuteen arkeen Mehiläisen Digineuvolasta. Tässä artikkelissa voit tutustua usein kysyttyihin kysymyksiin.
Tutustu etuunVauvan unirytmi
Vauvan nukkuminen mietityttää lähes kaikkia vanhempia jossain vaiheessa ensimmäistä vuotta. Vastasyntyneiden unirytmit ovat hyvin yksilöllisiä eikä kaikkia siihen vaikuttavia tekijöitä ei vielä edes tunneta.
Vanhempien ei kannata yrittää vaikuttaa vauvan nukkumiseen liian aikaisessa vaiheessa. Vasta noin kolmen kuukauden iästä alkaen vauvan unta voi alkaa tukea vanhempien toimilla. Normaaliin rytmiin pääseminen voi viedä aikaa, voimakkaimpia muutokset ovat alle kolmevuotiailla lapsilla.
Pienen vauvan unihäiriön toteaminen on usein vaikeaa, koska uni on niin yksilöllistä. Jos lapsi ei muuten oireile, lyhytkään yöuni ei välttämättä ole poikkeavaa.
Usein kysyttyä Mehiläisen Digineuvolassa:
- Mikä on normaalia? Nukkuuko vauvani riittävästi?
- Miten saisin tuettua vauvani unta ja vuorokausirytmin muodostumista?
- Mihin voisin kiinnittää huomiota päiväunien ja yöunien onnistumiseksi?
Vauvan vatsavaivat
Vastasyntyneen vatsavaivat ovat yleisiä ensimmäisen vuoden vaivoja elimistön vielä kehittyessä. Vakavat syyt oireiden taustalla ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.
Pienen vauvan suolisto saattaa toimia vain kerran viikossa, eikä silti välttämättä ole kyse sairaudesta. Vauvan kakan koostumus, väri ja haju voivat vaihdella paljonkin sen viittaamatta sairauteen, jos lapsi muuten on hyvävointinen.
Ota yhteyttä asiantuntijaan, jos ulosteessa on verta ilman selvää syytä tai vatsa on ollut kipeä tuntikausia. Kaikki itkuisuus ei ole koliikkia – sitä ilmenee vain noin 10 % lapsista.
Usein kysyttyä Mehiläisen Digineuvolassa:
- Kakkaako vauvani normaalisti? Miltä kakan tulisi näyttää?
- Mitä voisin tehdä, kun vauvani ei kakkaa?
- Voiko vauvani itkuisuus johtua vatsavaivoista vai miten tunnistaisin sen?
- Millaisilla keinoilla voin helpottaa vatsavaivoja?
Kaikki itkuisuus ei ole koliikkia – sitä ilmenee vain noin 10 % lapsista.
Imetys ja maidon määrä
Riittävän maidon saaminen on tärkeä osa vauvan hyvinvointia. Tunnistat riittävän maidon saannin esimerkiksi seuraamalla vauvan painon kehitystä ja sitä, että vauva vaikuttaa tyytyväiseltä ja virkeältä syönnin jälkeen.
Rintatulehdusta voi ehkäistä pitämällä huolta hyvästä hygieniasta ja tyhjentämällä rinnat säännöllisesti. Imetyksen ja pulloruokinnan yhdistäminen voi auttaa, jos haluat varmistaa, että vauva saa riittävästi ravintoa.
Usein kysyttyä Mehiläisen Digineuvolassa:
- Saako vauvani riittävästi maitoa – mistä tunnistan sen?
- Mistä merkeistä voin seurata sitä, että vauva saa riittävästi maitoa?
- Miten voisin ehkäistä rintatulehdusta?
- Miten yhdistää imetys ja pulloruokinta?
Vauvan iho ja ihon hoito
Vauvan ihonhoidossa on tärkeää käyttää hellävaraisia tuotteita ja pitää iho puhtaana ja kosteutettuna. Jos ihottuma huolestuttaa, voi olla hyvä idea keskustella asiantuntijan kanssa.
Hyvälaatuinen hoitovoide voi auttaa pitämään vauvan ihon pehmeänä ja ehkäistä kuivumista. Ifin lapsivakuutus korvaa myös lääkärin määräämät perusvoiteet.
Usein kysyttyä Mehiläisen Digineuvolassa:
- Miten hoitaa vauvan ihoa tai ihottumaa?
- Onko jotain, mitä arjessa tai vauvanhoidossa voisi huomioida, jotta vauvan iho voisi paremmin?
- Milloin lääkäriin, jos ihottuma mietityttää?
- Miten valita oikeanlainen hoitovoide?
Vauvan flunssa ja kotihoito-ohjeet
Tukkoista nenää voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä suolaliuostippoja ja varmistamalla, että vauva juo riittävästi nestettä. Vauvan yskää voi lievittää nostamalla sängyn päätyä ja pitämällä huoneilman kosteana.
Kuumeista lasta voi lääkitä lasten parasetamolilla. Jos oireet jatkuvat pitkään tai pahenevat, kannattaa hakeutua asiantuntijan arvioon.
Usein kysyttyä Mehiläisen Digineuvolassa:
- Millaisilla keinoilla voi kotona helpottaa tukkoista nenää?
- Mikä voi auttaa vauvan yskään?
- Miten lääkitä kotona kuumeista lasta?
- Missä kohtaa tulisi käydä lääkärissä?
Milloin vauvan kanssa lääkäriin?
- jos olet huolissasi lapsesta, ota aina yhteys ainakin esimerkiksi etälääkäriin tai akuutissa tilanteessa soita hätänumeroon 112
- jos alle 6 kk lapsella on kuumetta (lämpö 38 astetta tai yli)
- kouristuskohtaus tai tajuttomuus
- alle 6 kk ikäisen normaalista poikkeava ripulointi ja oksentelu
- päävamma, johon liittyy tajuttomuus, vamman jälkeinen oksentelu, poikkeava väsymys
- hengitysvaikeudet
- vauva on veltto tai kosketusarka
- jos vauva syö/juo jotain sopimatonta, ote yhteys myrkytystietokeskukseen 0800 147 111
Vauvan kuume ja yleisimmät sairaudet
Lasten ensimmäisen vuoden yleisimpiä sairauksia ovat erilaiset ihottumat ja iho-oireet, ruoka-aineallergiat, virusten aiheuttamat ylähengitystietulehdukset ja ripulointi.
Vakavat tapaturmat, esimerkiksi luiden murtumat ovat harvinaisia alle 1-vuotiailla lapsilla. Lieviä aivotärähdyksiä, pään vammoja tai haavoja puolestaan voi syntyä lapsen kävelemään opetellessa.
Mehiläisen Digineuvola tukenasi
Ifin vauva- ja lapsivakuutusasiakkaana saat matalan kynnyksen tukea niin uuteen arkeen vauvasi kanssa totuteltaessa kuin muihin arjen kysymyksiin.
Ostaessasi Ifin vauvavakuutuksen tai lapsivakuutuksen alle 4-vuotiaalle lapsellesi saat Mehiläisen Digineuvola-palvelun käyttöösi kuudeksi kuukaudeksi maksutta (edun arvo n. 75 euroa). Neuvolachat toimii OmaMehiläinen-sovelluksessa.
Mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin vastaavat terveyden- ja sairaanhoitajat sekä kätilöt. Saat vastauksen heti, kun huoli on – vaikka keskellä yötä.
Huomioithan, että saat palvelun käyttöösi vauvan syntymän jälkeen eikä se ole käytettävissä vielä raskausaikana.
Lue lisää Mehiläisen sivulla.
Asiakastarina: Vauvavuoden sairastelu yllätti
Kahden pienen pojan äiti Heini tietää, kuinka tärkeäksi vakuutus voi muodostua jo vauvavuonna. Nyt 2,5-vuotias esikoinen ja 8-kuukautinen kuopus ovat molemmat perusterveitä, mutta vauvaiässä alkaneet sairastelut yllättivät.
”Aluksi käytimme esikoista lääkärissä ehkä turhaankin, kun kaikki oli niin uutta ja pelotti. Tuntui hyvältä kuulla ammattilaisen suusta, että vauvalla on vain flunssa”, Heini kertoo.
Seitsenkuisena vauvalla todettiin ahtauttava keuhkoputkentulehdus, joka aiheuttaa vinkuvaa hengitystä ja hengenahdistusta. Sairaus toistui vauvavuonna muutaman kerran ja vaati myös sairaalahoitoa.
Lapselle jouduttiin aloittamaan säännöllinen lääkitys. Myöhemmin esikoinen on myös käynyt läpi allergiatestit ja toistuvien korvatulehdusten takia korvat putkitettiin 1-vuotiaana. Myös kuopuksen suolisto-oireita on tutkittu allergiatestein.
Heini kiittelee, että kaikki kulut ja lääkkeet on korvattu vakuutuksesta, ja korvaukset ovat tulleet tilille aina nopeasti. ”Oli kiva yllätys, että putkitukseen saa vakuutusyhtiöstä maksusitoumuksen etukäteen.”
”En ole kertaakaan katunut päätöstä ottaa lapsivakuutus. Taloudellisen hyödyn lisäksi tärkeää on ollut sen tuoma mielenrauha”, Heini toteaa.
”En ole kertaakaan katunut päätöstä ottaa lapsivakuutus. Taloudellisen hyödyn lisäksi tärkeää on ollut sen tuoma mielenrauha."