Kesätyöntekijä tuuraamassa?

Lue vinkit tuuraajan palkkaamiseen.

Kesätyöntekijän palkkaaminen

Apulaisesta voi kesän jälkeen saada myös pätevän työntekijän.

Kesällä yritys saattaa tarvita lisäkäsiä ja kesätyöntekijän palkkaaminen onkin monelle yritykselle fiksuin vaihtoehto. Kesätyöntekijälle kesätyö on usein se ensimmäinen kosketus työelämään. Onkin tärkeää että molemmille, sekä yritykselle että kesätyöntekijälle, jää kesätyösesongista hyvä ja turvallinen tunne. 

Työn tuottavuuden ja työn viihtyisyyden kannalta perehdyttäminen on avainasemassa

Vahinkoja sattuu vähemmän, kun työhön saa kunnon perehdytyksen. Alta löydät vinkkimme, joiden avulla lisäät työturvallisuutta kesätöissä, ja käytännön asioita, jotka tulee muistaa kesätyöntekijää palkatessa.

Tutustuta tuuraaja työpaikkaan ja tehtäviin

Kesätyöntekijä tarvitsee opastusta. Hyvä perehdytystapa on nimetä hänelle henkilö, joka näyttää työtilat ja neuvoo pyydettäessä. Töiden alkaessa valvo työtä tarkkaan, jotta työntekijä oppii oikeat työskentelytavat. Jos opastus tai valvonta pettävät, voi vahinko aiheuttaa vakavia vammoja tai jopa kuoleman.

Käy läpi ainakin nämä ennen töiden aloittamista

  • Työtehtävät ja niissä käytettävät laitteet
  • Työn riskit, niiden välttäminen sekä turvavälineiden, kuten suojalasien ja ensiapupaketin, käyttö
  • Toiminta häiriö-, vahinko- ja onnettomuustilanteissa
  • Rakennuksen paloturvallisuusjärjestelyt ja toiminta tulipalon syttyessä

Lue lisää työturvallisuuden parantamisesta.

Muista nämä kesätyöläisen palkkauksessa ja vakuutuksissa

Jos kesätyöntekijä on ensimmäinen työntekijä, on työtapaturmavakuutus ja Tyel-vakuutus hankittava ennen ensimmäistä työpäivää. Olemassa olevaan vakuutukseen tulee tehdä palkkasumman muutos. Sekä muutoksen että uuden vakuutuksen voit tehdä soittamalla asiakaspalveluumme 010 19 15 00.

Suomessa ei ole yksikäsitteistä minimipalkkaa. Jos kesätyöntekijällä ei ole työhön vaadittavaa pätevyyttä, on hän harjoittelijana alalla. Jos et tiedä, mitä sinun tulisi maksaa, työntekijäliitolla voi olla suosituksia kesätyöntekijöiden palkoista. Myös useimmissa työehtosopimuksissa (TES) on ohje harjoittelijoiden palkoista.

Palkanmaksu ja palkanlaskenta eivät eroa normaalista, mutta käy ne kesätyöntekijän kanssa läpi. Kyseessä voi olla hänen ensitilinsä, ja sinäkin varmasti haluaisit tietää, mistä olet rahasi ansainnut.

Huomioitavaa, jos kesätyöntekijä on nuori

Työntekijäksi voidaan yleensä ottaa 15 vuotta täyttänyt, peruskoulunsa lopettanut henkilö. Alle 18-vuotiaat katsotaan nuoriksi työntekijöiksi. Sosiaali- ja terveysministeriö on rajoittanut nuorten työskentelyä vaarallisissa töissä (asetus 188/2012). Vaarallisiksi luokiteltuja tehtäviä ei saa teettää alle 16-vuotiailla. Jos työn turvallisuudesta huolehditaan riittävästi, yli 16-vuotias voi tehdä vaarallisia tehtäviä, mutta asiasta on ilmoitettava työsuojeluviranomaiselle. Työaika saa olla yhtä pitkä kuin täysi-ikäisenkin, kun nuori on täyttänyt 15 vuotta. Määrätyin rajoituksin myös ylitöitä saa tehdä. Työnantajan on pidettävä kirjaa työtunneista. Myös työntekijän kannattaa kirjata työtunnit muistiin epäselvyyksien varalta.

Nuoren palkkauksesta kerromme myös yllä osiossa Muista nämä kesätyöläisen palkkauksessa ja vakuutuksissa.

Lisävinkkejä nuoren palkkaamisesta löydät mm. Työsuojeluhallinnon sivuilta