Miten palkkaat parhaan työntekijän?

"Kysy kysymyksiä, joita et oikeastaan edes uskalla kysyä", neuvoo HR-johtaja Bente Helenesdatter Pettersen. Hän jakaa parhaat vinkkinsä sujuvaan rekrytointiprosessiin.

Näin palkkaat parhaan työntekijän

Bente Helenesdatter Pettersenillä on yli 30 vuoden kokemus henkilöstöhallinnosta ja rekrytoinnista, ja hän on tällä hetkellä Ifin HR-johtajana Norjassa ja Tanskassa.

- Olen kysynyt mitä ihmeellisimpiä asioita haastatteluissa. Kysymyksen pitää tietenkin olla laillinen. On parempi kysyä kuin olla kysymättä, kunhan et kysy omaa uteliaisuuttasi, vaan selvittääksesi onko kyseinen hakija varteenotettava ehdokas hakemaansa työhön.

Bente haluaa jakaa parhaat vinkkinsä uuden työntekijän palkkaamiseen. Mitä kannattaa ottaa huomioon ilmoituksessa, hakuprosessin aikana ja mitä sudenkuoppia kannattaa varoa?

Työpaikkailmoitus

 • Luo mielessäsi kuva täydellisestä hakijasta. Kuvittele tämä hakija todellisena henkilönä; mikä on hänen lempiruokansa, mitä hän harrastaa, käykö hän ulkona syömässä jne.
 • Tiedä minkä kanavan kautta löydät oikeat hakijat. Jos olet yli 50-vuotias ja aiot palkata 23-vuotiaan, tarvitset 23-vuotiaan apua kun julkaiset työpaikkailmoituksen.
 • Mieti ilmoituksen sanavalinnat tarkasti ja uskalla erottua. Ilmoituksen pitäisi myydä. Älä luettele kaikkia 24 ominaisuutta, joita ehdokkaaltasi odotat. Kolme tärkeintä riittää. Kuvaile selkeästi työn sisältö ja mitä sinä tarjoat hakijalle, ja tee se houkuttelevasti.

Työhaastattelu

 • Tiedä, mitkä asiat haluat saada selville.
 • Kysy avoimia kysymyksiä.
 • Haastattelu on paljolti kuuntelemista. Uskalla kysyä jatkokysymyksiä, jos vastaus jää sinulle epäselväksi. Kuori sipuli - kysy, kunnes tiedät, mitä sinun pitää tietää.
 • Käytä käytännön esimerkkiä tai casea.
 • Tarkista suositukset. Haastattele suosittelijaa samalla mielenkiinnolla kuin haastattelet itse hakijaa.

Yleinen sudenkuoppa

- Pidämme usein omasta tavastamme työskennellä, mutta on tärkeää, että et palkkaa itsesi kopiota, ellei sinulla ole todella hyvää syytä siihen. Saattaa olla hyödyllisempää palkata työntekijä, jolla on toisenlaisia vahvuuksia kuin itselläsi, tai joka täydentää tiimiä tai yritystä sellaisella osaamisella, joka muilta puuttuu. 

Lisäksi Pettersenillä on yksi nyrkkisääntö, jota hän yrittää noudattaa aina:

- Pyrin aina siihen, että haastateltavan tunnelma on korkeammalla hänen lähtiessään kuin tullessan. En onnistu joka kerta, mutta on tärkeää muistaa, että työnhakijaa on kohdeltava aina kunnioittavasti.

Houkutteleva työnantaja

Miten luodaan houkutteleva työnantajakuva?

On tärkeää olla perinpohjaisesti selvillä siitä, mitä velvollisuuksia sinulla työnantajana on työntekijöitäsi kohtaan, mutta on myös hyödyllistä tietää miten voit erottua joukosta houkuttelevana työnantajana.  

Palkan lisäksi kattava vakuutusturva on yksi arvostettu henkilöstöetu, jolla voit sekä houkutella uusia hyviä työntekijöitä että pitää vanhat luotettavat tekijät, kertoo myyntineuvottelija Maria Korslund Ifistä.

Työntekijälle terveysvakuutukset ovat rahanarvoisia etuja

Työtapaturmavakuutus on työnantajan pakollinen vakuutus, josta korvataan työtapaturmat ja ammattitaudit.

Voit tarjota työntekijöillesi tämän lisäksi esimerkiksi terveysvakuutuksen. Sen avulla työntekijä pääsee nopeasti hoitoon. Voit valita yrityksesi tarpeisiin sopivimman terveysratkaisun. Tutustu Terveysvakuutukseen

Meillä on myös Hammasvakuutus ja Syöpävakuutus, jonka uskomme kiinnostavan yrityksiä, ja työntekijät varmasti arvostavat vakuutuksia henkilökuntaetuna. Hammasvakuutus takaa pääsyn laadukkaaseen yksityiseen hammashoitoon jonottamatta ja Syöpävakuutus tarjoaa ensiluokkaista syövän hoitoa Docrates Syöpäsairaalassa. Lue lisää Hammasvakuutuksesta ja Syöpävakuutuksesta.

 • Hoitoa kuten haluat

  If Terveysvakuutus nopeuttaa työntekijöiden hoitoon pääsyä ja töihin paluuta.  Työntekijöiden vakuutusten avulla vähennät sairauspoissaoloja ja panostat henkilöstösi työhyvinvointiin. 

  Tutustu terveysvakuutukseen
 • Työhyvinvointi ja työntekijän vakuuttaminen

  Hyvinvoiva henkilöstö tekee yrityksestäsi kannattavan ja kilpailukykyisen, jolloin heistä huolen pitäminen on tärkeää. Lue miten eri vakuutukset edistävät työhyvinvointia.

  Työhyvinvoinnin edistäminen vakuutusten avulla