Osakeyhtiön hallituksen jäsenen vastuu

Hallituksen vastuu tarkoittaa käytännössä hallituksen puheenjohtajan, jäsenten ja esimerkiksi toimitusjohtajan henkilökohtaista korvausvastuuta.

Hallituksen puheenjohtajalla ja jäsenellä on painava vastuu kannettavanaan. Osakkeenomistajana voit menettää vain yritykseen sijoittamasi summan, mutta hallituksen jäsenenä saatat joutua henkilökohtaisesti korvausvastuuseen taloudellisista vahingoista.

Hallituksen, johdon ja toimitusjohtajan vastuut ja velvollisuudet

Hallituksen jäsenenä olet henkilökohtaisesti vastuussa

Suomessa on lähes 300 000 osakeyhtiötä ja vuosittain perustetaan monta uutta. Suurin osa näistä on pieniä, alle kymmenen työntekijän yrityksiä. Kun yhtiömuoto on osakeyhtiö, tarvitaan hallitus.

Pienissä yrityksissä sen muodostavat usein toimitusjohtaja ja työntekijät. On myös tavallista, että hallituksen jäseninä on yrittäjän perhettä ja ystäviä.

Moni ei tiedä riittävästi osakeyhtiön hallituksen vastuista ja velvollisuuksista. Osakkeenomistajana voit menettää vain yritykseen sijoittamasi summan, mutta hallituksen jäsenenä olet vastuussa koko henkilökohtaisella omaisuudellasi. Henkilökohtainen vastuu koskee niin hallituksessa toimivaa yrityksen toimitusjohtajaa kuin muitakin jäseniä.

– Kun olet osakeyhtiön hallituksessa, sinulla on kaikki päivittäiseen toimintaan liittyvät velvollisuudet. Ne koskevat työntekijöitä, luotonantajia ja kaikkia muita, joille yritys on vastuussa. Osakeyhtiölakia on noudatettava, ja jos et noudata kaikkia siinä säädettyjä velvoitteita, voit joutua vastuuseen, selittää Tapio Valtonen, Ifin yritysten vastuuvakuutusten tuotepäällikkö.

– Kun pyydetään mukaan hallitukseen, se otetaan kohteliaisuutena. Se mitä ei tule otettua huomioon on, että siihen sisältyy vastuu, joka voi merkitä koko omaisuuden menettämistä.

– Hallituksen jäsenten haastamisesta oikeuteen on tullut viime vuosina yhä yleisempää, eikä se koske ainoastaan suuria pörssinoteerattuja yhtiöitä. Myös pienissä yrityksissä hallituksia tuomitaan maksamaan korvauksia.

– Meillä on tapauksia, joita käydään asunto-osakeyhtiöitä ja pieniä yhdistyksiäkin vastaan, Valtonen muistuttaa.

  • Voit joutua henkilökohtaisesti taloudelliseen vastuuseen hallituksen toimenpiteistä ja ratkaisuista
  • Voit saada tuomion taloudellisiin menetyksiin johtaneista virheistä tai laiminlyönneistä
  • Vastaat itse lainopillisen avun ja mahdollisen korvauksen kattamisesta

Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenen vastuut lyhyesti:

  • Olet taloudellisessa vastuussa osakeyhtiön hallituksen päätöksistä.
  • Hallituksen jäsenenä sinut voidaan tuomita virheestä tai korvauksiin, jotka aiheuttavat henkilökohtaisia taloudellisia menetyksiä.
  • Vastaat itse siitä, että sinulla on lakineuvoja mahdollisessa riitatilanteessa.

Hallituksen puheenjohtaja tunnistetaan usein vastuulliseksi, mutta myös esimerkiksi hallituksen varajäsen on vastuussa toimiessaan varsinaisen jäsenen tilalla.

Perehdy huolella yritystoiminnan yleisiin edellytyksiin ja käytä hyvää harkintaa.

Tapio Valtonen, Ifin yritysten vastuuvakuutusten tuotepäällikkö

Huolimattomuus osakeyhtiön hallituksessa

Tahot, jotka kohdistavat vaatimuksia yrityksen hallitukselle, voivat viedä hallituksen jäsenen vararikkoon, jos tämä on menetellyt huolimattomasti. "Huolimattoman menettelyn" määritelmä on yleensä, että olet toiminut vastoin kuin normaali huolellinen henkilö olisi vastaavassa tilanteessa toiminut. 

– Huolimaton menettely on oikeudellinen standardi, joka pääasiassa määritellään tuomioistuimissa. He tekevät harkinnanvaraisen arvioinnin siitä, poikkeaako toiminta konkreettisessa tapauksessa perusteltavissa olevasta toimintatavasta, Valtonen kertoo.

Vastuu myös tietoturvasta

Voit joutua vastuuseen siitä mitä teet – ja siitä mitä jätät tekemättä. Yksi esimerkki huolimattomuudesta on jättää huolehtimatta tietoturvasta. Kun kuulut yhtiön hallitukseen, olet vastuussa siitä, että koko IT-infrastruktuuri noudattaa lain asettamia vaatimuksia, muun muassa yrityssalaisuuksien ja henkilötietojen suojaamisessa.

– Ja nyt kun EU:n tietosuoja-asetus on astunut voimaan, vaatimuksista tulee entistä tiukempia. Sen lisäksi on noudatettava toimialakohtaisia määräyksiä ja hyvää liiketoimintatapaa. Jos kuulut osakeyhtiön hallitukseen, taloudellisen vararikon välttämiseksi voi olla ratkaisevaa, että sinulla on hallinnon vastuuvakuutus, Valtonen muistuttaa.

Hallituksen vastuuvakuutus

Saat Ifiltä osakeyhtiön hallinnon vastuuvakuutuksen hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille sekä toimitusjohtajalle tai hallinnon muille jäsenille yritystoiminnan ja tarpeiden mukaan.

Lue lisää hallituksen vastuuvakuutuksesta ja jätä meille tarjouspyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä. Vakuutusneuvojamme auttaa sinua vastuuvakuuttamisessa ja antaa hintatiedon hallinnon vastuuvakuutukselle, joka soveltuu juuri sinun toiminnallesi.