Lehdistötiedote, 8 tammikuuta 2016 06:30

Liukas keli näkyy piikkinä tapaturmien määrässä

Avainsanat: tapaturma, tapaturmavakuutus, liukastuminen, talvi,

Lauhan alkutalven jälkeen jäisellä tai tasaiseksi auratulla kadulla kävely voi vaatia aluksi hieman totuttelua. Lämpötilan vaihtelu ja hiekoittamattomat jalkakäytävät saavat aikaan haastavat olosuhteet talvikeliin tottumattomille nyt, kun ensimmäiset pakkaset paukkuvat Etelä-Suomea myöten.

– Ohuen lumikerroksen alla oleva jää on todella petollista ja aiheuttaa vuosittain liukastumisesta johtuvia tapaturmia ja vammoja, esimerkiksi rannemurtumia, Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto toteaa.

Lisää pitoa kenkiin


Nastakengät tai liukuesteet ovat hyviä apuvälineitä varmistamaan riittävä pito ja tuntuma katuun liukkailla keleillä.

– On hyvä yrittää liikkua mahdollisimman varovaisesti, kun ulkona on liukasta. Kannattaa varata riittävästi aikaa esimerkiksi töihin lähtemiseen, jotta kiireessä ei tarvitse juosta ulkona askeltakaan. Jalat lipsuvat alta​ yllättävän nopeasti ja ennalta-arvaamatta, Koivisto muistuttaa.

Liukastumisista aiheutuneet tapaturmat ovat jokatalvinen ilmiö, eikä ikäviä ranteiden-, nilkkojen- ja muiden raajojen murtumia pysty täysin välttämään.

– Vammat vaativat yleensä kipsausta, nilkkatukia ja joskus jopa leikkauksia. Lisäksi jäiseen katuun kaaduttaessa voi seurauksena olla aivotärähdys tai jopa vaikea aivovamma. Talvella tarvitaan siis tavallista enemmän malttia liikkumiseen. Kiireessä liukastuu helposti, Koivisto lisää.


Lisätietoja:
Anne Koivisto, henkilökorvausten asiantuntija, If, p. 050 364 3626, anne.koivisto@if.fi
Riikka Rytilahti, tiedottaja, If, p. 050 424 4223, riikka.rytilahti@if.fi