Förhindra stöld och inbrott i din bil

Tjuvarna är allt oftare ute efter din bil och din egendom i bilen. Var förutseende och gör det svårare för tjuven.

Förvara ditt fordon om möjligt endast på en bevakad och låst plats. När du har parkerat bilen, töm bilen själv innan tjuven gör det. En bilstereo som har kodning eller löstagbar frontpanel är värdelös för tjuven och besparar dig mycket besvär och extra utgifter. Tänk också på att parkeringspengar eller ett kvarlämnat cigarettpaket kan vara en tillräcklig orsak för ett inbrott.

Tips för hur du förhindrar stölder

Startspärr

Elektronisk startspärr ger det bästa skyddet mot stölder. Bilen kan inte startas utan en särskild kod eller kodnyckel. Förvara bilnycklarna omsorgsfullt – tjuvarna är särskilt intresserade av nycklar till fordon med startspärr.

Larm

Bilar med godkända larm är mer sällan föremål för inbrott än bilar utan larm. Se till att din bil har ett larm som godkänts av försäkringsbolagen. Tillsammans med en elektronisk startspärr förhindrar larmet effektivt stöld, inbrott och skadegörelse på fordonet.

På person-, paket- och husbilar samt motorcyklar beviljas 10 % stöldskyddsrabatt på premien för grundskyddet i Ifs Hel-, Förmåns- och Delkasko, då fordonet är försett med tjuvlarm som godkänts av försäkringsbolagen eller elektronisk startspärr.

Rattlås/Växellås

Om du har ett mekaniskt rattlås eller växellås som fästs i ratten, kom ihåg att använda dessa relativt förmånliga anordningar – också när du parkerar bilen endast för en liten stund.

Däcklås/Fälglås

Fälglås ger ett effektivt skydd mot stöld av bildäck. De säljs i affärer som säljer tillbehör till bilar.