Nyhetsartikel, 11 augusti 2008

EKALUOKKALAISET TAAS LIIKENTEESSÄ

Vain noin neljännes autoilijoista hidastaa vauhtia koulujen läheisyydessä.

Koulunsa aloittaa tänä syksynä yli 57 000 ekaluokkalaista. He liikkuvat kanssamme liikenteessä päivittäin. Kuitenkin vain 28 prosenttia autoilijoista kertoo hidastavansa vauhtia koulujen läheisyydessä. If Vahinkovakuutusyhtiö Oy jakaa kaikille ekaluokkalaisille tänäkin vuonna keltaiset Keltanokka liikenteessä -lippalakit.

Ifin TNS Gallupilla teettämässä liikenneturvallisuustutkimuksessa 28 prosenttia kertoi hidastavansa vauhtia koulujen läheisyydessä koulujen alkaessa. Pääkaupunkiseudulla luku oli kuusi prosenttiyksikköä alhaisempi, kun se taas maaseudulla oli 8 prosenttiyksikköä korkeampi. Pohjois-Karjalassa (42 %), Etelä-Pohjanmaalla (39 %) ja Satakunnassa (38 %) ollaan varovaisimpia ja vauhtia hidastavia on eniten. Tutkimuksessa haastateltiin yli 1000 henkilöä.

Pienten ekaluokkalaisten tarkkaavaisuus liikenteessä saattaa herpaantua monesta syystä: koulun aloitus, uusi ympäristö ja kaverit jännittävät. Lapsi ei myöskään aina pysty hahmottamaan liikennettä ympärillään. Siksi autoilijoiden tulisi osoittaa malttia ja varovaisuutta etenkin kouluteiden varsilla ja koulujen lähettyvillä, mutta myös muualla, missä lapset liikkuvat.

Turvaa lapsen tien ylitys

Tien ylitys on vaarallisinta, sillä kolme neljästä lapsille sattuvista jalankulkijavahingoista sattuu tietä ylitettäessä. 


Vuosina 2003 - 2007 tieliikenneonnettomuuksissa kuoli yhteensä 75 lasta, joista jalankulkijoita oli 20. Loukkaantuneita oli yhteensä 3203, joista jalankulkijoita suojatiellä oli 197 ja muualla 312. Tieliikenneonnettomuuksissa loukkaantuneita 6-9-vuotiaita lapsia oli yhteensä 805.

- Ekaluokkalaisten kirkkaankeltaisilla Keltanokka liikenteessä -lippalakeilla haluamme kiinnittää autoilijoiden huomion näihin pieniin liikenteessä liikkujiin. Koulutien, kuten myös tien ylityksen tulee olla lapselle turvallinen. Tähän asiaan me voimme ja meidän tulee autoilijoina vaikuttaa, uskoo johtaja Paula Salonen Ifistä. Lapsi liikkuu koulumatkallaan usein hänelle tutussa ympäristössä, jonka vuoksi hänen huomiokykynsä saattaa olla toisaalla, lisää Salonen.

Ifin Keltanokka liikenteessä -tempaus, joka on järjestyksessään kolmas, tukee omalta osaltaan Opetushallituksen syksyistä Liikenneturvallisuusviikkoa.


Yhteydet ja lisätiedot:
Paula Salonen, johtaja, If, 010 514 4280, 050 424 4280
Tina Sademies, tiedottaja, If, 010 514 5325, 050 37 47 667

Tutustu tutkimukseen tässä

 If on johtava vahinkovakuuttaja Pohjoismaissa ja Baltiassa. Konsernin vakuutusmaksutulo vuonna 2007 oli 4,1 miljardia euroa. 6400 työntekijää tarjoaa korkealaatuisia vakuutustuotteita ja -palveluita yhteensä 3,6 miljoonalle henkilö- ja yritysasiakkaalle.  Vahinkovakuutusten asiantuntijana If on mukana ennaltaehkäisemässä vahinkoja ja onnettomuuksia. Tavoitteena on parantaa asiakkaitten ja samalla koko yhteiskunnan turvallisuutta. If kuuluu suomalaiseen Sampo-konserniin.

Lähde: If/TNS Gallup,Liikenneturva ja TilastokeskusFill the correct Location property of this webpart. ( Go to Settings list )