Astianpesukoneen turvakaukalo ja vuotovahti pelastavat monelta harmilta

Jos keittiössä tulvii, arki menee uusiksi ainakin vähäksi aikaa. Voit pienentää vesivahingon todennäköisyyttä turvakaukalolla, vuotovahdilla sekä vesivuotokytkimellä. Turvakaukalo on hyvä perussuoja pesukoneen alle, mutta paremman suojan vesivahingoilta saat vuotovahdilla ja vesivuotokytkimellä.
Astianpesukoneen turvakaukalo (tunnetaan myös nimellä vuotokaukalo) on astianpesukoneen pinta-alaa vähän suurempi, muovinen alusta tiskikoneelle. Sen takareuna on noin viiden sentin korkuinen, ja sen sivureunat laskevat kohti matalaa etureunaa. Pohja on muotoiltu niin, että vesi valuu kaukalossa koneen edustalle.

Jos koneen takaosasta tihkuu vettä pisara kerrallaan, ilman kaukaloa vuotokohta voi jäädä huomaamatta pitkäksi aikaa. Vesi pääsee imeytymään lattiaan, kaapistoihin ja talon rakenteisiin, jolloin seurauksena voi olla vakava vesivahinko. Keittiössä ei yleensä ole lattiakaivoa, johon vuotava vesi voisi valua.

Kahdenkympin turvakaukalolla vältät kymppitonnin vahingot

Astianpesukoneen turvakaukaloita myydään kodinkoneliikkeissä, eli käytännössä niissä myymälöissä tai verkkokaupoissa, jotka myyvät myös astianpesukoneita. Turvakaukalo kannattaa yrittää tinkiä kaupan päälle uutta tiskikonetta hankkiessa. Turvakaukalon voi ostaa myös Ifin Turvakaupasta.

Erikseen ostettuna turvakaukalo maksaa noin 10–20 euroa, joten se on edullinen mutta tehokas suoja vesivahinkoja vastaan. Myös vakuutusyhtiöt vaativat turvakaukalon hankkimista.

Kotivakuutuksen suojeluohjeiden mukaan pesukoneiden ja kylmälaitteiden alle on asennettava turvakaukalo, jos huoneessa ei ole lattiakaivoa tai jos lattian rakenne on sellainen, ettei vuoto tule heti näkyviin. Jos turvakaukaloa ei ole, vahingon sattuessa vakuutuskorvausta voidaan pienentää.

Millaisen tilan turvakaukalo vaatii?

Astianpesukoneen turvakaukalo valitaan oman astianpesukoneen koon mukaan. Turvakaukalo on vain muutaman millin paksuinen, joten korkeussuunnassa sen pitäisi mahtua kaikkien pesukoneiden alle, vaikka ne olisi sijoitettu esimerkiksi tiskipöydän tai työpöydän alle.

Leveyden puolesta turvakaukalossa on yleensä vähän enemmän varaa, joten asentaminen voi olla hankalaa. Turvakaukalo on usein kuitenkin sen verran joustavaa muovia, että asentamisen pitäisi olla mahdollista jämptiinkin tilaan. Kaukaloa ei voi kaventaa.

Turvakaukalo tulee näkyviin vähän tiskikoneen edestä, ja sen kuuluukin tulla, jotta vesivuodon voi havaita ajoissa. Kaukaloita saa ainakin valkoisena, mustana ja läpinäkyvänä, joten se maastoutuu yleensä aika helposti tiskikoneen etulevyn ja lattian rajaan, eikä näy häiritsevästi.

Vuotovahti varoittaa alkavasta vuodosta ajoissa

Turvakaukalo on hyvä perussuoja astianpesukoneen alle, mutta se ei paljasta sellaisia vuotoja, jotka lähtevät liikkeelle esimerkiksi tiskialtaan alla olevasta kaapista. Astianpesukoneen vuoto saa alkunsa tyypillisesti löysistä liitoksista tai murtuneista pesukoneiden putkista, joten liitoksen paikasta riippuu, onko vuotokaukalosta hyötyä.

Siksi keittiöön kannattaa asentaa turvakaukalon lisäksi vuotovahti ja vesivuotokytkin. Vuotovahti havaitsee alkavan vuodon ja hälyttää vuodosta jo ennen kuin vesi ehtii imeytyä keittiön rakenteisiin. Vesivuotokytkin puolestaan tunnistaa putkien rikkoutumiset sekä tihkuvuodot ja sulkee vedentulon havaittuaan rikkoutumisen tai vuodon.

Älä asenna astianpesukonetta itse

Vaikka moni käsistään näppärä asentaisi mieluiten pesukoneet käyttövalmiiksi itse, kannattaa asennustyöt jättää ammattilaisten tehtäväksi. Moni vesivuoto johtuu virheellisestä asennuksesta.

Kotivakuutus​ ei korvaa vahinkoja, jotka johtuvat asennus- tai työvirheistä. Näin ollen itse tehtyjen asennusten seurauksena aiheutuvista vesivuodoista ei saa korvausta kotivakuutuksesta. Jos ammattiasentaja on tehnyt työvirheen, on asentaja tai asennusyritys vastuussa virheen seurauksena syntyneistä vahingoista.

Mitä jos astianpesukone vuotaa?


Jos huomaat, että astianpesukoneen turvakaukaloon tihkuu vettä tai koneesta näyttää muuten vuotavan vettä, toimi näin:

1. Ota koneesta sähköt pois.
2. Sulje vesihana.
3. Irrota koneen virtajohto pistokkeesta, ja jos se on erillisessä automaattisulakkeessa, napsauta automaattisulakkeen kytkin pois päältä.
4. Kuivaa näkyvissä oleva vesi. Yritä selvittää, mistä vesi tulee, ja koeta tukkia vuotokohta.
5. Jos asut kerros- tai rivitalossa, soita huoltoyhtiöön ja ilmoita isännöitsijälle. He hoitavat paikalle putkimiehen ja kosteusmittaajan. Jos asut omakotitalossa, tilaa putkimies paikalle korjaamaan vauriot. Hän voi arvioida kosteusmittauksen tarpeen.
6. Ilmoita tapahtuneesta vakuutusyhtiöllesi. Vakuutusyhtiösi auttaa sinua vahingon hoidossa.