Liesivahti suojaa keittiötäsi tulipalolta

Kodin tulipalo alkaa tyypillisesti sähkölaitteesta kuten päälle unohtuneesta liedestä. Liesipalo olisi helppo estää liesivahdilla, joka katkaisee hellasta virran tulipalon uhatessa. Ajastimella varustettu turvaliesi sammuu itsestään ajastuksen päättyessä.

​Lapset ovat nälkäisiä, ja ruoan valmistumisella on kiire. Kun pöperöt kiidätetään hellalta ruokapöytään, levy unohtuu päälle. Huonoksi onneksi liian lähelle kuumaa levyä jääneet pannulaput syttyvät palamaan. Kuulostaako kodissasi mahdolliselta skenaariolta?

Liesipalot alkavat tyypillisesti inhimillisestä erehdyksestä. Liesi unohtuu päälle, tai kuuman levyn päälle laitetaan palavaa materiaalia, mikä johtaa nopeasti tulipaloon. Seurauksena voi olla säikähdys ja ohimenevä savun haju keittiössä, mutta pahimmillaan liedestä alkanut tulipalo voi johtaa koko kodin tuhoutumiseen. Suurin osa liesipaloista olisi mahdollista estää teknisillä apuvälineillä.

Liesivahti katkaisee virran tulipalon uhatessa

Tukesin mukaan valtaosa liesipaloista olisi vältettävissä laitteella, joka katkaisee hellasta virran vaaratilanteen havaittuaan. Jos hälytystä ei kuitata, liesivahti katkaisee hellasta sähköt. Tällaisia laitteita ovat muun muassa Saferan markkinoimat liesivahdit​.

Saferan liesivahdeissa savua haistavat anturit sijoitetaan suoraan lieden yläpuolelle tai takaseinään. Liesivahdin voi asentaa myös saarekekeittiöihin sekä keittiöihin, joissa ei ole liesituuletinta. Liesivahteja on saatavissa myös valmiiksi asennettuna liesituulettimiin ja -kupuihin. Asennustyöt on aina teetettävä sähköalan ammattilaisilla.

Lieteen asennettava ajastin tuo perusturvaa kotiin, sillä se katkaisee liedestä virran, kun ajastus päättyy. Turva-ajastimen voi asentaa lieteen jälkikäteen, mutta markkinoilla on myös turvaliesiä, joissa on valmiiksi turva-ajastintoiminto.

Liesivahdilla vältät tulipalon

Äly​palovaroitin suojaa koko kotia

Palovaroitin on tärkeä kodin turvavaruste. Perinteisten palovaroittimien lisäksi markkinoilla on myös niin kutsuttuja älypalovaroittimia​, jotka hälyttävät ja katkaisevat virran sähkölaitteista haistettuaan savua.

Viranomaismääräysten mukaan uudisasuntoihin on asennettava verkkovirtatoiminen palovaroitin, joka hälyttää tulipalosta savua havaittuaan. Uuden asunnon rakennusvaiheessa verkkovirtatoimisiin palovaroittimiin kannattaa asennuttaa ”älyosa”, joka maksaa rakennusvaiheessa asennettuna vain parikymmentä euroa.

Vakuutus ei korvaa itse tehtyjen asennusten aiheuttamia vahinkoja

Jos sähkölaite ei toimi kunnolla tai se vaikuttaa vialliselta, kannattaa laite sammuttaa ja ottaa välittömästi pois pistorasiasta. Niin sähkölaitteiden korjaus- kuin asennustyötkin tulee aina teetättää ammattilaisilla.

Vakuutusehtojen mukaan sähköasennuksia ja sähkölaitteiden korjauksia saavat tehdä ainoastaan hyväksytyt asennus- ja huoltoliikkeet. Jos esimerkiksi itse tehty sähköasennus on vaikuttanut siihen, että kodissa on syttynyt tulipalo, vakuutusyhtiö pienentää kotivakuutuksesta maksettavaa vakuutuskorvausta.

Liekitä ruoka mutta älä kotia – 5 vinkkiä turvalliseen kokkaukseen

 1. Induktioliesi on turvallisin liesivaihtoehto kotiin.
  Levy ei voi kuumentua ilman kattilaa, joten se ei myöskään voi polttaa esimerkiksi lieden päälle unohtunutta pahvista pizzalaatikkoa. Toisaalta induktioliesi on todella tehokas. Se voi sytyttää esimerkiksi rasvan jopa muutamassa minuutissa.

 2. Tulipalo alkaa tyypillisesti päälle unohtuneesta liedestä.
  Liesivahti hälyttää ja katkaisee liedestä sähkön, jos se huomaa vaaran.

 3. Tilastojen mukaan liedet käryävät muita useammin yli 65-vuotiaiden kotona.
  Huolehdi myös ikääntyneiden läheistesi kodin turvallisuudesta.

 4. Huolehdi, että kotisi palovaroittimet ovat kunnossa.
  Kodissa tulee olla yksi palovaroitin jokaista 60 asuinneliötä kohti. Uudisasuntoihin asennetaan nykyään verkkovirtatoimiset palovaroittimet. Verkkovirtatoimisiin palovaroittimiin kannattaa asennuttaa ”älyosa”, joka katkaisee virran sähkölaitteista savua haistettuaan.

 5. Jos sähkölaite ei toimi kunnolla, sammuta laite ja ota se pois pistorasiasta.
  Korjauta sähkölaitteet aina ammattilaisilla. Vakuutuskaan ei korvaa tee-se-itse-korjausten aiheuttamia vahinkoja.

Onko vanhempiesi koti turvallinen?

Tilastojen mukaan yli 65-vuotiaiden suomalaisten kodeissa sattuu suhteessa eniten vakavia tulipaloja. Ikäihmisten osuus on noin kolmannes kaikista palokuolemista, kun heidän osuutensa koko väestöstä on vain 18 prosenttia.

Lähipiirin senioreilta kannattaa kysyä, haluaisivatko he kohentaa kotinsa paloturvallisuutta. Esimerkiksi palovaroittimien paristojen testaus ja vaihto on varmasti monelle tervetullutta apua.