Astianpesukone vuotaa - Miten estää vesivahinko?

Pesukoneiden vuodot ovat suomalaiskotien yleistyvä kiusa. Helpoilla vinkeillä voit välttää kukkaroa ja mielenrauhaa rasittavat vuodot.

​Astianpesukone pyörimään ja lenkille! Kätevää, mutta ei välttämättä kovin järkevää. Pesukoneista alkavat vesivahingot ovat nimittäin suomalaiskotien yleistyvä vaiva. Vakuutusyhtiöt maksavat korvauksia yli 30 000 vesivahingosta vuosittain. Käytännössä se tarkoittaa, että päivittäin noin 82 suomalaiskodissa huomataan vesivahinko.

Vuotovahinkojen syyksi paljastuu usein astianpesukone tai pyykinpesukone. Vuodot saavat alkunsa tyypillisesti löysistä liitoksista tai murtuneista pesukoneiden putkista.

Arki ilman keittiötä on haastavaa

Astianpesukonevuoto paljastuu tyypillisesti vasta, kun vettä on imeytynyt keittiön lattiaan tai kun asunnon muille rakenteille on jo ehtinyt aiheutua vaurioita. Pienissäkin vuodoissa rakenteita joudutaan yleensä purkamaan ja kuivaamaan.

Monelle tulee yllätyksenä, että vaikka vakuutus korvaisikin vahingot, vuoto vaikeuttaa aina arkea. Astianpesukoneen vuoto vaatii yleensä aina keittiön rakenteiden purkamista ja kuivaamista. Purku- ja kuivaustöiden aikana keittiötä ei voi käyttää, ja kuivauslaitteet tuovat ääntä ja lämpöä asuntoon. Pahimmillaan arki hankaloituu siinä määrin, että tilapäisasunto on paras vaihtoehto korjaustöiden ajaksi.

Pesukoneiden aiheuttamat vuotovahingot eivät ole erityisesti vanhojen talojen ongelma, vaan niitä tapahtuu yhtä lailla myös uusissa taloissa. Siksi pesukonevuotojen välttämiseen kannattaa panostaa. Hyvä uutinen on se, että useimmat keinot välttää vuotoja ovat aivan ilmaisia.

Pesukonevuodon lasku jopa kymmeniä tuhansia euroja

Vuotojen aiheuttamien vahinkojen korjaaminen on kallista ja aikaa vievää. Esimerkiksi astianpesukonevuodon aiheuttamien vahinkojen korjaaminen maksaa keskimäärin 3000˗5000 euroa. Pahimmillaan kulut voivat kuitenkin olla jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Pesukoneiden aiheuttamia vuotovahinkoja korvataan koti- ja kiinteistövakuutuksista. Omakotitaloissa vuotovahinkoja korvataan kotivakuutuksesta, kun taas kerros- ja rivitaloissa vastuu jakautuu yleensä asujan oman kotivakuutuksen ja taloyhtiön ottaman kiinteistövakuutuksen kesken. Kotivakuutus kattaa tällöin oman asunnon pintavaurioita sekä irtaimistolle aiheutuneita vauriota, ja kiinteistövakuutus korvaa esimerkiksi talon rakenteille aiheutuneita vaurioita.

Kannattaa huomata, että vakuutuskorvausta voidaan vähentää, jos pesukoneen omistaja ei ole huolehtinut turvallisuudesta kotivakuutuksen suojeluohjeiden edellyttämällä tavalla. Kotivakuutukset eivät esimerkiksi korvaa vahinkoja, jotka johtuvat väärin tehdyistä tee-se-itse-asennuksista. Alla näet muutaman suojeluohjeista otetun esimerkin sekä muita vinkkejä vuotojen välttämiseksi.

Näin kotivakuutus korvaa astianpesukonevuotoja

TOP 10 -vinkit: Näin varaudut vesivuotoon

  1. Älä asenna pesukonetta itse, vaan anna ammattilaisen asentaa kone käyttövalmiiksi. Moni vesivuoto johtuu siitä, että kone on asennettu väärin. Kotivakuutukset eivät korvaa vahinkoja, jotka johtuvat tee-se-itse-asennusten virheistä.
  2. Pysy kotona, kun astian- tai pyykinpesukone on käynnissä. Tällöin huomaat, jos kone alkaa käyttäytyä poikkeavasti tai jos lattialle tihkuu vettä.
  3. Älä käytä pesukoneita yöllä. Haluat varmasti huomata, jos kotiasi uhkaa vesivahinko tai oikosulun aiheuttama tulipalo.
  4. Pidä pesukoneiden hanat suljettuina aina, kun koneet eivät ole käynnissä.
  5. Tarkasta pesukoneen letkujen liitokset säännöllisesti, kun kone on käynnissä. Tällöin alkavat vuodot on helppo huomata. Yksinkertaisin keino on kurkistaa astianpesualtaan alla olevaan kaappiin, jossa astianpesukoneen letkujen liitoskohdat tyypillisesti sijaitsevat. Pyyhkäise liitoskohtaa talouspaperilla. Jos paperi kastuu, tilaa asentaja korjaamaan liitos.
  6. Älä ahda astianpesualtaan alla olevaa kaappia liian täyteen, sillä roskat ja kaapissa olevat tavarat voivat painaa ja liikutella kaapissa olevia pesukoneen letkuja.
  7. Puhdista astianpesukoneen sihti ja täyttöluukun kumikaulus säännöllisesti.
  8. Asenna astianpesukoneen alle muutaman kymmenen euron hintainen vuotokaukalo sekä kosteusvahti. Ne paljastavat alkavan vuodon nopeasti.
  9. Jos koneessasi on mekaaninen ohjelmavalitsin, varmista, että valitsin liikkuu jouhevasti eteenpäin koko ohjelman ajan. Jumittava ohjelmavalitsin tarkoittaa usein sitä, että koneessa on oikosulku. Oikosulku aiheuttaa puolestaan erittäin suuren tulipaloriskin.
  10. Tarkista, että kotivakuutuksesi on kunnossa. Ilman vakuutusta vuodon aiheuttama lasku koettelee kukkaroasi.