Ovatko mustat pilkut kylpyhuoneessa hometta?

Jos kylpyhuoneen silikonisaumoissa on mustia laikkuja, jotka eivät lähde pesemällä pois, ne voivat olla hometta. Ei kuitenkaan kannata säikähtää liikaa – saumojen pienet hometahrat ovat yleensä vain pinnallisia, eivätkä ne tyypillisesti viittaa varsinaiseen kosteusvaurioon.

Ensihätään kannattaa kokeilla saumojen pilkkuihin kloriittipesuainetta, jota saa ruokakaupan siivoushyllyltä. Yksi iso pullo maksaa noin kaksi euroa. Muista kuitenkin olla varovainen kloriitin kanssa ja tarkastaa laimennusohje pullosta.

Pilkkujen uusiutumista voi estää parhaiten huolehtimalla kylpyhuoneen kuivauksesta. Varmista siis, että ilmanvaihto on kunnossa ja kuivaa seinät ja lattia lastalla suihkun jälkeen.

Jos homepilkkuja on paljon tai niitä tulee kaikesta huolimatta lisää, kannattaa kylpyhuoneen rakenteiden kosteus varmuuden vuoksi mitata. Mittaus itsessään vaatii ammattilaisen, mutta se ei ole iso remontti. Saumaan tehdään mittausta varten muutaman millimetrin reikä tai kylppärin seinää tutkitaan vastakkaiselta puolelta. Kaakeleita ei tarvitse rikkoa.

Katso muut usein kysytyt kysymykset​​​​