Usein kysyttyä – vakuutusasiat

Liikennevakuutuslain muutokset ja Ifin uusi liikennevakuutus

Miksi liikennevakuutuksen hinta verkkokaupassa näyttää nyt olevan halvempi kuin viime vuonna ottamassani liikennevakuutuksessa?

Syy voi olla aiempaa korkeammassa lähtöbonuksessa. Jos otat uuden liikennevakuutuksen, saat siihen 1.1.2017 lähtien 30 % lähtöbonuksen. Ennen vuotta 2017 uusien liikennevakuutusten lähtöbonus oli 0 %. Lue lisää liikennevakuutuksen bonuksista ja eduista, joita saat Ifistä.

Jos sinulla on ennen 1.1.2017 alkanut liikennevakuutus, voit halutessasi vaihtaa sen uuteen liikennevakuutukseen. Voit laskea bonusuudistuksen vaikutuksen vakuutustesi hintoihin Ifin verkkokaupassa ja myös ostaa sieltä uuden vakuutuksen.

Minulla on vakuutettuna Ifissä kaksi autoa, millaiset bonukset saan?

Jos olet vakuuttanut Ifissä vähintään kaksi henkilö- tai pakettiautoa, saat uusiin liikenne- ja kaskovakuutuksiin 15 % lisäalennuksen. Lue tarkemmin Moniautoedun vaikutuksesta vakuutuksesi hintaan.

Vakuutusta hankkiessa kannattaa vertailla vakuutusten kokonaishintoja ja sitä, miten vahinko vaikuttaa vakuutusmaksuun jatkossa. Myös etuja kannattaa vertailla. Katso, mitä kaikkia etuja sinä saat Ifistä.

Millaisia etuja If tarjoaa nuorille?

Saat Ifistä ainutlaatuisia etuja, kun olet nuori kuski. Jos otat vakuutuksen alle 27-vuotiaana ja ajat vahingoitta neljä vuotta peräkkäin, saat Ifistä täydet bonukset – nopeammin kuin mistään muualta. Lue tarkemmin, mitä etuja nuoret autoilijat saavat Ifistä.

Olen Loistokuski, mitä etuja minä saan Ifistä jatkossa?

Loistokuskina sinulla on käytössäsi 75 % bonus liikennevakuutuksessasi, minkä lisäksi bonus ei laske yhdestä vahingosta. Tarjoamme sinulle tämän lisäksi monia muita rahanarvoisia etuja. Kevään aikana kerromme lisää uutisia liikennevakuutuksiin liittyen – pysy kuulolla!

Saanko siirtää bonuksia puolisolleni?

1.1.2017 voimaan astunut uusi liikennevakuutuslaki ei enää salli liikennevakuutuksen bonuksen siirtämistä puolisolta toiselle. Jos haluat siirtää vanhan liikennevakuutuksen bonukset puolisosi vakuutukseen, sinun tulee tehdä se vuoden 2017 aikana ennen kuin vakuutuskautesi vaihtuu. Voit tarkistaa oman vakuutuskautesi ja bonustilanteesi Omilta sivuilta. Voit myös siirtää bonuksesi puolisollesi Omilla sivuilla. Huomaathan, että bonuksia ei voi siirtää 1.1.2017 jälkeen otettuihin vakuutuksiin tai vakuutuksiin, joiden vakuutuskausi on jo ehtinyt vaihtua vuoden 2017 puolella.

Ajoneuvovakuutus

Mitä teen ostettuani ajoneuvovakuutuksen?

Ajoneuvovakuutuksen oston jälkeen sinun tulee rekisteröidä ajoneuvo seitsemän vuorokauden kuluessa luovutuspäivästä.

Rekisteröinnin voit hoitaa samalla, kun ostat ajoneuvovakuutuksen verkkokaupasta tai asiakaspalvelussamme. Tarvitset ajoneuvon edelliseltä omistajalta sähköisen varmenteen tai vaihtoehtoisesti hänen pitää olla tehnyt luovutusilmoitus.

Rekisteröinnin voit myös hoitaa rekisteriotteen ilmoitusosalla katsastustoimipaikalla tai Ifin toimipaikalla.

Miten saan autoni poistettua liikennekäytöstä?

Omilla sivuilla hoidat helpoiten ja edullisimmin liikennekäytöstäpoistorekisteröinnin. Voit myös olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Poisto edellyttää aina pankkitunnuksilla tunnistautumista. Kun teet liikennekäytöstä poiston tai oton, tiedot päivittyvät automaattisesti liikenne- ja kaskovakuutuksiisi.

Liikennekäytöstä poiston vaikutus maksuihin ei välttämättä näy heti laskussasi. Huomioimme mahdollisen erotuksen seuraavalla laskullasi. Usein kysyttyä laskutuksesta.

Olen myynyt ajoneuvoni. Miten saan päätettyä ajoneuvon vakuutukset?

Suositeltavaa on että teet luovutusilmoituksen Omilla sivuilla tai asiakaspalvelussamme. Vakuutuksen päättymistieto päivittyy automaattisesti liikenne- ja kaskovakuutuksiisi.

Jos et ole tehnyt luovutusilmoitusta, päättyvät liikenne- ja kaskovakuutuksesi automaattisesti, silloin kun uusi omistaja tekee omistajanvaihdosrekisteröinnin.

Kun vakuutuksesi päättyy, hyvitämme ylimääräisen maksun mahdollisten muiden vakuutustesi laskussa tai palautamme maksun tilillesi. Usein kysyttyä laskutuksesta.

Eläinvakuutus

Miten voin ostaa vakuutuksen lemmikilleni?

Lemmikillesi suosittelemme If Eläinvakuutusta. Voit ostaa sen kissallesi tai koirallesi If Verkkokaupasta.

Voit ottaa Ifistä lemmikillesi vakuutuksen, joka kattaa joko eläinlääkärikulut tai lemmikin menehtymisen tai molemmat. Verkkokaupassa voit helposti vertailla vaihtoehtojen sisältöjä sekä hintoja. Vakuutuksen saat otettua kissalle tai koiralle joka on vähintään kuusi viikkoa ja enintään seitsemän vuotta vanha.

Henkilövakuutus

Meille on syntymässä vauva. Millainen vakuutus minun tulisi ottaa?

Vauvavakuutus turvaa lapsesi heti syntymästä lähtien. Vakuutus sisältää odotus- ja lapsuusajan vakuutuksen. Odotusajan vakuutus turvaa lapsesi synnynnäisten sairauksien ja vammojen varalta. Lapsuusajan vakuutus turvaa lapsesi tapaturmien ja sairauksien varalta.

Muistathan ottaa Vauvavakuutuksen viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Voit hakea sitä jo raskausviikon 12 jälkeen. Hakeminen edellyttää 9. raskausviikon jälkeen tehtyä ultraäänitutkimusta ja lisäksi äidistä tulee täyttää helppo terveysselvitys. Lapsuusajan vakuutus astuu syntymästä lähtien voimaan, mikäli ilmoitat lapsen henkilötunnuksen kahden kuukauden sisällä syntymästä. Voit ostaa vakuutuksen helposti Ifin verkkokaupasta.

Muistathan, että odotusajan vakuutus ei tuo turvaa odottavalle äidille, vaan vakuutus on uutta perheenjäsentä varten.

Koska voin ottaa If Lapsivakuutuksen?

If Lapsivakuutuksen voit ottaa vähintään 2 kk ikäiselle ja enintään 14-vuotiaalle lapsellesi. 15-vuotiaalle lapselle saat vakuutuksen puolestaan aikuisen vakuutusten ehdoilla.

Onko lapseni vakuutus voimassa urheiltaessa?

Lapsen vakuutukset ovat voimassa kaikessa urheilussa sen vakuutuskauden loppuun asti, jonka aikana lapsi täyttää 12 vuotta. Tämä koskee sekä sairauskulu- että tapaturmavakuutuksia. Sen jälkeen, kun lapsesi vakuutus ei ole enää voimassa kaikessa urheilussa, voi vakuutusta täydentää Urheiluturvalla.

Millainen henkivakuutus sopisi minulle ja perheelleni?

Henkivakuutus kattaa sekä sairauden että tapaturman aiheuttaman kuoleman. Turvan suuruus kannattaa valita elämäntilanteen mukaan. Nyrkkisääntönä pidetään, että turvan tulisi kattaa kotitaloutesi velat, vuosiansiosi sekä 20 000 euroa kutakin elätettävää lasta kohden.

If tarjoaa yhteistyöjärjestöjensä jäsenille Primus -jäsenetuvakuutuksen, joka on markkinoiden edullisin henkivakuutus. Voit ottaa sen joko itsellesi, puolisollesi tai molemmille.

Kotivakuutus

Olen muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiin. Millaisen vakuutuksen tarvitsen?

Kun elämässä riittää sisältöä, ei ehdi huolehtia esimerkiksi vakuutusturvasta. Me huolehdimme puolestasi: tarjoamme tarvitsemasi turvan helposti ja edullisesti samassa paketissa.

If You -nuorisovakuutus on valmis kokonaisratkaisu 18–28-vuotiaille nuorille. Se tuo turvaa tapaturmien varalta sekä kotiisi että matkoille – selvästi tavallista edullisemmin hinnoin. Voit ostaa vakuutuksen helposti If Verkkokaupasta.

Olen muuttanut uuteen kotiin. Siirtyykö kotivakuutukseni automaattisesti uuteen osoitteeseeni?

Uudet osoitetietosi päivittyvät meille automaattisesti tehtyäsi osoitteenmuutoksen Väestörekisteriin. Kotivakuutus ei kuitenkaan siirry automaattisesti uuteen osoitteeseesi. Saat vakuutuspaikan muutoksen tehtyä kätevästi Omilla sivuillasi tai soittamalla Asiakaspalveluumme 010 19 19 19, avoinna arkisin 8.00 - 20.00.

Onko If Kotivakuutus voimassa rakentamisen tai peruskorjauksen aikana?

If Kotivakuutus on voimassa rakentamisen ja peruskorjauksen aikana. Rakennuksen vakuutukseen kuuluvat rakennusmateriaalit ja -tarvikkeet, väliaikaiset työmaakopit sekä työntekijöiden omaisuus, kuten vaatteet ja työkalut.

Vakuutus on voimassa myös kuljetuksen aikana eli silloin, kun itse kuljetat rakennusmateriaaleja työmaalle.

Matkavakuutus

Tarvitseeko lapsi oman If Matkavakuutuksen?

Vanhempansa mukana matkustava alle 20-vuotias lapsi on pääsääntöisesti vakuutettu vanhempansa Matkustajaturvalla. Tämä koskee sekä omaa biologista tai adoptoitua lasta, samassa taloudessa asuvan avio-, avo- tai rekisteröidyn puolison lasta että pitkäaikaisesti sijoitettua lasta. Vanhempien Matkustajaturva turvaa myös matkalla elävänä syntyneen lapsen syntymähetkestä alkaen sekä ulkomailta adoptoidun lapsen kotimatkalle lähdöstä alkaen.

Lapsi tarvitsee oman Matkustajaturvan koko matkan ajaksi, jos hän matkustaa yksin tai jos meno- tai paluumatka tapahtuu eri aikaan kuin vanhemman matka. Jos taas sekä meno- että paluumatka ovat samat kuin vanhemmalla, lapsi ei tarvitse omaa Matkustajaturvaa.

Jatkuva vai määräaikainen If Matkavakuutus?

If Matkavakuutus voi olla jatkuva tai määräaikainen eli matkakohtainen. Jos matkustat kaksi kertaa tai useammin vuodessa ulkomaille, on jatkuva matkavakuutus sinulle kätevä, ja myös halvin vaihtoehto.

Missä If Matkavakuutus on voimassa?

Jatkuva Matkustajaturva on voimassa ulkomaanmatkoilla ja lisäksi kotimaanmatkoilla matkan peruuntumisen ja keskeytymisen sekä matkalta myöhästymisen osalta. Kotimaan matkalla tarkoitetaan matkoja normaalin päivittäisen elinympäristön ulkopuolelle. Matkavakuutus ei siis kata matkoja sinun ja puolisosi kotiin, työpaikkaan, vapaa-ajan asuntoon ja opiskelupaikkakunnille eikä näiden välisiä matkoja. Jatkuvan matkavakuutuksen korvaus hoitokuluista on voimassa kotimaassa vain vähintään 150 km:n päähän ulottuvilla, yöpymisen sisältävillä vapaa-ajan matkoilla.

Määräaikainen Matkustajaturva on voimassa vain ulkomaanmatkoilla.

Miten voin tilata todistuksen If Matkavakuutuksestani?

Voit lähettää todistuspyynnön esimerkiksi matkavakuutuskortista tai viisumitodistuksesta Omilta sivuiltasi tai soittaa Asiakaspalveluumme 010 19 19 19, avoinna arkisin 8.00–20.00. Tarvitset matkavakuutuskorttia esimerkiksi sopimussairaaloita varten. Verkkokaupasta ostaessasi saat tallennettua matkavakuutustodistuksen itsellesi heti oston jälkeen. Oston vahvistettuasi saat linkin todistukseen. Lisäksi löydät todistuksen Omilta sivuiltasi ostoa seuraavana arkipäivänä.

Asiointi

Miten saan tehtyä muutoksia vakuutukseeni?

Vakuutusturvan muutoksen voit tehdä Omien sivujesi kautta lähettämällä meille viestin tai soittamalla Asiakaspalveluumme 010 19 19 19, avoinna arkisin 8.00–20.00. Huomaathan, että muutoksia voi tehdä vain vakuutuksenottaja.

Miten saan päätettyä vakuutukseni?

Vakuutuksen päättämisen voit tehdä Omilla sivuillasi. Rekisteröidyn ajoneuvon, kuten henkilöauton, liikennevakuutus päättyy sen sijaan ilman irtisanomista, jos olet myynyt ajoneuvon, poistanut sen lopullisesti rekisteristä tai vaihtanut vakuutusyhtiötä. Rekisteröimättömän ajoneuvon liikennevakuutuksen voit irtisanoa kirjallisesti. Kun ajoneuvon liikennevakuutus irtisanotaan, päätämme myös kaskovakuutuksen.

Voinko ottaa vakuutuksen, jos minulla on maksuhäiriömerkintä?

Kun otat uuden vakuutuksen, tarkistamme myös luottotietosi. Mikäli et ole maksanut aikaisempia vakuutusmaksujasi tai sinulla on vakavia maksuhäiriömerkintöjä Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä, emme pääsääsääntöisesti myönnä uutta vakuutusta. Lakisääteinen liikennevakuutus on kuitenkin mahdollista ottaa edellä mainituista maksuhäiriömerkinnöistä huolimatta.

Mitä selainta kannattaa käyttää?

Kaikessa verkkoasioinnissa suosittelemme, että päivität selaimeesi viimeisimmän selainversion, jolloin saat käyttöönsä selaimen parhaat toiminnollisuudet. Selaimista suosittelemme ensisijaisesti Chromea ja Firefoxia, mutta toki muutkin selaimet toimivat.