Vuotovahinko on suomalaiskodin yleisin vahinkotyyppi

Suomalaisissa kodeissa sattuu vuosittain yhteensä jopa 40 000 vuotovahinkoa. Tämä tarkoittaa yli sataa vahinkoa joka päivä.

Kuinka vältät astianpesukonevuodon?

Related videos

Vuotovahinkojen korjaaminen on kallista ja aikaa vievää. Pienimmissäkin tapauksissa rakenteita puretaan ja kuivataan. Remontin aikana asuminen omassa kodissa vaikeutuu tai voi olla jopa mahdotonta, jolloin joudutaan turvautumaan tilapäismajoitukseen.

Pidä asuntosi kunnossa

Lähtökohtana vuotovahinkojen ennaltaehkäisylle on, että asunnon LVI-laitteet pidetään kunnossa ja ne ovat ammattilaisen asentamia sekä suunnittelemia.

Kun putkisto on 30 − 40 vuoden ikäinen, on varauduttava siihen, että putkiremontti tulee lähiaikoina ajankohtaiseksi. Niinpä suunnittelu kannattaa aloittaa, vaikka vahinkoja ei olisikaan vielä sattunut. Kun samankaltaisia vahinkoja syntyy lyhyen ajan sisällä enemmän kuin kaksi, on remontti käytännössä aloitettava melko nopeasti.

Vuotovahinkojen torjunta voi olla helppoa ja halpaakin

Halvin konsti vuotovahinkojen ennaltaehkäisemiseen on tarkastaa säännöllisesti LVI-laitteiden kuten pesukoneiden liitäntäletkut. Löysistä liitoksista ja murtuneista pesukoneiden putkista aiheutuvat vahingot ovat nopeimmin kasvava vuotovahinkotyyppi. Kylmälaitteiden ja pyykin- tai astianpesukoneiden huomaamaton vuoto voi paljastua vasta, kun rakenteille on jo aiheutunut vaurioita.

Tarkastuksen lisäksi pesukoneiden sekä kylmälaitteiden alle on asennettava turvakaukalot, jotka estävät veden valumisen rakenteisiin. Sellaisiin paikkoihin joissa on läpivientejä, kuten allaskaapit, on usein vaikeaa asentaa vuotokaukaloa. Näissä kohteissa läpiviennin kohta tulee tiivistää, jotta vesi ei valu rakenteisiin. Lisäksi kaappiin kannattaa asentaa vuodon ilmaiseva vuotovahti.

Vesivuotokytkin

Sekä hitaasti eteneviä tihkuvahinkoja että putki- tai liitosrikon aiheuttamia suurempia vuotovahinkoja voidaan rajoittaa tehokkaasti veden virtausta tarkkailevalla ja virtauksen tarvittaessa katkaisevalla laitteella. Yksi esimerkki tällaisesta laitteesta on INNOSUOMI-palkittu ahvenanmaalainen Leakomatic-vesivuotokytkin. Vesivuotokytkin on asennettavissa niin omakoti-, kerros- kuin rivitaloihinkin.

Leakomatic-vesivuotokytkimen asennuksineen voit hankkia itsellesi If Turvaparnerilta.​​