Talvivahingot

Tutustu alla oleviin ohjeisiin talven vahinkoihin liittyen.

Jäätymisvahingot

Lumivahingot

Lumen paino katolla sekä jäämassojen liikkumiset katolta alaspäin aiheuttavat rakenteiden painumia, halkeamia ja rakenteiden romahduksia. Jäiset lumimassat saattavat repiä lape- sekä pystytikkaat seinä- ja kattorakenteista ja rikkoa sekä tikkaat että katemateriaali; rikkoa savuhormeja, vesirännejä sekä kuistirakenteita. Lumen paineen ja altapäin tapahtuvan lumen sulamisen aiheuttamia kattovuotoja syntyy varsinkin kattoikkunoiden, tuuletus- ja savupiippujen ja muiden läpivientien kohdalle. Muista tarkistaa aina keväisin ja syksyisin vesikatteen läpivientien kunto.

Jos vesi kuitenkin kastelee yläpohjaa, niin yläpohjaan tuiskunnut lumi on poistettava. Selvitä mistä tuiskulumi on tullut rakenteisiin ja estä uusi vahinko.

Mikäli katolle patoutuneet sulamisvedet tai tuiskunnut lumi kastelee yläpohjaa, niin kastuneet eristeet tulee vaihtaa. Korjauta sisäpinnoite tarpeen mukaan. Korjauta viimeistään lumien sulettua myös vesikatteen ja aluskatteen läpivientikohdat.

Korvaako kotivakuutus?

Katon rikkoutumista tai painumista lumen painosta tai lumen ja jään liikkumisesta aiheutuneita vahinkoja ei korvata kotivakuutuksesta. Myöskään näistä syistä aiheutuvia kattovuotoja ei pääsääntöisesti korvata kotivakuutuksesta. Kuitenkin rakennukselle otettu laajin mahdollinen turva eli LaajaPlus –turva korvaa vesikattovuodoista aiheutuneita vahinkoja.

Jos samanaikaisesti tulee ja sataa kevyttä pakkaslunta, saattaa rakennuksen yläpohjaan kertyä lunta, siitäkin huolimatta, että katto on asianmukaisesti rakennettu. Lumen pääsyä tuulen voimasta rakennuksen rakenteisiin ei voida pitää Suomen oloissa ennalta arvaamattomana. Kotivakuutuksessa on rajattu korvattavuuden ulkopuolelle vahingot, jotka ovat aiheutuneet lumesta tai sateesta, joten myöskään näitä vahinkoja ei korvata.

Seuraa tilannetta ja toimi ajoissa

Lumitilannetta katto- ym. rakenteiden päällä kannattaa seurata ja toimia ajoissa vahinkojen estämiseksi. Katolle kertynyt lumi on poistettava, jos lumen paino vaarantaa kattorakenteiden kantokykyä tai lumen putoaminen voi aiheuttaa vahinkoja. Lumikuorma kannattaa poistaa ajoissa riskialttiista paikoista kuten katoksilta, terasseilta, valokatteilta ja vastaavilta. Jos aiot itse poistaa lumen katolta, varmista aina työturvallisuus.

Huomioithan myös, että kiinteistön viereen ei ole kasattu lunta, joka sulaessaan mahdollistaa veden pääsyn alapohjaan ja sokkelin rakenteisiin.

Ilmoita vahingostasi netissä

Ilmoita vahinkosi oman If Kansiosi kautta, johon kirjaudut turvallisesti oman pankkisi verkkotunnuksilla.

Sulamisvesivahingot