Saunassa ei kuivata kuin lauteita

Pyykin kuivaamisesta saunassa alkaneet vahingot kääntyivät viime vuonna nousuun monen vuoden laskun jälkeen. Tyypillinen vahinko syntyy, kun saunomisen jälkeen jätetään pyyhkeet ja laudeliinat saunan kaiteelle kuivumaan. Se on ehdottoman kiellettyä.

​Toinen yleinen vahinko saa alkunsa, kun käytetään muovisia henkareita ja kuivausnaruja pyykin kuivattamiseen kuumassa saunassa. Valitettavan usein ne sulavat pudottaen kuivatettavat vaatteet kiukaalle.

Kotivakuutuksen​ suojeluohjeessa kielletään yksiselitteisesti pyykkien kuivattaminen saunassa. Vahinkotilanteessa vakuutusyhtiöt vähentävät korvausta suojeluohjeiden laiminlyönnistä, sikäli kun se on vaikuttanut vahingon syntyyn.

Puukiuas

Pyykin kuivaaminen puusaunassa on yhtä lailla kiellettyä. Itse asiassa jälkilämpö kiukaassa säilyy jopa pidempään, joten riski pyyhkeiden ja laudeliinojen syttymiseen on vielä suurempi.

Puulla lämmitettävissä kiukaissa on myös kaksi mainitsemisen arvoista erityispiirrettä.

  1. Kiukaasta poistettu tuhka tulee säilyttää kannellisessa metalliastiassa, palamattoman alustan päällä.
  2. Mikäli kiukaassa on kevythormi, tulee varmistaa kiukaan ja hormin yhteensopivuus ja toisaalta hormin soveltuvuus käyttötarkoitukseensa. Parhaat tietolähteet tässä ovat hormin valmistaja tai paikkakuntasi nuohooja.

Jäikö sauna päälle?

Sähkökiukaassa tulee aina varmistaa, että kiuas ei jää päälle saunomisen jälkeen. Monissa kiuasmalleissa aikakytkin on mekaaninen, jolloin käyttäjä vääntää napista haluamansa saunomisajan.

Kytkimet ovat kuitenkin kuluvia osia. Ajan mittaan ne voivat jäädä jumiin, jolloin kiuas saattaa jäädä pitkäksikin aikaa päälle saunomisen jälkeen.