Ratsastus on laji, jossa voi sattua ja tapahtua

ratsastus

​Ratsastuksen suosio kasvaa kasvamistaan. Esimerkiksi 10–18-vuotiaista tytöistä jopa joka viides harrastaa sitä. Kyseessä on luonnonläheinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka opettaa nuorille myös vastuullisuutta. Talli on monille myös tärkeä sosiaalinen paikka.

Ratsastukseen sisältyy kuitenkin useita muita lajeja isompi onnettomuusriski. Hevonen on saaliseläin, joka saattaa säikähtää yllättäviä äkillisiä ääniä, liian läheltä tai kovalla vauhdilla kulkevaa ajoneuvoa tai pyöristä sinkoilevia kiviä. Suurikokoisesta eläimestä puhuttaessa yhtäkkinen pakoon juoksu on nopea ja raju tapahtuma. Ratsukkoa ohittaessaan autoilijan pitäisikin ajaa hiljaa​ tien toista reunaa, katsoa ratsastajan ja hevosen​ liikkeitä sekä tarvittaessa pysähtyä.

Ratsastuksen turvavarusteet kuntoon​

Tippuminen johtuu useimmiten siitä, että ratsastajan tasapaino pettää. Ratsastajien vammat ovat helposti vakavampia kuin muissa liikuntalajeissa, koska ratsastaja putoaa melko korkealta ja kovaa. Aivo- ja rankavammat ovatkin yleisiä.

Oikeilla turvavarusteilla voidaan kuitenkin välttää vahinkoja. Käytä aina ratsastuskypärää ja uusi se kovan kolauksen aiheuttaman putoamisen jälkeen. Turvaliivi taas suojaa sisäelimiä, kylkiluita ja selkärankaa etenkin esteitä hypättäessä ja maastossa ratsastettaessa.

Moni tapaturma tapahtuu myös tallissa hevosta hoidettaessa. Karsinoihin ei pidä mennä ilman syytä, tallissa ei saa juosta eikä metelöidä, ja hevoset sidotaan hoidettaessa kiinni vetosolmulla. Hevosten pitää antaa lisäksi syödä ja levätä rauhassa.

Lähteet: Suomen Ratsastajainliitto, Tiehallinto

Ratsastus numeroina:

  • 170 000 suomalaista harrastajaa.
  • 12. suosituin laji lasten ja nuorten keskuudessa.
  • Lämminverinen ratsu painaa 500–650 kg.

If Lapsivakuutus kattaa yksityisen sairaanhoidon palveluja, ja lapsesi saa heti parasta hoitoa. Tutustu Suomen nopeimpaan lapsivakuutukseen​ sekä aikuisten tapaturma- ja sairausvakuutukseen​.​