Varmista kotisi lukitus

Suomessa tehtiin vuonna 2015 noin 2 600 asuntomurtoa. Kotimurtojen ennaltaehkäisy on yksinkertaista ja jokaisen toteutettavissa.

Näin varmistat, että kotisi lukitus on kunnossa

 1. Tiedätkö, missä ovat kaikki kotisi avaimet?

  Suuri osa kotimurroista tehdään asunnon omilla avaimilla, jotka ovat saattaneet kadota, ne on varastettu tai asunnonvaihdon yhteydessä lukkoa ei ole uudelleensarjoitettu, jolloin vanhat avaimet ovat tuntemattomien henkilöiden saatavilla.
 2. Toimivatko lukkosi moitteettomasti?

  Lukot ovat käyttöesineitä joten nekin kaipaavat huoltoa, pelkkä öljyäminen ei riitä vaan huolto kannattaa antaa lukkoalan ammattilaisen tehtäväksi.
 3. Ovatko lukkosi takalukkiutuvia?

  Tämän voi tarkistaa niin että avaat oven, laitat lukon siihen asentoon kun se on silloin kun ovi on lukossa ja koitat työntää lukkosalpaa eli telkeä taaksepäin. Mikäli onnistut työntämään teljen taakse, lukkosi ei ole takalukkiutuva, jolloin se kannattaa päivittää.
 4. Onko ulko-ovissasi käyttölukon lisäksi myös turvalukko?

  Turvalukko vaikeuttaa murtautumista siinä määrin, että murtomies joutuu käyttämään äänekkäitä työvälineitä murtautumiseen. Ääni kerää huomiota ja siksi murtomies usein lähteekin etsimään helpompaa kohdetta itselleen.
 5. Ovatko ulko-ovesi huullettuja?

  Ellei, silloin niihin kannattaa asentaa rakoraudat. Rakorauta estää murtovälineen työntämisen oven karmin ja lukkopesän väliin.

Vinkki: Koti kannattaa pitää asutun näköisenä silloinkin kun sieltä ollaan poissa pidempiä aikoja. Perusturvallisuustasoa voi nostaa hankkimalla kotiin elektronisen murtohälyttimen. Hankkiessasi hälyttimen joka hälyttää hälytyskeskukseen saat 40 % alennuksen kotivakuutuksen varkaus- ja ilkivaltaturvasta.

Muista kuitenkin, että yksikään laite ei auta murtoja vastaan ellei niitä käytetä! ​