Koululainen liikenteessä

koulutie lapsen silmin

​​​​Koululaisten pyyntö autoilijoille: aja hiljaa

Koululaisten ykköstoive liikenneturvallisuuden parantamiseksi on se, että autoilijat ajaisivat hiljempaa. Kakkosena lasten toivelistalla on, että autoilijat pysähtyisivät suojatien eteen.

Muita yleisiä pienten koululaisten huolenaiheita koulumatkalla ovat myöhästyminen, kovaa ajavat autot, humalaiset ja isot autot, kuten rekat ja bussit.

Lapsen toive: ”Ei puhelinta eikä hurjastelua”​

Lähes jokainen lapsi on nähnyt aikuisen käyttävän puhelinta vähintään joskus autoa ajaessaan. Neljä viidestä lapsesta ei hyväksy aikuisen puhelimen käyttöä autolla ajettaessa.

Lapset toivovat, että liikenteessä keskityttäisiin ajamiseen eikä puhuttaisi puhelimessa.

Kaverit vaikuttavat koulureitin valintaan

Suomalaiskoululaiset kulkevat koulumatkansa useimmin jalan tai pyörällä. Neljäsosa kulkee matkan kouluun autolla vanhemman tai muun aikuisen kyydissä. Kaverin kanssa koulusta kotiin on kolme neljäsosalle lapsista yleisin tapa taittaa kotimatka koulun jälkeen.

Juttelu ja leikkiminen kavereiden kanssa ovat mieluisinta puuhaa koulumatkojen aikana.

Melkein kaikille koululaisille on opetettu turvallisin reitti kouluun. Vain noin kolmannes kertoo kulkevansa tätä turvallisinta reittiä aina. Useimmin turvallisimmalta reitiltä poiketaan siksi, että kaverit käyttävät eri reittiä.

Tiedot selviävät Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi yhteensä 265 alakouluikäistä lasta vanhempiensa avustuksella touko-kesäkuussa 2016. Kyselyn toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland

Pelaa liikennepeliä ja katso videoilta lasten ajatuksia​​​

Tässä vielä kyselyyn vastanneiden lasten avoimia palautteita autoilijoille:

”Aja hiljaisempaa, älä hosu”

”Aja hiljempaa ja varovaisemmin”

”Ei saa suuttua kun ajaa autoa”

”Ettei aina olisi niin kiire”

”Olisivat yhtä valppaita kuin haluavat minun olevan”

”Suojatien kohdalla ei hurjastelua eikä pysähtyneen auton ohittelua”


Koulutie lasten silmin