Näin estät tulipalon kotona

Suomessa tilastoidaan vuosittain noin 3 700 asuinrakennusten palohälytystä, joissa sähkö on jollain tavoin mukana. Noin kolmasosassa tapauksista palo saa alkunsa liedestä. Moni sähköpalo olisi vältettävissä asianmukaisella valvonnalla ja turvalaitteilla.
 1. Ole huolellinen
  Hyvin usein tulipalon aiheuttaa inhimillinen erehdys. Tyypillisesti palo alkaa esimerkiksi päälle jääneestä liedestä.

 2. Varusta liesi turvalaitteella
  Monesti tulipalo olisi estettävissä turva-ajastimella tai liesivahdilla. Etenkin ikääntyneen läheisen kotiin kannattaa hankkia teknistä lisäturvaa.

 3. Hanki palovaroitin
  Perinteisiä palovaroittimia kehittyneempiä ovat ns. älypalovaroittimet. Ne paitsi hälyttävät, myös katkaisevat virran sähkölaitteesta haistettuaan savua.

 4. Älä käytä viallista laitetta
  Jos sähkölaite ei toimi kunnolla tai se on selkeästi viallinen, pitää laite sammuttaa välittömästi ja irrottaa pistorasiasta. Laite pitää joko vaihtaa tai korjauttaa ammattilaisella.

 5. Näin toimit vaaratilanteessa
  Sähköpalon uhatessa paras ensisammutuskeino on virran katkaisu. Sammuta kuumentunut lamppu tai käryttävä hella ennen kuin ryhdyt muihin toimiin. Opeta myös lapsia toimimaan oikein.

Huolehdi palovaroitin kuntoon kodissasi​

Palovaroitin on tärkeä turvallisuusvaruste, mutta markkinoilla on myös ns. älypalovaroittimia, jotka paitsi hälyttävät myös katkaisevat virran sähkölaitteista haistettuaan savua. Paloasiantuntijoiden mukaan kolme neljästä tulipalosta olisi ollut vältettävissä, mikäli kaikissa kodeissa olisi ollut älypalovaroitin.

Viranomaismääräysten mukaan uudisasuntoihin on asennettava verkkovirtatoiminen palovaroitin, joka hälyttää tulipalosta savua havaittuaan.

Miksi et veisi kotisi turvallisuutta askeleen eteenpäin asentamalla kotiisi älypalovaroittimen? Laki vaatii joka tapauksessa verkkovirtatoimista palovaroitinta sekä pistorasioiden vikavirtasuojausta, joten älypalovaroittimen asentaminen rakennusvaiheessa lisää kustannuksia vain marginaalisesti – kodin turvallisuutta se lisää moninkertaisesti.

Mikäli jotain ikävää kuitenkin sattuu, niin onneksi kotivakuutus auttaa.

Kaikkiin kotivakuutuksiimme kuuluu myös kriisiterapiakorvaus. Vakuutuksesta korvataan vakuutetun tarvitsema psykoterapia, jos tarpeen syynä on vakuutettua kohdannut suuri esinevahinko, joka voidaan korvata hänelle paloturvasta tai varkaus- ja ilkivaltaturvasta. Psykoterapian tulee olla lääkärin määräämä.