Suu

Vaikka suun ulkonäkö voi tuntua hyvinkin tärkeältä, se on silti lähes merkityksettömän pieni osa suun ja etenkin suuontelon roolia. 

Suusta näkyy ulospäin vain huulet, jotka itse asiassa jatkuvat myös suun sisälle peittäen koko suuonteloa verhoavan limakalvon. Se on erittäin herkkä aistin, joka mittaa jatkuvasti lämpötilaa, painetta ja mahdollista kipua. Täällä on runsaasti sylkirauhasia, jotka kostuttavat suuta ja sinne tulevaa ruokaa. Niistä kolme suurinta ovat parillisia ja sijaitsevat kielen alla, alaleuan alla ja yksi kummankin korvan takana.   

Vesi kielellä

Suussa sylkeä sekoittuu hampaiden hienontamaan ruokaan, jolloin siitä muodostuu helposti nieltävää massaa. Sylkirauhasten työ alkaa kuitenkin jo ennen kuin ruoka edes päätyy suuonteloon asti. Pelkkä ajatuskin ruoasta saa sylkirauhaset aloittamaan syljenerityksen. Tästä on saanut alkunsa sanonta veden herahtamisesta kielelle.

Elävä yleiskone

Hampaat ja sylki huolehtivat ruoan jauhamisesta ja sekoittamisesta, kun taas kielen tehtävänä on ruoan ja massan siirtäminen ja vaivaus nielaisuvalmiiksi. Kieli on aivan erityinen ruumiinosa, joka koostuu kurkkuun ja nieluun kiinnittyneistä lihaksista, sisäisistä lihaksista sekä erityisestä kuiturakenteesta. Kaikista muista elimistä poiketen kieli pystyy myös silmänräpäyksessä muuttamaan muotoaan. 
 
Leuan ja kaulan välisessä kulmassa kilpiruston päässä sijaitsee kielen ainoa luu eli kieliluu. Sen tehtävänä on tukea kielen liikkeitä.


 

Maistuuko ruoka?

Kieli on myös kehon tärkein makuelin. Siinä auttavat eri puolella kieltä sijaitsevat makusilmut. Niiden tehtävänä on tarkistaa ja määritellä ruoan makua. Makusilmujen tekemät päätökset siirtyvät välittömästi aivoihin, jotka toteavat suun sisällön makeaksi, happamaksi, suolaiseksi, karvaaksi tai umamiksi.

Makusilmuja esiintyy jonkin verran myös nenäkäytävän ja nielun kohtaamispaikassa sekä kurkunkannella. Siksi ei aina välttämättä auta pidellä nenästä kiinni, kun on syötävä jotakin epämieluisaa. 

Tämä teksti perustuu sisältöön, jonka lähteenä on Store medisinske leksikon sekä Fontini-kustantamon kirja Anatomikum.

Mikä henkilövakuutus sopii sinulle?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja perheellesi? Anna meidän auttaa. Tee nopea testi parissa minuutissa ja saat ehdotuksia.
 

Siirry testiin

Kirjoittanut

Fontini Publishing house
 1. Artikkelit

  Hampaat

  Aikuisilla on tavallisesti 32 hammasta. Niiden säilyminen ehjinä läpi elämän riippuu jossain määrin itsestäsi ja hampaidenhoitotavoistasi, osittain tuurista ja pohjimmiltaan geeneistä. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 2. Artikkelit

  Rintakehä

  Rintakehä on nimensä mukaisesti eräänlainen kehä, josta muodostuu rinta ja joka pitää sisällään useita ihmisen tärkeimmistä osista. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021
 3. Artikkelit

  Silmät

  Silmä vastaanottaa valoa ja lähettää sen sähköimpulsseina edelleen aivoihin, jotka muuntavat impulssit ihmisen näkemään muotoon. 

  Fontini Publishing house 29.09.2021