10 vinkkiä rinteeseen ja ladulle

Hiihtoloma valkoisilla hangilla on parasta valohoitoa talven keskelle. Listasimme kymmenen parasta vinkkiä, joiden avulla hiihtoreissu sujuu niin, että voit keskittyä lomasta nauttimiseen.

1. Käytä kypärää ja tarkista välineet

Laskettelukypärä on tärkeä turvavaruste niin aloittelijalle kuin kokeneellekin laskijalle. Kypärä suojaa tehokkaasti päätä iskuilta, mutta se myös lämmittää tuiskun keskellä. Kypärän ohella selkäpanssari pienentää loukkaantumisen riskiä rinteessä. Polvi-, ranne- ja kyynärsuojat ovat hyödyllisiä varsinkin, jos teet hyppyjä lumilaudalla.

Ennen kuin kiiruhdat mäkeen, tarkista vielä siteiden säädöt ja varusteiden toimivuus.

2. Sovita vauhti taitoihisi ja unohda syöksylasku

Laske taitojesi mukaista vauhtia ja huomioi myös rinteen kunto, sää ja laskijoiden määrä. Rinteessä voi olla paikoitellen jäätä, sohjoa tai töyssyjä, etkä ehdi reagoida muutoksiin, jos lasket liian lujaa. Jäisessä rinteessä voit loukata erityisen helposti pään ja kädet, kun taas sohjossa erityisesti polvet ovat vaarassa, kun suksi tökkää äkkiä pehmeään lumeen. Syöksylasku rinteessä on yleensä kiellettyä.

Jos mielit erityislaskupaikkoihin kuten kumparemäkeen, hyppyreihin tai half pipeen, tutustu mäkeen ennen vauhdikkaampaa laskukierrosta.

3. Muista väistämissäännöt

Rinteessä ja ladulla takana tulevalla on aina väistämisvelvollisuus – edessä laskevilla kun ei ole silmiä selässä. Ohita lapset ja aloittelijat riittävän etäältä, sillä heidän liikkeensä saattavat joskus yllättää kokeneemmat laskijat.

4. Varmista, että sinut huomataan

Jos seisahdut rinteeseen odottamaan kaveria tai ihailemaan maisemia, pidä huoli, että muut laskijat voivat nähdä sinut riittävän etäältä ja väistää ajoissa.

5. Käytä virallisia reittejä

Muiden kuin virallisten reittien käyttäminen on hiihtokeskuksissa omalla vastuulla. Myöskään vakuutus ei ole voimassa, jos lasket merkittyjen rinteiden ja reittien ulkopuolella.

6. Auta kaveria hädässä – ja varaudu itsekin kiperään tilanteeseen

Jos näet rinteessä apua tarvitsevan, pysähdy ja ilmoita avun tarpeesta henkilökunnalle. Auta loukkaantunutta taitojesi mukaan ja estä lisäonnettomuudet. Kannattaa myös varautua siihen, että itselle voi huonolla tuurilla sattua vahinko. Jos sinulla on sairaus, joka ehdottomasti vaatii lääkitystä, laita taskuusi tieto tarvitsemistasi lääkkeistä.

7. Suojaudu auringolta

Auringon säteet heijastuvat lumesta tehokkaasti, ja esimerkiksi Keski-Euroopan hangilla aurinko porottaa huomattavasti voimakkaammin kuin koti-Suomessa. Käytä vahvaa aurinkovoidetta ja muista lisätä sitä päivän kuluessa. Hangilla liikkuessa suojaamattomia silmiä voi uhata lumisokeus eli tilapäinen sarveiskalvon tulehdus, joka johtuu voimakkaasta uv-säteilystä. Lumi heijastaa uv-säteilystä noin 80 prosenttia, joten hangelle lähtiessä laskettelu- tai aurinkolasit ovat tärkeät.

8. Suunnittele reittisi

Jos matkustat esimerkiksi Alpeille, hanki hissikartta ja suunnittele päivän aikataulu etukäteen. Paluu alkuperäiseen lähtöpaikkaan voi viedä yllättävän kauan, joten hissien sulkemisajan lähestyessä et halua olla väärällä puolella hiihtokeskusta. Tallenna puhelimeesi rinnekartta ja hätänumerot, joihin voi ilmoittaa lumivyörystä tai muusta hätätilanteesta.

9. Sovi tapaamispaikka

Sovi seurueesi kanssa tapaamispaikka siltä varalta, että eksytte ettekä saa puhelimella toisianne kiinni. Laita lapsen taskuun puhelinnumerosi siltä varalta, että eksytte toisistanne.

10. Välty suksivarkauksilta

Tyypillisesti suksia varastetaan rinneravintoloiden edestä sekä lomamökkien pihoista ja lukitsemattomista suksibokseista. Lukitse sukset telineeseen kahvitauon ajaksi ja laita sukset lukittuun varastoon yöksi. If Kotivakuutus sisältää automaattisesti matkatavarat, joten jo perustasoinen kotivakuutus korvaa matkalla varastetut sukset. Mikäli haluat matkatavaroille kattavampaa suojaa, kannattaa hankkia If Matkatavaravakuutus, jossa on tyypillisesti pienempi omavastuu kuin kotivakuutuksessa. Kirjaa ylös ennen lomaa suksien merkki ja malli, niin saat oikeanlaisen korvauksen menetetyistä suksista.

Laskettelussa ja luistelussa kopsahtaa useimmin

Ifin vahinkotilastojen mukaan laskettelussa ja luistelussa tapahtuu eniten vahinkoja, kun eri talvilajien vahinkoja verrataan keskenään.

Siinä missä luistellessa sattuu murtumia ja aivotärähdyksiä, lasketellessa ja lautaillessa sattuu useimmiten murtumia, sijoiltaanmenoja ja erilaisia kolahduksia.

Sinä määräät vauhdin

Liian kova vauhti on yleisin syy tapaturmiin laskettelurinteissä. Opettele siis säätelemään nopeutta taitojesi rajoissa.

Rinteessä kannattaa käyttää kypärää ja laskea sellaisia rinteitä, joiden vaikeustaso vastaa omia taitoja.

Matkavakuutus on tärkeä laskettelumatkalla

Muista hankkia matkustajavakuutus eli tuttavallisemmin matkavakuutus ja matkatavaravakuutus hiihtolomalle lähtiessä aina, kun matkustat ulkomaille. Kotimaassa voit hyödyntää vahingon sattuessa tapaturma- tai sairausvakuutuksiasi. Jos laskettelet kotimaassa, kannattaa harkita Ifin tapaturma- ja liikkujavakuutusta, joka korvaa muun muassa liikuntavamman vaatimaa fysikaalista hoitoa ja yleisiä liikunnassa syntyneitä vammoja. Halutessasi voit laajentaa matkustajavakuutuksen kattamaan myös kotimaan matkat.

Matkustajavakuutus on voimassa laskettelussa ja hiihdossa, jos lasket huvin vuoksi eli et harjoittele kilpailuja varten. Sen sijaan vakuutus ei ole voimassa, jos lasket merkittyjen rinteiden ja reittien ulkopuolella. Vakuutus ei ole voimassa nopeus-, syöksy-, freestyle- ja off-pistelaskussa eikä niihin ole mahdollista saada vakuutusturvaa Ifistä.

Kun suuntaat ulkomaille laskureissulle, matkavakuutuksessa tärkeintä on sairauksien ja tapaturmien hoitokulut kattava turva, josta korvataan matkalla sattuneiden haavereiden hoitokuluja ilman omavastuuta ja ilman euromääräistä ylärajaa. Esimerkiksi Alpeille suunnatessa matkustajavakuutus on ehdottoman tärkeä myös siksi, että se kattaa kuljetuskustannukset, jos loukkaannut rinteessä ja sinut joudutaan hakemaan esimerkiksi helikopterilla sairaalaan. Tällöin kustannukset nousevat helposti useisiin tuhansiin euroihin, mitkä jäävät sinun maksettaviksi, jos sinulla ei ole matkavakuutusta.

Matkatavaravakuutuksesta on hyötyä esimerkiksi, jos sukset varastetaan tai ne eivät saavu perille lomakohteeseen. Yksi matkatavaravakuutus riittää yhtä taloutta kohti, sillä se kattaa kaikkien yhdessä asuvien matkatavarat. Vaihtoehto matkatavaravakuutukselle on If Kotivakuutus, joka kattaa myös reissussa mukanasi olevat tavarat. Kannattaa kuitenkin huomata, että kotivakuutuksen omavastuu on yleensä korkeampi kuin matkatavaravakuutuksessa.