Kolme tarinaa ja vakuutusvinkit

Matkailu tuo iloa, vaihtelua ja elämyksiä

Matkustaminen on monille eläkeikäisille rakas harrastus. Vilkaise vakuutusvinkit reissuun ja lue tarinat aktiivisten seniorireissaajien suosikkipaikoista maailmalla.

9 vinkkiä matkalle

Matkavakuutus turvaa myös eläkeläisen reissun

1) Valitse jatkuva tai määräaikainen matkavakuutus

Matkavakuutuksessa on tärkeintä, että se on otettu ja olemassa. Usean matkan vuodessa tekevälle sopii jatkuva matkavakuutus, josta maksetaan vuosimaksu. Vähemmän matkustavalle sopii määräaikainen matkavakuutus, joka on voimassa aina yhden matkan ajan. Eläkeläisiltä pyydetään iästä riippumatta terveysselvitys ennen jatkuvan matkavakuutuksen myöntämistä. Määräaikaista vakuutusta varten ei tarvitse toimittaa terveysselvitystä, jos matkan kesto on enintään 45 vuorokautta.

2) Lapsenlapset voivat sisältyä sinun matkustajavakuutukseesi

Jos lähdet lomalle alle 20-vuotiaiden lastenlastesi kanssa, he eivät välttämättä tarvitse omaa matkustajavakuutusta. Jos sinulla on Ifin matkustajavakuutus, samalla reissulla mukana olevat lapsenlapsesi sisältyvät automaattisesti samaan vakuutukseen.

3) Matkatavaravakuutus on tärkeä turva

Matkavakuutuksessa on erikseen matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus. Yksi matkatavaravakuutus kattaa kaikki samassa kotitaloudessa asuvat, eli esimerkiksi aviopari tarvitsee vain yhden matkatavaravakuutuksen.

4) Matkavakuutus sisältää kotiinkuljetuspalvelun

Matkavakuutuksella varaudut siihen ikävään tilanteeseen, että sairastut matkalla tai joudut tapaturman uhriksi tai onnettomuuteen. Matkavakuutukseen kuuluu tärkeä kotiinkuljetuspalvelu, jota tarvitset, jos sairastut tai loukkaannut hyvin vakavasti vaikkapa toisella puolen maailmaa. Matkavakuutus korvaa myös matkan peruuntumisen oman tai lähiomaisen vakavan sairastumisen tai tapaturman vuoksi.

5) Matkavakuutus tuo turvaa terrori-iskun yllättäessä

Ifin kaikkiin matkavakuutuksiin on sisältynyt toukokuusta 2017 lähtien Kriisiturva, joka korvaa matkan peruuntumisen tai keskeytymisen, jos matkakohteessasi sattuu esimerkiksi terrori-isku tai luonnonkatastrofi ja haluat päästä kotiin. Lisäksi vakuutus korvaa psykoterapiakuluja, jos olet joutunut kriisitilanteen keskelle reissussa.

6) Juttele lääkärin kanssa perussairauksista ennen matkaa

Jos olemassa oleva sairaus pahenee reissussa äkillisesti, matkustajavakuutus korvaa enintään viikon ensiapuluonteista hoitoa matkakohteessa. Jos sinulla on perussairaus, juttele lääkärisi kanssa ennen matkaa siitä, mitä matka tekee sairaudelle. Voiko esimerkiksi pitkä lentoaika tai matkakohteen kuuma sää pahentaa perussairauttasi? Saat kätevästi neuvoja terveyteen liittyen  If Terveysneuvonnasta, joka on Ifin asiakkaille maksuton palvelu.

7) Omatoimimatkalla matkavakuutus on erityisen tärkeä

Pakettimatkoilla on apunasi matkaopas, omatoimimatkoilla ei. Matkustajavakuutuksen myötä matkaaja saa vakuutusyhtiön hätäpäivystyksen, jonne voi ottaa yhteyttä, jos jotain odottamatonta ja ikävää sattuu. Lue, mitä hyötyä matkavakuutuksesta on omatoimimatkalla.

8) Ifin etuasiakkaana voit saada lisäaikaa matkavakuutukseen

Jos oleskelet ulkomailla pitkiä aikoja, esimerkiksi koko sen ajan, mitä Suomen talvi kestää, voit ostaa Ifin etuasiakkaana lisäaikaa matkavakuutukseen. Jatkuva matkavakuutus on automaattisesti voimassa enintään 45 yhtäjaksoista matkapäivää.

9) Perehdy toimintaohjeisiin jo etukäteen

Jotta voit huoletta nauttia matkasta, pyydä vakuutusyhtiöltä etukäteen ohjeet, miten toimia onnettomuus- tai vahinkotilanteessa matkalla ja mihin otat ensimmäiseksi yhteyttä. Kun tiedät, mitä hätätilanteessa voi tehdä, olo on varma ja luottavainen.

Asiantuntijana Piia Kononen, henkilövakuutusten asiantuntija, If

Sirpa Juote, 62, Helsinki

Koti Espanjassa on jatkoa kaukokaipuulle

"Olen ahkera maailmanmatkaaja. Minulla on menevä veri. Maailma on nähtävä. Se olo minulla oli jo 16-vuotiaana, kun lähdin Tukholmaan Kodakille kesätöihin puolaamaan filmiä.

Lasken käyneeni 68 maassa. Olen tehnyt junamatkan Siperian halki Kiinaan ja risteillyt Karibialla. Olen maistellut viinejä georgialaisilla tiloilla ja jäänyt Brasiliassa sanattomaksi Iguassun putouksien kauneudesta.

Jään eläkkeelle kesällä 2018 ja sen jälkeen aion viettää ulkomailla nykyistä isomman osan vuodesta. Viime jouluna ostin yksiön Etelä-Espanjasta Torremolinoksen keskustasta, ja tulevaisuudessa on tarkoitus viettää talvet Torressa.

Etelä-Espanjassa on sään ja ilmapiirin lisäksi sekin hyvä puoli, että sieltä pääsee mihin vain. Lennot Espanjasta esimerkiksi Etelä-Amerikkaan ovat paljon edullisempia kuin Suomesta.

Joka vuosi olen loppuvuodesta jossain toisella puolella maapalloa. Matkustan niin paljon kuin rahat riittävät. Matkustaminen on intohimoni ja tärkein harrastukseni.

Järjestän matkat itse. Ostan lentoliput netistä, samoin hotellit, joiden vertailemiseen käytän paljon aikaa. Minulla on kaksi naisten reissuporukkaa, joissa matkustan.

Nyt olen lähdössä yölennolla Saigoniin. Sitten seurueeni jatkaa Thaimaahan ja Borneolle. Ajattele, tänään olin töissäni Pasilan virastotalossa ja muutaman päivän kuluttua olen sademetsässä katsomassa nenäapinoita."

Sirpan vinkit omatoimimatkalle:

1) Kun lähdet omatoimisesti uusiin paikkoihin, uskalla kysellä neuvoa. Aina joku osaa vastata. Taksikuskit ovat hyviä tietolähteitä.
2) Eri kielten alkeiden osaaminen kannattaa. Osaan englannin ja espanjan lisäksi hieman ranskaa, saksaa ja venäjää. Näitä yhdistelemällä on aina selvitty. Kun yhteistä kieltä ei ole, elekielelläkin pärjää pitkälle. Siten olen esimerkiksi tilannut pesun ja föönauksen kampaamossa.
3) Valmistaudu matkaan lukemalla netistä tietoa ja matkakertomuksia. Toisten matkustajien kokemuksista saa hyviä vinkkejä ja kohteista innostuu sitä enemmän, mitä enemmän niistä tietää.

Tänään olin töissäni virastossa, kohta olen sademetsässä.

Epe Helenius, 66, Tampere

Jalkapallo houkuttelee Lontooseen

"Avasin levykauppa Epe's Music Shopin ensimmäisen myymälän vuonna 1972 Tampereelle. Silloin ryhdyin käymään Englannissa ostamassa levyjä ja samalla aloin käydä siellä myös futispeleissä. Levy-yhtiö Poko Rekordsin perustin 1977.

Nyt olen osa-aikaeläkkeellä. Täytin juuri 66 vuotta ja vietin syntymäpäivääni parhaalla mahdollisella tavalla: jalkapallomatkalla Lontoossa.

Teen 10–15 pelireissua vuodessa. Synttärimatkan tein vaimon kanssa, joka onneksi myös tykkää futiksesta, mutta usein käyn pelimatkoilla kavereiden kanssa. Lempijoukkueeni on Arsenal, on ollut jo 50 vuotta.

Harmittaa, että Tampereelta ei ole enää suoria lentoja Lontooseen. Matkustaminen ensin Helsinki-Vantaan kentälle aiheuttaa sen, että matka kotoa perille vie koko päivän. Hotellien hintoja vertaan netissä ahkerasti. Suosikkihotellini on Hilton Green Park, jonka läheltä pääsee metrolla helposti eri stadioneille.

Lontoossa minulle tärkeintä on jalkapallo, mutta teen siellä toki muutakin. Käyn katsomassa hyviä keikkoja ja pidän myös musikaaleista. Minulla saattaa olla työtapaamisiakin.

Jalkapallo-ottelut tuovat elämääni aina irtautumista arjesta, joskus valtavia ilonpurkauksia ja joskus valtavia pettymyksiä. Kun Arsenal–Tottenham-matsissa Arsenal johtaa ottelua puoliajalla, mutta häviää kuitenkin 4–1, lähden stadionilta pää painuksissa ja mietin, miksi käytän tähän hommaan aikaani ja rahaani.

Olisi silti vaikeaa kuvitella elämää ilman Lontoota ja englantilaista futista."

Epen vinkit jalkapallomatkalle Lontooseen:

1) Valitse joukkue, jota kannatat, niin saat matseista eniten irti.
2) Rekisteröidy joukkueen kotisivuilla jäseneksi. Sen jälkeen voit ostaa liput joukkueen verkkokaupasta. Älä käytä netin lipunvälittäjiä, jotka perivät huomattavia välityspalkkiota.
3) Kun lähdet peliin, laita suosikkijoukkueesi paidan päälle takki tai vaihda paita päälle vasta lähellä stadionia. Lontoon metrossa liikkuu miljoonia ihmisiä, etkä ehkä halua törmätä tyyppiin, jota paitasi ärsyttää ja jolla on huono päivä. Englannissa jalkapallo ei ole vain urheilua, se on elämäntapa ja osa identiteettiä.

Futis tuo valtavia ilonpurkauksia ja valtavia pettymyksiä.

Sirkka Turkki, 70, Helsinki

Vapaaehtoistyö saa palaamaan Nepaliin

"Kun olin 13 vuotta, isäni kuoli keuhkosyöpään. Ennen kuolemaansa hän käski minun kirjoittaa paperille kymmenen asiaa, jotka haluan tehdä isona.

Listallani oli monta matkakohdetta, muun muassa Skotlanti, Etelä-Afrikka ja Nepalin Kathmandu. Kaikki listan asiat on nyt tehty ja maat nähty. Tykkään matkustaa nyt eläkkeelläkin. Alkuvuodesta lähden seitsemännen kerran Kathmanduun vapaaehtoistyöhön.

Monien järjestöjen kautta pääsee vapaaehtoistöihin maailmalle, mutta minä olen aina järjestänyt matkani itse. Lennot ostan Intia-Keskuksesta. Ennen ensimmäistä Nepalin-reissua kirjoitin Googleen hakusanat Kathmandu ja vapaaehtoistyö. Löysin orpokodin ja kirjoitin sinne. Sain vastaukseksi tervetulotoivotuksen ja lähdin matkaan.

Seuraavalla reissulla menin toiseen orpokotiin Dhapasissa, Kathmandun kupeessa, ja sinne olen palannut aina sen jälkeen. Siellä minulle osoitetaan, missä minua tarvitaan. Viime vuosina olen kierrellyt kyliä tekemässä terveystarkastuksia, olenhan koulutukseltani fysioterapian opettaja. Orpokodin tytöt kutsuvat minua mummiksi, äidiksi tai siskoksi.

Olen matkalla kaksi tai kolme kuukautta kerrallaan, enempää en jaksa. Kun lähden Nepaliin, matkatavaroissani on ompelutarvikkeita, virkkuukoukkuja, saksia ja piirustusvälineitä. Opetan tyttöjä ompelemaan ja ostan Nepalista kankaita, joita varten ystäväni lahjoittavat usein rahaa. Tähän mennessä olen ostanut 547 metriä kangasta. Yritän opettaa tytöille myös tasa-arvoa, vakuuttaa, että he ovat yhtä arvokkaita kuin pojat.

Teen vapaaehtoistyömatkoja, koska minusta on ihanaa olla hyödyksi. Minulla ei ole lapsenlapsia, orpokodin tytöt ovat vähän kuin sellaisia."

Sirkan vinkit vapaaehtoistyömatkalle:

1) Lähde ensimmäiseen reissuun mieluummin kaverin kanssa kuin yksin. Varsinkin jos et itse puhu englantia, ota mukaan ystävä, joka puhuu.
2) Jos haluat lentää edullisesti, ole valmis tinkimään mukavuudesta. Minä nukun Delhin lentokentän penkeillä jatkolentoa odotellen.
3) Ota mukaan joustava asenne ja paljon luovuutta. Jos olet tottunut syömään voileivän aina kello 12, se ei reissulla ehkä onnistukaan. Vapaaehtoistyössä joudut myös ratkomaan kaiken maailman ongelmia ja siihen tarvitset kekseliäisyyttä.

Kun lähden Nepaliin, matkatavaroissani on ompelu- ja piirustustarvikkeita.