Omakotitalon tarkastus paljastaa huoltotarpeet

Anticimexin asiantuntijat tekevät Ifin Kunnon koti -palvelun maksuttomia talotarkastuksia. Talotarkastaja kertoo kokemuksistaan.

Talotarkastuksia tekee Anticimexillä noin 15 tarkastajaa eri puolilla Suomea.

Talotarkastuksen idea on antaa talon omistajalle täsmätietoa talon huollon ja korjausten tarpeesta. Parhaassa tapauksessa huomaan alkavan vahingon, josta asukkaalla ei ole ollut mitään tietoa. Siinä asukas saattaa säästää pitkän pennin, ja tottakai myös vakuutusyhtiö hyötyy, kun isompia vahinkoja ei pääse syntymään.

"Yleensä pyydän asukasta mukaan tarkastuskierrokselle, koska hänellä on eniten tietoa talon huollosta. Tarkastuksen aikana keskustellaan talon huoltotarpeista, ja asukkaat kyselevät heitä mietityttävistä asioista. Talon huoltamiseen liittyviä murheita riittää laidasta laitaan", talotarkastaja kertoo. 

Tarkastukseen menee aikaa yleensä puolitoista, pari tuntia. "Käyn talon läpi ulkoa ja sisältä huone kerrallaan, kirjaan havaintoni ylös ja annan asukkaalle tarkastuksesta kirjallisen raportin".

Omakotitaloissa märkätilojen ja lattiakaivojen huolto koetaan usein haastavaksi. Moni kaipaa neuvoja myös salaojien tarkastukseen. Vanhemmissa taloissa salaojat on kyllä aikanaan rakennettu asianmukaisesti, mutta niiden kunnon tarkastaminen unohtuu usein.

Katto ei tarvinnutkaan remonttia, vaikka kattomyyjä oli väittänyt toista.

Talojen yläpohjissa puolestaan käydään hyvin harvoin, ja sen tarkastus jää usein tekemättä. Kun sitten hiiret tai muut vierailijat, kuten vaikkapa antenniasentaja, tekevät käytäviään yläpohjan eristeisiin, eristetila saattaa yllättäen olla kuin emmentaljuusto – täynnä reikiä.

"Asukkaat ottavat minut yleensä mukavasti vastaan, mutta osaa jännittää vieraalta tuleva palaute. Hetken aikaa keskusteltuamme jännittyneet hartiat laskeutuvat, kun asukas huomaa, että en ole tullut arvostelemaan.

Olen saanut palautetta siitä, että on mukavaa, kun asiantuntija arvioi talon kuntoa kohta kohdalta, ja kerrankin joku keskittyy kunnolla mielessä pyöriviin kysymyksiin. Suuremmilta ongelmilta olen toistaiseksi välttynyt. Koirienkin kanssa olen pärjännyt aina", talotarkastaja toteaa. 

"Erityisen mukava muisto tarkastuksista on erään rouvan huojennus, kun kerroin, että hänen ei tarvitse uusia talonsa kattoa, vaikka kattomyyjä oli niin väittänyt. Samalla hän oli saanut paljon tietoa talostaan, josta hänen ex-miehensä oli huolehtinut aiemmin. Hyvä palaute lämmittää pitkään ja antaa tekemiselle merkitystä."

Toisinaan huomaan alkavan vahingon, josta asiakkaalla ei ole ollut mitään tietoa.

Lue myös Kunnon koti -palvelua käyttäneen omakotiasujan kokemuksista

Kunnon koti -palvelu on maksuton lisäetu Ifin asiakkaille, jotka ovat vakuuttaneet omakotitalonsa Laaja- tai LaajaPlus-turvalla.

Talotarkastajan viisi helppoa kodinhuoltovinkkiä

 • Puhdista lattiakaivot kerran kuussa. Erityisesti pitkät hiukset tukkivat lattiakaivon helposti. Jos kaivo ei ole tiivis, vesi voi vuotaa rakenteisiin ja johtaa pahimmillaan rakenteiden homehtumiseen.
 • Testaa palovaroittimet kerran kuussa vaikka raapaisemalla  tulitikku varoittimen alla. Jos palovaroitin ei reagoi, älä vie palavaa tulitikkua lähemmäksi palovaroitinta vaan vaihda varoitin suosiolla uuteen. Moni ei tiedä, että palovaroittimet on suunniteltu kestämään kymmenen vuotta – siksi palovaroittimet kannattaa vaihtaa uusiin ainakin kymmenen vuoden välein. Uusissa palovaroitinmalleissa suositeltu käyttöaika on usein viisi tai kahdeksan vuotta. Joissakin palovaroitinmalleissa testinappi testaa ainoastaan patterin kunnon, ei sitä, reagoiko varoitin savuun.
 • Jos talossa on jauhe- tai nestesammuttimia, käytä niitä huollossa kahden vuoden välein. Jos sammutinta ei huolla koskaan, se ei pahimmassa tapauksessa toimi hädän tullen. Sammuttimen huollon unohtaminen on todella yleistä.
 • Asenna sammutuspeite käytännölliseen paikaan. Useimmista taloista löytyy sammutuspeite, mutta asukas joutuu etsimään peitettä joskus pitkäänkin. Tulipalon syttyessä sammutuspeitteen on oltava lähellä. Nykyään on saatavilla monen tyylisiä sammutuspeitteitä, joten laajasta valikoimasta löytyy varmasti jokaiseen kotiin sopiva kuosi.
 • Tarkasta salaojien toimintakunto tarkastuskaivoista parin vuoden välein. Jos salaojia ei ole tarkastettu milloinkaan, niiden toiminta kannattaa testata kuvauksen ja painehuuhtelun avulla. Jos salaoja ei toimi odotetulla tavalla, pohjavesi voi nousta rakenteisiin ja kostuttaa rakenteet. Salaojien tarkastus on erityisen tärkeää taloissa, joissa kellari on asumiskäytössä.
 • Hanki markkinoiden laajin turva omakotitalollesi

  Ifin laajaplus-turva rakennukselle korvaa myös vesikattovuotoja, märkätilojen kosteusvaurioita ja tuhoeläimien hävitystä.

  Tutustu talon laajaplus-turvaan
 • Hyödynnä maksuton tuhoeläintorjunta

  Jos talollasi on Laaja- tai LaajaPlus-kotivakuutus, olet oikeutettu maksuttomaan tuholaistorjuntaan. Saat neuvontaa ja torjunta-aineet kuluitta.

  Lue tuholaisten torjuntapalvelusta

 • Omakotitalon vinkkipankki

  Talon huoltaminen, putkiremontti, vesivahinko ja tuholaiset. Tietoa ja asiantuntijoiden vinkkejä omakotitalon kunnossapitoon, ole hyvä!

  Tutustu oman talon vinkkipankkiin