Torju ulkopuolinen kosteus

Ylimääräinen kosteus on haaste talon rakenteille.

Oikein rakennetun ja huolletun talon seinustalla ei vesi seiso, vaan sade- ja sulamisvesistä on huolehdittu ja maaperän kosteudenhallinta on kunnossa. Näin ei talon kunnosta tarvitse kantaa huolta rankemmallakaan sateella.

Mittaa maaperän kallistukset

Kosteusongelmien välttämiseksi maan kallistuksen tulee olla talosta poispäin. Maata ei tarvitse kallistaa paljoa, noin 2 % kallistus riittää. Oikean kallistuksen mittaat helposti.

  • Tarvitset laudan, vatupassin ja mitan.
  • Aseta laudan toinen pää vatupassin avulla vaakatasoon ulkoseinästä poispäin.
  • Metrin kohdalla laudan ja maan välissä pitäisi olla kahden sentin rako.
  • Jos rako puuttuu, kallistusta on syytä muokata.

Tarkista salaojat

Tukkeutunut salaoja ei kuljeta vettä pois maaperästä ja aiheuttaa kosteusrasitusta rakenteille. Salaojien huolto voi kokeneemmaltakin unohtua, koska ne ovat piilossa maan alla. Tarkastuskaivojen avulla salaojien kunto on kuitenkin helppo todeta – veden pinnan kaivossa tulee olla salaojaputken alimman kohdan alapuolella.

Jos salaoja on tukkeutunut, voi huuhtelun tehdä itse tai antaa ammattilaisen tehtäväksi.

Nauti kasveista pihamaalla, älä seinänvierustalla.

Sijoita kasvillisuus ja roskapöntöt kauemmaksi seinustoja

Viiniköynnökset ja kukkapenkit ovat kauniita, mutta eivät kuulu rakennusten seinustoille. Kasvillisuus lisää kosteusrasitusta, heikentää rakenteita ja houkuttelee tuhoeläimiä. Sijoita kasvit kauemmas talosta, näin nautit niistä itsekin myös ikkunan läpi.

Mikä tahansa esine seinän vierustalla, esimerkiksi roskapönttö, lisää kosteusrasitusta. Vesi voi roiskua seinälle, eikä seinä kuivu niin helposti. On hyvä muistaa, että myös pelastuslaki velvoittaa roskapöntön minimietäisyyden. Pelastuslain vaatimuksen perusteena on paloturvallisuus.

Rännit tukossa ja katot pesemättä?

Ränneihin kertyy helposti lehtiä, oksia ja muuta roskaa. Tukkeutunut ränni juoksuttaa veden talon seinille, aiheuttaen seinärakenteisiin kosteusrasitusta.

Rännit kannattaa puhdistaa paitsi syksyllä myös keväällä. Näin ne toimivat kesän sateissa suunnitellulla tavalla ja johtavat veden pois seiniltä.

Myös katot kannattaa pestä ja korjata asianmukaisesti, ettei katoille pääse kasvamaan sammalta. Jos katoilla kasvaa sammalta, sammaleen juuret menevät kattotiilien tai -huovan läpi ja vievät näin kosteuden mukanaan rikkoen tiilet.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista

Omakotitalon remontit, vahingot ja tuholaiset

Kokosimme tietoa omakotitaloasumisesta

Vesivahingot sisätiloissa

Näin vältät vuodot ja vahingot