Vietä siivouspäivä – luovu turhasta tavarasta

Kun luopuu turhista ja tarpeettomista tavaroista, tärkeille asioille jää tilaa.

Muutto isosta asunnosta pienempään tarkoittaa sitä, että kaikkia tavaroita ei voi ottaa mukaan. Lue ammattijärjestäjä Anne te Velde-Luoman vinkit tavaroiden karsimiseen ja kierrättämiseen.

Tavaroiden karsiminen antaa elämään lisää tilaa ja sitä myöten lisää elämäniloa. Elämäntilanteiden muuttuessa edessä on tosin käytännön järjestelyjen lisäksi henkistä painiskelua, oli sitten kysymys uusperhettä rakentavista, eroavista pareista tai senioreista, jotka etsivät pienempää asuntoa lasten muutettua omilleen. Pienempään muutettaessa on tehtävä valintoja ja luovuttava tärkeiltä ja rakkailta tuntuvista asioista.

Kaikesta ei kuitenkaan tarvitse luopua: tärkeitä ovat arjessa tarvittavat tavarat sekä ne, joita tarvitaan oman henkisen hyvinvoinnin kannalta.

Raskaimpia karsittavia ovat kaapit, jotka sisältävät sälää: avainlaatikot, asiapaperien pinot, siivouskaapit, muistoesinekaapit. Varaa aikaa ja kärsivällisyyttä, äläkä vaadi itseltäsi liikaa. Jo se, että pääsee eroon turhista pattereista, pahvipakkauksista ja vanhoista kuiteista, antaa lisää tilaa. Sen kannustamana voi edetä haastavampiin karsimisprojekteihin.

Näin karsit kodin tavaroita

 • Pidä mielessä asunnon mitat. Arvioi, mitkä sopivat mittojensa ja tyylinsä puolesta kotiin.
 • Etene helpommista hankalampiin. Ole realisti: koeta löytää joka viikko vaikka tunti tavaroiden läpikäymiselle, vaikka yksi hylly tai kaappi kerrallaan.
 • Käy läpi kylpyhuoneen kaapit ja heitä roskiin vanhentunut kosmetiikka.
 • Käy läpi keittiön kaapit ja karsi astiat, joita et ole aikoihin käyttänyt ja joihin ei ole suurta tunnesidettä. Keskustele kumppanisi kanssa: erityisesti uusperheessä astiat voivat olla isokin keskustelun paikka.
 • Käy läpi vaatekaapit. Siirrä yhteen kasaan vaatteet, joita käytetään joka viikko. Lisää kasaan vaatteet, joita et käytä joka viikko, mutta joita todella rakastat. Mieti, onko todennäköistä, että käytät sitä vielä. Avara vaatekaappi, josta löydät helposti mieleistä päällepantavaa, säästää arjessa suunnattomasti aikaa ja energiaa.
 • Käy läpi eteisen kaapit. Ulkovaatteita tulee harvoin heitettyä pois, vaikka ostaisi tilalle uutta, ja ne vievät paljon tilaa.

Minne tavarat kiertoon?

Myy turhat tavarat

 • Valitse myyntiin vain esineitä, joilla on oikeasti rahallista arvoa. Osallistu esimerkiksi Siivouspäivään, jolloin ihmiset kauppaavat tavaroitaan kaduilla, pihoilla ja kodeissa.
 • Varaa aikaa tavaran myyntikuntoon laittamiselle ja kuvaamiseen. Tutustu netissä vastaavanlaisten hinta-arvioihin ja jaa valmis myynti-ilmoitus sosiaalisessa mediassa.
 • Aseta takaraja: jos tavara ei ole mennyt kaupaksi tietyn ajan sisällä, laita se muuta reittiä kierrätykseen. 

Anna tavaroita sukulaisille ja ystäville

 • Tiedota tasapuolisesti ystäville ja sukulaisille, että sinulla on tavaroita tarjolla.
 • Päätä, että et loukkaannu, jos tavara ei kelpaa: monella muullakin on tavoitteena luopua tavarasta, eikä haalia sitä lisää.

Anna tavaroita hyväntekeväisyyteen

 • Selvitä alueellasi toimivat kierrätyskeskukset, Punaisen Ristin Kontti-keräykset, Fidan kirpputorit ja Pelastusarmeijan toimipisteet.
 • Tilaa tarvittaessa kuljetukset, jos sellaista tarjotaan.
 • Kierrätyskeskuksetkaan eivät välttämättä ota kaikkea tarjottua tavaraa vastaan.

Toimita tavaroita jätteenkierrätykseen

 • Selvitä paikalliset kaatopaikat, Sortti-kierrätysasemien osoitteet ja aukioloajat.
 • Tutki, mitä olet heittämässä pois ja selvitä, onko sen paikka sekajätteessä, energiajakeessa, lasin-, metallin- tai elektroniikkaromun keräyksessä.
 • Oikein kierrätetty jäte palaa uudessa olomuodossa käyttöön. On parempi laittaa metallitölkki kierrätykseen kuin seisottaa sitä kaapin nurkassa ja toivoa, että sille tulisi vielä käyttöä.

Miksi tavaroista on vaikea luopua?

Luopuminen on vaikeaa, ja se saakin tuntua vaikealta. Monesti tässä tilanteessa auttaa, kun tekee surutyötä: hyvästele tavarat, kiitä niiden avusta ja käy rauhassa läpi niihin liittyviä elämänvaiheita.

Esineillä on tunnearvoa

Ihmiselle muodostuu automaattisesti side kaikkeen siihen, jolla hän ympäröi itsensä. Isoäidin tekemä ryijy ei olekaan mikä tahansa villalangasta kudottu tekstiili, vaan symboli, joka antaa sukuidentiteetin ja muiston rakkaasta ihmisestä.

Keskeneräiset projektit = epäonnistuminen?

Puolivalmiit käsi- ja puutyöt, järjestämistä vailla olevat valokuvakokoelmat, käyttämättä jääneet harrastusvälineet, perinnöksi saadut kokoelmat… Näistä luopuminen herättää helposti epäonnistumisen tai riittämättömyyden tunteen.

Melkein ehjät vaatteet

Jokaisella on vaatteita, joihin pitäisi ommella nappi, vaihtaa vetoketju tai parsia reikä. Kengätkin olisivat hyvät, jos ne käyttäisi suutarilla. Jos olet varma, että vaate tai kenkäpari tulisi vielä ehjänä käyttöön, vie ne ompelijalle ja pyydä ammatti-ihmistä korjaamaan esine. Muutoin vaate ansaitsee päästä kiertoon. Siirrä se pesurätiksi tai laita roskiin.

Näitä voi vielä tarvita

On kirjoja, joita vielä ehkä haluaisi lukea. Vaatteita, joita ei ole tullut käytettyä, mutta jotka menisivät vielä hyvin remonttivaatteina. On työkaluja, jotka ovat rahanarvoista tavaraa, mutta joita ei ole tullut käytettyä. Tarjoa näitä ystäville, tai luovu niistä.

Kotivakuutus muuton aikana

Muista huolehtia myös kotivakuutuksesta. Jos kodin irtainta särkyy muuton aikana, Ifin laaja kotivakuutus korvaa. Vakuutus on voimassa tilapäisesti kolmen kuukauden ajan vanhassa ja uudessa osoitteessa sekä muuton aikana.

Muuttokuorma valmiina lähtöön

Kun turhista tavaroista on päässyt eroon, muuttokin sujuu helpommin. Lue, miten tavarat kannattaa pakata muuttokuormaan.

Asiantuntijana ammattijärjestäjä Anne te Velde-Luoma.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista