Turvallisesti pulkkamäessä

Mäenlasku kuuluu talven parhaisiin puoliin, mutta vauhdin tiimellyksessä turvallisuus saattaa jäädä taka-alalle. Kokosimme vinkkejä turvalliseen pulkkamäkeen.

Mäenlasku on maailman parasta ajanvietettä aurinkoisena talvipäivänä, ja lisäksi se on hyödyllistä liikuntaa. Toisinaan vaaran paikat kuitenkin unohtuvat, kun vauhdin hurma vie mennessään.

Lasten luut ja jänteet ovat onneksi joustavia, joten vakavia tapaturmia sattuu lapsille suhteellisen harvoin. Lääkärireissua vaativia yleisimpiä tapaturmia pulkkamäessä ovat esimerkiksi ranteen, nilkan ja solisluun murtumat sekä hammasvammat.

Jotta mäenlasku sujuisi ilman haavereita, kannattaa painaa mieleen muutama sääntö, joiden avulla vakavammat muksahdukset voi välttää.

Muista nämä kahdeksan sääntöä pulkkamäessä

1. Pysy kaukana autoteistä ja puista

Kaikki tietävät, että autotie ja pulkkamäki ovat vaarallinen yhdistelmä. Mäenlaskun huumassa laskija saattaa kuitenkin ottaa riskejä sen suurempia miettimättä. Autotien lisäksi kevyen liikenteen väylälle ei saa laskea, koska kävelijälle tai pyöräilijälle voi käydä huonosti, jos pulkka tupsahtaa vauhdilla päälle.

2. Käytä kypärää

Yleisimpiä pulkkamäessä tapahtuvia vakavia vahinkoja ovat hammas- ja päävammat. Törmäys on raju, jos lapsi laskee täyttä vauhtia esimerkiksi puuta päin. Kypärä suojaa päätä tälleiltä tehokkaasti, joten ei ole ollenkaan liioittelua käyttää kypärää vauhdikkaassa mäenlaskussa. Parhaan suojan antaa laskettelu- tai lumilautailukypärä, mutta myös jääkiekkokypärä tai pyöräilykypärä ovat tyhjää paremmat.

3. Opeta lapselle väistämissäännöt

Pulkkamäessä ja laskettelurinteessä ylhäältä tuleva väistää. Koska edellä laskevilla ei ole silmiä selässä, vastuu on sillä, joka näkee, mitä pitää väistää. Lapsille kannattaa opettaa, että vauhtiin saa lähteä vasta, kun reitti on selvä. Opasta isoja lapsia varomaan pikkulapsia, jotka voivat unohtaa muiden huomioimisen mäenlaskun riemussa.

4. Suosi tuttua mäkeä

Turvallisin mäenlaskupaikka on usein entuudestaan tuttu. Vieraaseen mäkeen kannattaa tutustua ensin muutamalla rauhallisemmalla koelaskulla. Vauhtia voi kasvattaa, kun mäki käy tutuksi. Säännöt eivät ole lapselle itsestäänselvyyksiä, joten aikusen kannattaa olla mukana mäessä ainakin aluksi. Pienet lapset tarvitsevat mäenlaskuseurakseen aina aikuisen.

5. Tarkasta mäki ennen laskemista

Tuttukin mäki voi yllättää, jos lumi on tamppautunut mäkeen epätasaisesti. Varmista ennen laskemista, että pulkkamäki on tasainen. Lumen alla piileskelevät töyssyt tai kivenlohkareet voivat aiheuttaa pahaa aavistamattomalle laskijalle häntäluun murtuman.

6. Anna lapselle ikään sopiva laskuväline

Rattikelkka ei ole turvallinen vasta kävelemään oppineelle, ja vauvan pulkka on kiikkerä leikki-ikäiselle. Kun hankit lapselle uuden laskuvälineen, käytä maalaisjärkeä ja tarkista tarvittaessa valmistajan suosittelemat ikärajat.

7. Valitse laskutyyli taitojen mukaan 

Pulkkamäessä laskutyyli kannattaa valita taitojen mukaan. Villejä tyylejä ei kannata matkia muilta ennen kuin lapsen taidot sen sallivat. Hyvä nyrkkisääntö lapselle on, että mäessä ei tarvitse todistaa muille osaamistaan, riittää, että pitää hauskaa.

8. Erotu mäessä

Varmista, että lapsesi erottuu helposti mäkeä laskiessa. Kirkkaat värit, heijastimet ja heijastinliivi auttavat muita huomaamaan vauhdikkaasti viilettävän lapsen.

Lapsivakuutus auttaa, jos pulkkamäessä kävi tärsky

If Lapsivakuutus antaa lapsille turvaa tapaturmien ja sairauksien varalta. Sen avulla pääset lapsesi kanssa lääkärille ilman jonotusta ja saat kuitattua lääkärikäyntien ja esimerkiksi röntgenkuvauksen kustannukset vakuutuksesta. Omavastuu vähennetään vain kerran vakuutuskauden aikana.

Jos käyt Ifin yhteistyölääkärillä, lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi, ja maksat itse yleensä vain omavastuun. Jos et ole varma, pitääkö mennä lääkärille, saat neuvoja maksuttomasta If Terveysneuvonnasta.

Vilkaise vinkit laskettelureissulle

Jos mielessäsi ovat suuremmat mäet, vilkaise kymmenen vinkkiä laskettelumatkalle ja katso, miten vakuutus korvaa lasketellessa sattuvia vahinkoja.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Parasta hoitoa lapsellesi vakuutuksen avulla

Kun leikissä kopsahtaa tai korvakipu itkettää, pääsette vakuutuksin turvin hoitoon nopeasti. 

Hanki If Lapsivakuutus

Vastaus kysymyksiisi 24/7

Jos terveysasiat mietityttävät, saat apua maksuttomasta If Terveysneuvonnasta. Soita sairaanhoitajalle tai käytä verkkopalvelua 24/7!

Tutustu If Terveysneuvontaan

Kokeile uutta palvelua: If Suorakorvaus

Maksat lääkärissä asioidessasi yleensä pelkästään omavastuun, kun sinulla on Ifin sairausvakuutus. 

Tutustu If Suorakorvaukseen