Parhaat vinkit turvalliseen pulkkamäkeen

Mäenlaskukelit ovat täällä! Valmistaudu kahdeksan vinkin avulla talven hauskimpiin mäenlaskuihin!

Kahdeksan vinkkiä pulkkamäkeen

1. Karta autoteitä ja puita

Kaikkihan sen tietävät, että autotie ja pulkkamäki ovat vaarallinen yhdistelmä. Mäenlaskun huumassa laskija saattaa kuitenkin ottaa riskejä sen suurempia miettimättä. Autotien lisäksi kevyen liikenteen väylälle ei saa laskea, koska kävelijälle tai pyöräilijälle voi käydä huonosti, jos pulkka tupsahtaa vauhdilla päälle.

2. Kypärä päähän mäessä

Yleisimpiä pulkkamäessä tapahtuvia vakavia vahinkoja ovat hammas- ja päävammat. Törmäys on raju, jos lapsi laskee täyttä vauhtia esimerkiksi puuta päin. Kypärä suojaa päätä tälleiltä tehokkaasti, joten ei ole ollenkaan liioittelua käyttää kypärää vauhdikkaassa mäenlaskussa. Parhaan suojan antaa laskettelu- tai lumilautailukypärä, mutta myös jääkiekkokypärä tai pyöräilykypärä ovat tyhjää paremmat.

3. Opeta lapselle, kuka väistää ketä

Pulkkamäessä ja laskettelurinteessä ylhäältä tuleva väistää. Koska edellä laskevilla ei ole silmiä selässä, vastuu on sillä, joka näkee, mitä pitää väistää. Lapsille kannattaa opettaa, että vauhtiin saa lähteä vasta, kun reitti on selvä. Opasta isoja lapsia varomaan pikkulapsia, jotka voivat unohtaa muiden huomioimisen vauhdin hurmassa.

4. Lähde mäkeen lapsen seuraksi

Turvallisin mäenlaskupaikka on usein entuudestaan tuttu. Vieraaseen mäkeen kannattaa tutustua ensin muutamalla rauhallisemmalla koelaskulla. Vauhtia voi kasvattaa, kun mäki käy tutuksi. Pienet lapset tarvitsevat mäenlaskuseurakseen aina aikuisen.

Mäessä saa ja kannattaa erottautua. Siispä värikästä ylle!

5. Tarkasta mäki ennen laskemista

Tuttukin mäki voi yllättää, jos lumi on tamppautunut mäkeen epätasaisesti. Varmista ennen laskemista, että pulkkamäki on tasainen. Lumen alla piileskelevät töyssyt tai kivenlohkareet voivat aiheuttaa pahaa aavistamattomalle laskijalle häntäluun murtuman.

6. Anna lapselle ikään sopiva kelkka

Rattikelkka ei ole turvallinen vasta kävelemään oppineelle, ja vauvan pulkka on kiikkerä leikki-ikäiselle. Kun hankit lapselle uuden menopelin mäkeen, käytä maalaisjärkeä ja tarkista tarvittaessa valmistajan suosittelemat ikärajat.

7. Valitse tyyli taitojen mukaan 

Pulkkamäessä laskutyyli kannattaa valita taitojen mukaan. Hyvä nyrkkisääntö lapselle on, että mäessä ei tarvitse todistaa muille osaamistaan, riittää, että pitää hauskaa.

8. Värit kunniaan mäessä

Varmista, että lapsesi erottuu helposti mäkeä laskiessa. Kirkkaat värit, heijastimet ja heijastinliivi auttavat muita huomaamaan vauhdikkaasti viilettävän lapsen.

Lapsivakuutus auttaa, jos pulkkamäessä kävi tärsky

Ifin uudistunut lapsivakuutus antaa lapsille turvaa tapaturmien ja sairauksien varalle. Sen avulla pääset lapsesi kanssa lääkärille ilman jonotusta ja saat kuitattua lääkärikäyntien ja esimerkiksi röntgenkuvauksen kustannukset vakuutuksesta. Omavastuu vähennetään vain kerran vakuutuskauden aikana.

Jos käyt Ifin yhteistyölääkärillä, lääkäriasema tekee vahinkoilmoituksen puolestasi, ja maksat itse yleensä vain omavastuun. Jos et ole varma, pitääkö mennä lääkärille, saat neuvoja If Terveysneuvonnasta, joka auttaa sinua vuorokauden ympäri.

Vilkaise vinkit laskettelureissulle

Jos mielessäsi ovat suuremmat mäet, vilkaise kymmenen vinkkiä laskettelumatkalle ja katso, miten vakuutus korvaa lasketellessa sattuvia vahinkoja.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Parasta hoitoa lapsellesi vakuutuksen avulla

Kun leikissä kopsahtaa tai korvakipu itkettää, pääsette vakuutuksin turvin hoitoon nopeasti. 

Hanki If Lapsivakuutus

Vastaus terveyskysymyksiisi 24/7

Ottamalla Ifistä henkilövakuutukseen saat käyttöösi If Terveysneuvonnan. Soita sairaanhoitajalle vaikka keskellä yötä!

Lue If Terveysneuvonnasta

Kokeile uutta palvelua: If Suorakorvaus

Maksat lääkärissä asioidessasi yleensä pelkästään omavastuun, kun sinulla on Ifin sairausvakuutus. 

Tutustu If Suorakorvaukseen