5 + 5 nopeaa kysymystä lastenlääkärille

Lapsen siitepölyallergia ruotuun

Kevätaurinko tuo siitepölyallergiat ja aurinkorasvarumban moniin perheisiin. Lue Mehiläisen lääkärin vinkit siitepölyallergian hoitoon ja lapsen ihon suojaamiseen kevätauringossa.

Mehiläisessä työskentelevä lastenlääkäri Ove Mickelsson vinkkaa, miten lapsen siitepölyallergiaa kannattaa hoitaa ja miten lapsen herkkää ihoa kannattaa suojata kevätauringossa.

Mitkä ovat merkkejä lapsen siitepölyallergiasta?

Lasten siitepölyallergian oireet ovat samanlaisia kuin aikuisilla. Tyypillisiä siitepölyallergian oireita ovat

  • silmien kutina, kirvely ja punoitus sekä sidekalvoturvotus
  • nuha, nenän kutina, aivastelu, tukkoisuus ja nieluoireet
  • yskä, limaisuus, hengenahdistus ja vinkuva hengitys sekä
  • ihottuma ja ihon kutina.

Milloin pitää mennä lääkäriin, jos epäilee lapsella siitepölyallergiaa?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos olet epävarma, mistä lapsen oireet johtuvat. Lääkäriin kannattaa suunnata myös, jos apteekista ilman reseptiä saatavat allergialääkkeet eivät tehoa oireisiin. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä herkemmin allergiaoireista kärsivä lapsi kannattaa viedä lääkäriin.

Siitepölyallergia puhkeaa useimmin leikki-iässä tai alakouluiässä. Siitepölyallergian takia ensimmäistä kertaa vastaanotolle tulevat lapset ovat tyypillisesti 4–7-vuotiaita. Alle 4-vuotiailla lapsilla siitepölyallergiaa tavataan harvemmin.

Minkä ikäiselle lapselle voi antaa allergialääkettä?

Paras hoito siitepölyallergiaan on siitepölyn välttäminen, mutta se on harvoin täysin mahdollista. Allergialääkettä voi antaa periaatteessa minkä ikäiselle lapselle tahansa, mutta erityisesti pienen lapsen kohdalla varmista sopiva lääke ja annostus lääkäriltä.

Jos yksi lääke ei tehoa riittävästi, eri lääkkeitä ja hoitomuotoja yhdistämällä saadaan yleensä hankalakin allergia aisoihin. Siedätyshoito on usein tehokas apu siitepölyallergian aiheuttamaan nuhaan ja silmäoireisiin. Osa pääsee hoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon, ja siedätyshoidon teho kestää vuosia.

Suositellaanko lapsille allergian siedätyshoitoa?

Siedätyshoitoa suositellaan yli 5-vuotiaille lapsille, joilla on todettu siitepölyallergia ja joiden elämää allergiaoireet häiritsevät. Hyvien hoitotulosten takia siedätyshoidot ovat yhä suositumpia. Siedätyshoitoon kannattaa hakeutua heti siitepölykauden jälkeen eli elo-syyskusta alkaen.

Meneekö lapsen siitepölyallergia iän myötä ohi?

Voi mennä, tai sitten ei. Monen siitepölyallergia helpottuu aikuisena, toisaalta osalla oireet pysyvät tai jopa lisääntyvät iän myötä.

Lapsivakuutuksesta on hyötyä, kun kevät piinaa pientä allergikkoa.

Tarvitsevatko lapset uv-vaatteita?

Tavalliset vaatteet suojaavat ihoa palamiselta, eli uv-vaatteille ei ole yleensä tarvetta. Toki jos lapsen iho on erityisen herkkä tai hän saa aurinkoihottumaa, uv-vaatteet voivat olla hyödyllisiä.

Etenkin keväällä ja alkukesästä iho kannattaa suojata erityisen hyvin, koska tuolloin iho ei ole vielä tottunut aurinkoon. Myös aurinkolomilla ja veden äärellä iho kannattaa suojata hyvin ikään katsomatta.

Auringosta kannattaa kuitenkin nauttia silloin, kun sitä on Suomessa tarjolla. Aurinko tekee hyvää, kun auringosta nauttii kohtuudella ja huomioi oman ihotyypin.

Miten vauvan iho kannattaa suojata auringolta?

Aurinko tekee hyvää monella tavalla, joten aurinkoa ei ole tarpeen vältellä pienenkään lapsen kanssa. Iho on kuitenkin suojattava palamiselta.

Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä huolellisemmin lapsen ihoa pitää varjella palamiselta. Jos vietätte auringossa kerrallaan pitkiä aikoja, vaatteet suojaavat ihoa parhaiten. Toisin kuin moni luulee, myös vauvan ihoa voi suojata aurinkovoiteella. Valitse kuitenkin lapsille suunniteltu aurinkovoide.

Mitä on aurinkoihottuma?

Aurinkoihottuma on auringon aiheuttamaa valoihottumaa, jonka oireita ovat punaiset näppylät, punoitus, kutina ja joskus myös vesikellot. Aurinkoihottumaa ilmaantuu tyypillisesti loppukeväästä ja alkukesästä, kun iho ei ole vielä tottunut aurinkoon. Aurinkoihottuma on eri asia kuin ihon palaminen auringossa.

Aurinkoihottumaa tulee vain niihin paikkoihin, jotka ovat olleet auringossa, tyypillisesti käsivarsiin, rintaan ja jalkoihin. Jos sinulle tulee herkästi aurinkoihottumaa, ihoa kannattaa totutella aurinkoon vähitellen. Lisäksi iho kannattaa suojata vaatteilla ja riittävän vahvalla aurinkovoiteella, jota pitää lisätä vähintään muutaman kerran päivässä.

Onko aurinkoihottuma yleistä lapsilla?

Aurinkoihottumaa esiintyy lapsilla toisinaan, tyypillisimmin aurinkoihottumasta kärsivät noin 15–40-vuotiaat.

Pitääkö mennä lääkäriin, jos lapselle tulee aurinkoihottumaa?

Jos lapselle tulee aurinkoihottumaa, paras hoito on vältellä aurinkoa kunnes oireet ovat menneet ohi. Lievää ihottumaa voi hoitaa miedolla hydrokortisonivoiteella. Varmista apteekista, minkä vahvuinen kortisoni sopii lapsellesi. Myös allergialääkkeistä saattaa olla apua aurinkoihottuman hoidossa. Jos oireet ovat voimakkaita, lapsi kannattaa viedä lääkäriin.

Lue myös käytännön vinkit lapsen korvatulehduksen hoitoon, lapsen kanssa matkustamiseen ja lasten pyöräilyyn. Sinua saattaa kiinnostaa lisäksi ohjeet, milloin loukkaantunut lapsi pitää viedä lääkäriin.

Aurinkoa ei tarvitse vältellä pienenkään lapsen kanssa.

Lapsivakuutus korvaa lääkärin määräämät allergialääkkeet

Lapsivakuutuksesta on hyötyä, kun kevät piinaa pientä allergikkoa tai iho reagoi ärhäkästi aurinkoon. If suosittelee lapsille tapaturmien ja sairauksien hoitokulut kattavaa vakuutusta, jolloin vakuutuksesta saa korvauksen esimerkiksi lääkärin määräämistä allergialääkkeistä tai lääkärikäynnistä. Suomen nopein korvauspalvelu pitää huolen siitä, että taloutesi pysyy balanssissa yllättävistä lääkärikäynneistäkin huolimatta.

Parasta hoitoa lapsellesi vakuutuksen avulla

Kun leikissä kopsahtaa tai korvakipu itkettää, pääsette vakuutuksin turvin hoitoon nopeasti. 

Hanki If Lapsivakuutus

Mikä ihmeen etälääkäri?

Aina vaivan hoito ei vaadi käyntiä lääkärissä. Etälääkäri neuvoo ja uusi reseptit, oletpa sitten kotona tai vaikka mökillä.  

Lue, miten etälääkäri toimii

Kokeile uutta palvelua: If Suorakorvaus

Maksat Mehiläisessä asioidessasi pelkästään omavastuun, kun sinulla on Ifin sairauskuluvakuutus. 

Tutustu If Suorakorvaukseen