Improvisaatio on hyvää harjoitusta muistille

Senioriteatteri Koskirentukoiden toiminta on ohjaaja Sirpa Niemelle, 63, ja muille sen jäsenille tärkeä osa elämää. Improvisaatio ja esiintyminen vähentävät jännittämistä, antavat iloa sekä tekevät hyvää muistille.
Koskirentukoihin kuuluvat muun muassa Sirpa Niemi, takarivissä Heikki Tanttu, Kirsti Korhonen ja Jukka Junnola, edessä Aini Kortelainen, Heikki Luukkonen ja Helena Heino.

Miten Koskirentukat syntyi?

Toiminta alkoi vuonna 2008 Kouvolan kansanopistossa, missä toimin ryhmän ohjaajana. Keväällä 2016 siirryimme Kuusankosken teatterin senioriteatteriksi, Koskirentukoiksi.

Porukassamme on nyt kymmenen jäsentä. Alkuperäisistä on jäljellä kolme minun lisäkseni. Ryhmän keski-ikä on noin 70 vuotta. Taidan itse olla nyt nuorin.

Koskirentukat on improvisaatioteatteri. Mitä se tarkoittaa?

Kukaan ei käsikirjoita näytelmiä meille. Keksimme aiheet näyttelijöiden kanssa ja sitten näyttelemme ne. Taustalla ovat draamakouluttaja Leonie Hohenthal-Antin opit osallistavasta teatterista seniorityössä.

Yleisö antaa valtavasti uutta voimaa elämään. Hyvä olo jatkuu kotonakin vielä pitkään.

Mitä teatterin tekeminen ja improvisaatio antavat?

On niin hienoa saada seurata, miten suuri muutos näyttelijöissä on tapahtunut! Kaikki ovat harrastajanäyttelijöitä, osa on kokeillut näyttelemistä täällä ensimmäistä kertaa.

Teatteri antaa meille paljon monella tasolla: tämä on paikka, johon saa tulla joka viikko, ja muun ajan voi suunnitella seuraavan kerran harjoituksia, ikään kuin tehdä käsikirjoitusta päässään.

Esityksissä yleisö antaa valtavasti uutta voimaa elämään. Hyvä olo jatkuu kotonakin vielä pitkään.

Teatterin tekeminen ja improvisaatio vähentävät jännitystä ja kasvattavat rohkeutta. Monet vanhemmat ihmiset eivät uskalla sanoa ääneen edes omia asioitaan, täällä sellaisesta pääsee eroon. Lisäksi kun joutuu opettelemaan vähän asioita ulkoa, se tekee hyvää muistille.

Olen ollut harrastajateatterihommissa 45 vuotta. Työurani tein vammaisten hoitajana, ja teatteri oli silloin se tasapainottava paikka, josta sain voimia työhöni. Koskirentukoissa nautin ohjaamisen lisäksi myös esiintymisestä omana itsenäni, kun esittelen näytelmän yleisölle ennen esitystä.

Monet vanhemmat ihmiset eivät uskalla sanoa ääneen omia asioitaan, täällä sellaisesta pääsee eroon.

Mistä saatte aiheet näytelmiinne?

Ideat saamme ajankohtaisista aiheista, mutta näytelmä ei saa olla liian kantaaottava. Haluamme, että esitys on hauska. Yleisöllä on hauskaa, ja meilläkin on hauskaa.

Teemme yhden esityksen joka vuosi. Kun se keväällä on valmis, meillä on esityksiä viikoittain kevään ja kesän ajan. Voimme esiintyä niin teatterissa kuin palvelutalossakin. Esityksille on selvästi sosiaalinen tilaus, ja meillä on vakiokatsojia. Se tuntuu hyvältä.

Entä se taiteilijaelämä?

Kerran kesässä olemme yleensä pitäneet virkistyspäivän jonkun jäsenemme mökillä. Ja harjoitusten jälkeen menemme kahville teatterin yläkertaan. Mutta ei siellä ehditä puhua teatterista, kunhan töristään.

Koskirentukat

Perustettu:

2002. 

Kokoontuu:

Kerran viikossa torstaisin Kuusankosken teatterilla. 

Jäseniä:

9 näyttelijää ja ohjaaja Sirpa Niemi.

Kiinnostuitko:

Senioriteattereita toimii eri puolilla Suomea. Etsi internetistä, kysele esimerkiksi paikkakuntasi teatterista tai opistosta – tai perusta vapaaehtoistyönä oma teatteriryhmä!

Meidän porukka

Tässä sarjassa tutustumme erilaisiin harrastus- ja ajanvieteporukoihin yhden niiden jäsenen kautta.

Lue myös tarinat Perniössä toimivasta egyptiläisen tanssin ryhmästä ja keravalaisesta bridgeporukasta.

Haluaisitko esitellä tässä juttusarjassa oman porukkasi?

If palkitsee pienellä lahjalla ne porukat, joista tehdään juttu. Ilmoittaudu mukaan.

Sinulle voi olla hyötyä myös näistä sivuista