Postcrossing tuo ystäviä ympäri maailmaa

Harrastus pitää mielen virkeänä

Postikorttien keräily on ollut arrakoskelaisen Pirjo Nylundin, 59, harrastus lapsesta asti. Siksi ei ollut mikään ihme, että hän innostui kymmenisen vuotta sitten postcrossingista, postikorttien lähettelystä ympäri maailmaa.

”Olen koko ikäni kerännyt postikortteja, minulla on niitä jo yli 40 000 kappaletta. Niistä noin 30 000 on mapeissa ja loput kenkälaatikoissa.

Olen säästänyt kaikki saamani kortit, ihan pienestä tytöstä asti. Hankin postikortteja muun muassa markkinoilta ja postikorttitapahtumista.

Kun kuulin ensimmäisen kerran postcrossingista vuonna 2007, tiesin heti, että se on minun juttuni.

Postcrossing.com on maailmanlaajuinen postikorttien ystävien internetyhteisö. Ensin tehdään oma profiili korttitoiveineen. Sen jälkeen aletaan lähettää postikortteja ja odotellaan, että niitä alkaa kopsahdella postilaatikkoon.

Olen lähettänyt yli 1 500 postikorttia ja saanut lähes yhtä monta. Toivon erityisesti lumiukko-, kissa-, filmitähti-, Harry Potter - ja moottoripyöräkortteja sekä uudenvuodenkortteja. Postimies ihmettelee, kun meille tulee niitä ympäri vuoden.

Yksi lapsistakin innostui postcrossingista

Ostimme mieheni Leon kanssa kodiksemme Arrakosken vanhan kaupan viisi vuotta sitten ja perustimme siihen kylän kohtaamispaikan, Kahvila Pannun. Sinne sain esille keräämäni vanhat tavarat, astiat ja muut ihanuudet.

Leo on jo eläkkeellä, ja lapset ovat aikuisia, mutta minä olen vielä töissä. Minulla on ollut oma tilitoimisto kohta 40 vuotta. Se toimii nyt Kahvila Pannun sivuhuoneessa.

Saamani kortit jätän kahvilan pöydälle, että asiakkaat voivat lukea niitä. He kysyvät, että tunnetko sinä oikeasti nämä ihmiset, kun kortit ovat ympäri maailmaa. Vastaan, että juu, kyllä tunnen.

Minähän kerron harrastuksestani kaikille melkein pyytämättäkin. Yksi lapsistani on postcrossaaja, mutta kukaan muu lähipiiristä ei ole ryhtynyt tähän.

Työ häiritsee vielä postikorttiharrastusta

En lähetä kortteja ihan joka päivä. Varsinkin keväisin on niin kiirettä, että työ pääsee häiritsemään harrastustani.

Kirjoitan kortit englanniksi. Kerron vähän itsestäni ja perheestäni, joskus kahvilastammekin. Pyrin aina lähettämään sellaisen kortin, jota vastaanottaja toivoo. Jos hän haluaa lentokoneen, minä etsin sellaisen.

Pidän erityisesti Marja-Liisa Pitkärannan, Omppu Omenamäen ja Jaana Aallon piirroskorteista. Tom of Finland -kortteja on ihana lähettää, ja merkit niihin!

Arrakoskesta on tehty ilmakuvakortti 1970-luvulla. Löysin niitä talon kellarista pari laatikollista. Ihan samalta kylä näyttää edelleen. Kun lähetän kortteja maailmalle, monet ihmettelevät, että noin paljon metsää, eihän tuollaista voi ollakaan.

On minulla toinenkin oma kortti. Minulla on sivuvaunullinen Jawa-moottoripyörä, ja löysin siitä tehtyjä kortteja ihan sattumalta. Niitä on myös kiva lähettää.

On ihanaa mennä postilaatikolle, kun siellä on laskujen lisäksi muutama postikortti.

Postcrossaajalle postin tulo on päivän kohokohta

 Meille tulee posti puolen päivän aikaan. On ihanaa mennä postilaatikolle, kun siellä on laskujen lisäksi muutama postikortti. Parhaimmillaan kortteja voi tulla toistakymmentä kerralla.

Otan kahvia ja käyn pöydän ääreen tutkimaan kortteja. Ensiksi katson aina kuvan. Kun rekisteröin kortin nettiin, pääsen lukemaan lähettäjän profiilin.

Liityin Suomen Postcrossingyhdistykseen, kun se perustettiin tänä vuonna. En ole vielä ehtinyt tapaamisiin, mutta korttimessuilla olen tavannut muita postcrossaajia.

Minulle kortit ja niiden kuvat ovat tärkeintä postcrossingissa. Monet saavat postikorttien kautta ystäviä maailmalta. Muutaman vuoden ajan minäkin vaihdoin kortteja japanilaisen postcrossaajan kanssa, mutta se hiipui, kun hän lähti opiskelemaan.

Postikortit saivat oman huoneen

Työni ja kahvilan puolesta saan olla niin paljon ihmisten kanssa tekemissä, että postikortit ovat minulle ihan omaa aikaa. Minulla on yläkerrassa harrastushuone, jossa säilytän postikorttejani, postimerkkejä ja muita tarvikkeita.

Kirjoitan kuitenkin kortit kahvilassamme. Eikä postilaatikollekaan ole pitkä matka, sillä se on tuossa kodin seinässä.

Vaikka olen saanut paljon kortteja, jotkut kortit jäävät mieleen. Trinidad ja Tobagossa sekä Mansaarella on tosi vähän postcrossaajia, joten kortin saaminen sieltä ilahduttaa pitkään. Varsinkin, kun Mansaarelta tuli hieno moottoripyöräkortti.”

Katso, millaisessa keräilijän paratiisissa Pirjo harrastaa postcrossingia

Tutustu postcrossingiin videolla
 

Kotivakuutus turvaa myös keräilykokoelmasi.

Tutustu If Kotivakuutukseen.

Minun intohimoni

Tässä Ifin sarjassa ihmiset kertovat rakkaista harrastuksistaan ja intohimoistaan. Lue myös tarina karavaanarielämää viettävästä pariskunnasta.