Muutto kerrostaloon ei ole kaduttanut

Kun lapset olivat lähteneet maailmalle, Jouko ja Kaarina Lindroos tajusivat kotinsa käyneen liian isoksi. Muutto omakotitalosta kerrostaloon Turun keskustaan osoittautui lopulta oikeaksi siirroksi, vaikka ratkaisun tekeminen ottikin koville.

Turkulaisten Kaarina, 75, ja Jouko, 76, Lindroosin jalat ovat olleet saman pöydän alla 53 vuotta. Pitkälle taipaleelle mahtuu monta kotia, joista kalliotontille rakennettu omakotitalo Turun Ruohonpäässä oli rakkain. Siellä Lindroosit asuivat 21 vuotta ja kasvattivat kaksi tytärtään.

–    Kun tytöt olivat muuttaneet pois, talo oli meille lopulta liian suuri. Muuten siellä olisi voinut asua vaikka kuinka pitkään, Jouko sanoo.

Ajatus talon myynnistä syntyi jo 1990-luvulla. Muutto toteutui kuitenkin vasta vuonna 2001, vaikka ostajakin oli pitkään valmiina.

–    Minä sanoin aina, etten lähde talosta kuin jalat edellä. Mäen alla oli palvelutalo, ja sanoin, että kärrätkää minut sitten sinne. Lopulta Jouko ja tytöt saivat minut puhuttua ympäri, Kaarina kertoo.

Omakotitalon myyminen oli iso elämänmuutos

Lindroosit halusivat omakotitalosta kerrostaloon, hyvään osoitteeseen. Talossa piti olla autohalli, kylmäkellari ja pesutupa. Kriteerit olivat tiukat, mutta asunnon piti olla sellainen, ettei vaihto ala myöhemmin kaduttaa.

Lopulta asunnon löysi Lindroosien tytär. Sijainti oli ihanteellinen: keskustan palvelujen äärellä, ikkunoista näkymät Aurajoelle ja Samppalinnaan.

Kaarinalle muutto rakkaasta omakotitalosta otti koville.

–    Muuton jälkeen juhannuksen aatonaattona minut piti viedä kaupunginsairaalaan sydänfilmiin. Mitään vikaa ei löytynyt. Lääkäri sanoi, että vaiva voi olla psykosomaattista. Kaipasin vanhaa taloamme: kieloja ja sinivuokkoja ikkunan alla, mustarastaan laulua.

Ehkä elimistö reagoi toiseenkin isoon muutokseen. Lindroosit olivat olleet yrittäjinä 26 vuotta, mutta myyneet yrityksensä hiljattain. Kaarina oli jo lopettanut työt, ja nyt Joukokin jäi eläkkeelle.

Sanoin aina, etten lähde talosta kuin jalat edellä. Lopulta minut puhuttiin ympäri muuttamaan.

Kerrostaloon muuttaminen toi uudet rutiinit

Kerrostalossa asuminen tuntui aluksi erilaiselta. Omakotitalossa ja sen tontilla oli ollut aina puuhasteltavaa. Uusi koti tarvitsi uudet rutiinit.

–    Keksin, että kävelen joka aamu Silja Linen terminaalille. Lähden kello 7.40 ja olen takaisin kello yhdeksän. Kaarinakin tuli lonkkaleikkauksensa jälkeen mukaan. Teemme lenkin edelleen joka aamu, Jouko kertoo.

–    Kävelemme ystävien kanssa ja parannamme maailmaa. Jos on jonkun nimipäivät, poikkeamme kahville, Kaarina täydentää.

Keskustassa asuessa on muutenkin helppo harrastaa ja tavata kavereita. Kaarina käy vesijumpassa ja Jouko ikämiesjumpassa. Sen jälkeen Turun lyseon vanhojen oppilaiden porukka, ”Poikakerho”, kokoontuu Aschanin kahvilaan käymään läpi viikon tapahtumia.

Pitkä ruokapöytä kokoaa perheen yhteen

Muutosta on nyt 15 vuotta. Elämä on asettunut uomaansa, eikä ratkaisu kaduta. Kalliotontista, kukista ja mustarastaan laulusta Kaarina ja Jouko voivat nauttia kaikessa rauhassa mökillään Kemiössä. Kerrostalokodissa taas iloitaan eloisasta kaupunkielämästä upeiden kulttuurimaisemien äärellä.

–    Olen sanonut Joukolle, että tästä ei muuteta mihinkään, Kaarina toteaa.

Lindroosien valoisassa asunnossa on hyvin pitkä ruokapöytä. Yksi kriteeri kotia hankkiessa oli, että pöydän pitää mahtua olohuoneeseen.

–    Kun tytöt puolisoineen tulevat syömään, meitä on 13. Nuorin lapsenlapsemme on 11- ja vanhin 21-vuotias, mutta mummun ja vaarin seura kelpaa edelleen. Kyllä se sydäntä lämmittää, Kaarina ja Jouko sanovat.

Muutto edessä?

Olemme koonneet vinkit asunnon vaihtoon ja muuttamiseen.

SINULLE SAATTAA OLLA HYÖTYÄ MYÖS NÄISTÄ SIvuista