Karavaanari löytää seikkailuja ja ystäviä

Harrastus pitää ihmisen liikkeessä

Jussi: Tein ensimmäisen karavaanimatkan vuonna 1966. Sen jälkeen sanoin, että tuollainen liiteri ei koskaan tule minun autoni perään. Tänä kesänä ensimmäisestä matkasta on 50 vuotta ja kymmenisen vaunua. Vaimon kanssa on tehty yhteisiä matkoja vuodesta 1972 asti.

Eihän tämä karavaanarius sovi kaikille. Pieni tila voi alkaa ahdistaa. Tämä on elämäntapa, johon pitää kasvaa, ei se yhdestä reissusta tartu. Vaimokin sanoi alussa, ettei hän osaa nukkua eikä viihdy matkailuvaunussa. Mutta kun joka kesä lähdettiin matkaan, niin vaan vaimostakin tehtiin karavaanari.

Katso videolta, miltä Jussin ja Pirjon asuntovaunulla näyttää.

Harrastus ei lopu, vaikka matkat loppuisivatkin iän takia.

Karavaanarit eivät kysele ammatteja

Pirjo: Nyt kun minäkin olen eläkkeellä, voimme Jussin kanssa lähteä milloin vain matkaan. On ihan mieletön tunne, kun voi lähteä omaehtoisesti etsimään seikkailuja ja tapaamaan uusia ihmisiä.

Matkailu on ollut suuri rikkaus elämässämme. Karavaanarileireillä emme kysele toistemme ammatteja emmekä puhu työasioista, olemme vain ihmisiä, jotka viihtyvät yhdessä. Sosiaalinen elämä on rikasta, kun mukana on eri ikäisiä ystäviä.

Euroopan leirintäalueet ovat tulleet tutuiksi

Jussi: Pitkille matkoille ulkomaille ei lähdetä matkailuvaunun kanssa koskaan yksin. Jos jotakin sattuu, on hyvä, että joku seurueesta osaa kieltä tai apu on muuten lähellä. Olemme kiertäneet toistakymmentä leiriä ympäri Eurooppaa.

Olemme Pirjon kanssa sen ikäisiä, ettei kielitaito ole niin kauhean hyvä, mutta aina on pärjätty. Matkailu tuo rohkeutta kielenkäyttöön. Ainakin minä olen ylittänyt omaan osaamiseni täydellisesti kaikkialla.

Pirjo: Joskus reissussa auto on hajonnut tai emme ole saaneet paikkaa yöksi. Paikalliset ihmiset ovat aina olleet niin ystävällisiä ja avuliaita, että oikein hämmästyttää. Matkojen vaikeudetkin jäävät mukaviksi muistoiksi, kun loppujen lopuksi on pärjätty.

Matkailuvaunussa ahtaudesta tulee ihanaa

Jussi: Olimme täyspäiväisiä karavaanareita silloinkin, kun kävimme töissä. Kun lapset olivat pieniä, joka perjantai lähdimme autolla Himokselle ja joka sunnuntain ruuhkissa ajoimme takaisin.

Pirjo: Kerrankin olimme koko perhe ja iso koira samassa sängyssä matkailuvaunussa. Ihmettelimme ääneen, että mikä tässä pienessä tilassa olemisessa on niin ihanaa. Lapset sanoivat heti, että se, kun me ollaan täällä kaikki yhdessä.

Karavaanarit ovat kuin yhtä perhettä

Pirjo: Karavaanareilla on luja yhteenkuuluvuuden tunne, olemme samanhenkisiä. Kontaktit syntyvät helposti. Aina halataan, kun nähdään. Ystävyydet jatkuvat, kun tavataan leireillä, eikä yhteisen kielen puutekaan ole este. Ihmiset ovat samanlaisia, vaikka tavat ovat erilaiset.

Jussi: Vaikka olemme hyvin sosiaalisia, leireillä saa myös olla rauhassa. Vaunun ovi on portti, jonka läpi ei saa tulla ilman lupaa, kaikki tietävät sen. Treffit sovitaan yhteisille alueille, ja ystäville soitetaan vaunuista toiseen.

Karavaanariharrastus ei lopu ikään

Jussi: Nyt kun olemme eläkkeellä, asumme puolet viikosta vaunussa Messilässä ja puolet viikosta kotona Helsingissä. Otamme kaksi lastenlastamme usein mukaan matkailuvaunulle. Heille on ikäistään seuraa, kun muidenkin karavaanarien jälkikasvua on täällä. Usein oikein sovimme, että ensi viikolla tuodaan kaikki lastenlapset mukanamme tänne.

80 vuotta näyttää olevan jonkinlainen raja karavaanareille; sitä vanhempia emme juuri ole nähneet tapaamisissa. Vaunun vetäminen autolla vaatii tarkkuutta. Meidänkin yhdistelmämme on 13 metriä pitkä. Minä ajan, vaikka vaimokin voisi ajaa.

Mutta ei harrastus lopu, vaikka matkat loppuisivatkin. Sitten jatketaan yhdistyksissä ja harrastuspiireissä. Minä olen yhdistyksemme matkailuasiamies. Saman porukan kanssa teemme sitten bussimatkoja.

Pirjo: Olen ollut nyt vuoden eläkkeellä, Jussi vähän kauemmin. Tunnen, että olen etuoikeutettu, kun voin aamulla miettiä, mitä tekisin päivällä. Miten voikin saada olla vain vapaalla ja nauttia elämästä koko ajan!

Tapaa karavaanarit Pirjo ja Jussi Seppä videolla

Katso, millainen kaksipyöräinen kaunotar kulkee mukana Pirjon ja Jussin karavaanarimatkoilla

 
Karavaanaripariskunta kertoo, miksi harrastus on niin rakas

Ovathan vakuutuksesi kunnossa?

Matkailuvaunu- ja matkailuautovakuutukset takaavat huolettoman reissun.

Matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi.

Kotivakuutus rauhoittaa mielen, kun olet matkoilla.

Turvaa myös koira tai muu eläinkumppanisi eläinvakuutuksella.

Minun intohimoni

Tässä Ifin sarjassa ihmiset kertovat rakkaista harrastuksistaan ja intohimoistaan. Lue myös juttu postcrossingia harrastavasta Pirjosta.