Bridge tarjoaa sosiaalista aivojumppaa

Eläköityminen vapauttaa aikaa uusille harrastuksille
Järvenpääläinen Erkki Salmi, 68, innostui bridgestä, koska se on älyä haastava peli, jossa saa olla ihmisten kanssa. Erityisen tärkeää pelaaminen ja kaverien seura on ollut sairaudesta toipuessa.
Keski-Uudenmaan Bridgessä pelaavat muun muassa Veijo Tammio, Jarkko Kortemäki, Roni Klimscheffskij, Jorma Palonen, Marjukka Raines, Erkki Salmi, Risto Toivanen ja Tero Topra.

Miten päädyit pelaamaan bridgeä?

Pelasin aikaisemmin shakkia. Bridgeä pelannut kaveri houkutteli minut kokeilemaan peliä 1970-luvun lopussa, ja lähdimme yhdessä kurssille. Innostuin bridgestä, koska se on monimutkainen taktiikkapeli ja tarjoaa haasteita.

Kuinka paljon pelaat?

Pelasin kymmenkunta vuotta melko aktiivisesti, mutta lopetin säännöllisen pelaamisen kiireiden vuoksi. Opiskelin ja olin opetusalalla töissä. Elämässä oli niin paljon tekemistä, etten enää kaivannut ylimääräistä älyllistä harjoitetta.

Palasin pelaamaan 2000-luvun puolella ja nyt olen iloinen, että aloitin uudestaan. Jäin eläkkeelle vuonna 2011, mutta se ei vaikuttanut pelaamiseeni. Yksi peli-ilta kerran viikossa riittää minulle.

Mikä bridgessä viehättää?

Bridge on aivovoimistelua, ja lisäksi se on sosiaalista toimintaa. Bridgessä pelikaveri eli partneri on erittäin tärkeä.

Menestys pelissä riippuu pitkälti siitä, miten yhteistoiminta sujuu. Pitää ymmärtää partnerin tapa pelata. Siksi yleensä pyritäänkin pelaamaan aina saman partnerin kanssa.

Kuulun olutseuraan, joka pelaa bridgeä, ja bridgeseuraan, joka pelaa golfia.

Kilpailetteko peli-iltana?

Peli-iltana pelataan 4–4,5 tuntia riippuen siitä, paljonko tulee pelaajia, montako pöytää ja kierrosta on. On tässä kilpailuakin: pisteet lasketaan, ja aina joku on ykkösenä.

Fiilis on hyvä pelin jälkeen, jos ei ole tehnyt pahoja virheitä, jotka harmittavat. Bridgepöydässähän ei tehdä sankaritekoja, vaan voitossa on kyse siitä, kuka selviää vähimmillä virheillä.

Mitä bridgekerho merkitsee sinulle?

Täytyy sanoa, että pelaajista on tullut hyviä kavereita ja ystäviäkin. Heidän kanssaan voi olla muutakin yhteistä, esimerkiksi joidenkin kanssa käyn pelaamassa golfia.

Silloin kun en pelannut seurassa bridgeä, perustimme yhdessä kavereiden kanssa olutseuran ja pelasimme siinä kevyesti bridgeä. Seura on edelleen olemassa. Sanonkin joskus leikilläni, että kuulun olutseuraan, joka pelaa bridgeä, ja bridgeseuraan, joka pelaa golfia.

Nyt ryhmä on minulle tärkeä kuntoutuksessa ja toipumisessa. Sain viime syksynä sydänleikkauksen yhteydessä aivoinfarktin. Aloitin pelaamisen uudestaan helmikuussa. Kerhossa minua on kannustettu pelaamaan, vaikka kaikki tietävät, että en ole ollut ihan kunnossa. Se on ilahduttanut.

Keväällä pelasin 14 kertaa ja voitin neljästi. Se on toipilaalle hieno suoritus. Minusta tuntuu, että en pelannut yhtä hyvin edes silloin, kun minulla oli vielä terveen paperit.

Keski-Uudenmaan Bridge

Perustettu:

1973.

Kokoontuu:

Maanantaisin Keravalla Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskuksessa.

Jäseniä:

Noin 30, joista suurin osa miehiä, 40–70-vuotiaita. Erkki Salmi on seuran sihteeri.

Kiinnostuitko?

Bridgekerhot järjestävät kursseja, joilla opetellaan pelaamaan. Kerhosta löytyy myös sopiva partneri.

Meidän porukka

Tässä Ifin sarjassa tutustumme erilaisiin harrastus- ja ajanvieteporukoihin yhden niiden jäsenen kautta. Lue myös tarinat egyptiläisen tanssin ryhmästä Perniössä, helsinkiläisestä lentisjengistä ja Kuusankoskella toimivasta senioriteatterista.

Haluaisitko esitellä tässä juttusarjassa oman porukkasi?

If palkitsee pienellä lahjalla ne porukat, joista tehdään juttu. Ilmoittaudu mukaan.

Sinulle voi olla hyötyä myös näistä sivuista