Millaiseen autoon sinulla on varaa? Muista nämä 7 asiaa

Minkä hintainen auto kannattaa ostaa, jotta talo​us​ ei mene kuralle autokauppojen myötä? Muista nämä faktat ennen autokauppoja.

1. Viidesosa käsirahaa

Kun hankit käytetylle autolle rahoitusta, on hyvä varata käsirahaa vähintään 20 prosenttia auton hinnasta. Suositeltavan käsirahan määrä riippuu tietysti viime kädessä hankittavan auton hinnasta.

2. Vakuuksien tarve riippuu luoton määrästä

Jos ostat auton yksityishenkilöltä ja tarvitset pankkilainaa alle 25 000 euroa auton hankintaa varten, pankki ei yleensä vaadi vakuuksia. Yli 25 000 lainoissa pankki vaatii vakuuden, jollaisena toimii useimmiten omistusasunto. Kun pääset pankin kanssa sopimukseen, sovittu summa siirtyy tilillesi. Autokaupan yhteydessä pankki siirtää rahat useimmin tilisiirtona auton myyjälle. Jos hankit auton liikkeestä, autoliike järjestää tyypillisesti rahoituksen. Tällöin auto toimii vakuutena etkä tarvitse muita vakuuksia.

3. Upea auto ei täytä jääkaappia

Kun teet sopimusta autolainan takaisinmaksusta, älä vedä taloutta liian kireälle. Kuukausierä kannattaa mitoittaa suhteessa omaan taloustilanteeseen ja auton perusmenoihin. Talouden kaikkiin lainanhoitomenoihin tulisi mennä maksimissaan 40 prosenttia kuukauden nettotuloista.

4. Kohtaa paha päivä silmästä silmään

Lainan takaisinmaksuaikataulua pohtiessasi ota huomioon mahdolliset muutokset elämäntilanteessasi. Voitko halutessasi maksaa lainan pois suunniteltua nopeammin ilman lisäkuluja? Voiko rahoitussopimusta tarvittaessa muuttaa, jos et pystykään maksamaan lainaa aiotussa aikataulussa?

5. Laske, vertaile, surffaa

Ennen autohankintaa kannattaa kokeilla eri laskureita ja kysyä neuvoja rahoituksen järjestämiseen pankista tai autoliikkeestä.

6. Autokauppa käy kuumana kesällä

Heinäkuu on käytettyjen autojen kaupan kuumin sesonkikuukausi. Myös joulun välipäivinä ja vuodenvaihteessa suomalaiset innostuvat autokaupoille. Tällöin tarjontaa on enemmän ja kauppa käy nopeammin.

7. Järki päässä autokaupoilla

Autoliikkeistä hankittaviin autoihin on viime vuosina otettu aiempaa useammin luottoa. Liikkeestä ostettavaan autoon otetaan keskimäärin 15 000 euron luotto. Yksityishenkilöiden välisestä autokaupasta ei ole saatavissa vastaavia tilastoja. Yleinen tuntuma kuitenkin on, että suomalaiset pitävät autokaupoilla pään kylmänä ja ovat pääasiassa hinta- ja laatutietoisia.

Juttua varten haastateltu Nordea Rahoituksen myyntijohtajaa Kristian Ajantoa.