Kotipihoilla tehdään tuhansittain autokauppoja

Yksityishenkilöiden välisessä autokaupassa vaihtaa vuosittain omistajaa lähes 150 000 autoa.

Nettiauto.comin suorittaman kyselyn mukaan tyypillisimmissä kaupantekopaikoissa eli kotipihoilla ja huoltoasemien kahviloissa kirjoitellaan siis vähän väliä erilaisia myyntidokumentteja. Yksityisten väliset autokaupat syntyvät turvallisimmin, kun myyjä ja ostaja tapaavat toisensa kasvotusten ja käyvät kaikki myyntiin vaikuttavat yksityiskohdat läpi ”käsi kädessä”.

Suomessa myydään vuosittain noin 550 000–600 000 käytettyä autoa. Neljäsosa autoista eli lähes 150 000 myydään yksityishenkilöiden välisessä kaupassa, puolet merkkiliikkeissä ja viimeinen neljännes järjestäytymättömissä autoliikkeissä. Käytettyjen autojen lisäksi myydään käytettyjä mopoja, moottoripyöriä, mönkijöitä ja muita kulkupelejä, mikä kasvattaa myös yksityishenkilöiden välillä tehtyjen kauppojen lukumäärää huomattavasti.

Nettiauton tekemän asiakaskyselyn mukaan käytetyn auton kauppoja tehdään eniten myyjän kotona, missä myytävä autokin sijaitsee. Toiseksi yleisintä on sopia tapaaminen huoltoasemalle ja allekirjoittaa auton paperit kahvikupin ääressä. Muitakin vaihtoehtoja on; yksi kyselyyn vastanneista kertoi lyöneensä autokaupat lukkoon puhelimitse palmun alla.

Paimiolainen Risto Lempinen teki viime syksynä kauppaa Peugeotistaan, eikä edes harkinnut sopivansa tapaamista muualle kuin kotipihalleen.
– Minusta se antaa rehellisen kuvan myyjästä. Kaupanteon pitää olla avointa, jotta molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä, Lempinen sanoo.

Tapaamisen yhteydessä ostajan on syytä varmistaa myyjän henkilöllisyys. Paikan pitää myös olla sellainen, että autoa pääsee koeajamaan ja tutkimaan rauhassa – ja mielellään riittävässä valossa.

Kallis käytetty auto on asia erikseen niin paikan valinnan kuin kaupanteonkin osalta. Kaupanteko saattaa vaatia kauppakirjan tekemisen ja rahan siirtäminen pankkireissun tai vaihtoehtoisesti maksun suorittamisen verkkopankissa. Pankkiasioimisen etuna on se, että molemmat osapuolet saavat välittömän varmistuksen maksun siirtymisestä. Toki myös verkkopankin kautta voi maksaa isonkin maksun kätevästi ja luotettavasti.

– Kun kaupat olivat syntyneet, ostaja maksoi siinä paikalla omalla koneellaan rahat tililleni. Se on hyvä ja luotettava tapa hoitaa asia, kertoo Risto Lempinen.

Lähde: nettiauto.comin asiakaskysely, haastateltava saatu kyselyn kautta, Autoalan tiedotuskeskus/tilastot