Ekaluokkalaisten

Keltanokat

Kun näet keltaista, valmistaudu pysähtymään

Jotta yksikään koulutiensä aloittava ei jäisi huomaamatta, annamme ekaluokkalaisille keltaisen, heijastavalla nauhalla varustetun lippiksen. Lippiksen tärkein tehtävä on kiinnittää autoilijoiden huomio pieniin koululaisiin, jotka opettelevat kulkemaan itsenäisesti liikenteessä.

Lippisten tarina yltää vuoteen 2006, jolloin ensimmäiset ekaluokkalaiset saivat lippiksensä. Tähän mennessä yhteensä yli puoli miljoonaa ekaluokkalaista on saanut huomiolippiksen. Tänä syksynä jaamme lippiksiä jo 14. kerran. Keltanokka-kampanja tukee Opetushallituksen Liikenneturvallisuusviikkoa.

Koulut tilaavat lippikset oppilailleen

Lapset saavat lippikset koulunsa kautta, joten jos lapsesi ei jostain syystä ole saanut lippistä, ole yhteydessä lapsesi kouluun. Jos koulu ei ole tilannut lippiksiä alkukesän aikana, koulun henkilökunta voi tiedustella jäljellä olevia lippiksiä osoitteesta asiakaspalvelu@rckfinland.fi.

Lasten toive aikuisille: puhelin pois liikenteessä

Pienet koululaiset oppivat liikenteessä aikuisilta – hyvässä ja pahassa. Ifin teettämästä kyselystä kävi ilmi, että yhdeksän kymmenestä alakoululaisesta on nähnyt aikuisen käyttävän puhelinta ajaessaan. Joka neljännen mielestä aikuiset ajavat puhelin kädessään usein.

Lapset toivovat aikuisilta liikenteessä useimmin vauhdin hidastamista. Toiseksi suosituin toive autoileville aikuisille on suojatien eteen pysähtyminen, kun lapsi on aikeissa ylittää tien.

Tiedot ovat peräisin Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 265 alakoululaista touko–kesäkuussa 2016. Tutkimuksen toteutti YouGov Finland.

Tältä huomiolippikset näyttävät

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Testaa, oletko teiden taituri vai katujen kauhu

Testaa liikennetietosi muutamassa minuutissa!