LVIS-laitteet ja talon muu tekniikka

LVIS-laitteita ovat esimerkiksi ilmalämpöpumppu, maalämpöpumppu, lämminvesivaraaja, öljykattila, ilmanvaihtokone, lattialämmityskaapeli, kattolämmityselementit sekä patterit (sähkö, vesi, öljy).

Ohjeet, kun LVIS-laite tai muu tekniikka rikkoutui

Omakotitalossa tai muissa omistamissasi rakennuksissa

  1. Sulje pääsulku ja sähköt.
  2. Soita huoltoliikkeelle ja pyydä selvittämään laitteen vika ja ikä.
  3. Pyydä lausunto laitteen viasta ja korjausarvio. Mikäli korjaus on mahdollista, korjauta laite.
  4. Estä vesivahinko jos se on mahdollista ja suojaa irtaimisto kastumiselta. Jos kyseessä on iso vesivahinko, niin ota yhteyttä heti pelastuslaitokselle 112.
  5. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla, niin otamme sinuun yhteyttä.

Jos kodissasi on myös sattunut vesivahinko, lue toimintaohjeet vesivahinkoihin.

Kerros- tai rivitalossa asunto-osakeyhtiössä

Soita huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle, että huoneistossa on mennyt LVIS-laite rikki. Isännöitsijä neuvoo tarvittaessa vahinkoilmoituksen tekoon.

Estä vesivahinko jos se on mahdollista ja suojaa irtaimisto kastumiselta.

Asumisen keskeytyminen

Jos kodissasi ei voi asua vesivahingon takia, lue ohjeet asumisen keskeytymiseen.

Miten vakuutus auttaa LVIS-laitteiden vahingoissa?

Korvauksen määrä riippuu muun muassa vahingoittuneen omaisuuden iästä ja valitsemastasi omavastuusta. Tämän vuoksi korvauksen suuruus ei useinkaan vastaa uuden tuotteen hintaa.

Vahinkoa korvattaessa LVIS-laitteiden osalla kaikista uusimis- ja korjauskustannuksista (sis. materiaali- ja työkustannukset) vähennetään ikävähennys ja omavastuu. Ikävähennys on putkiston, sähkökaapeleiden ja sähköjohtojen osalta 3 % vuosittain, muiden LVI- ja sähkölaitteiden (sis. lämmityskaapelit) osalta 6 % vuosittain. Ikävähennystä ei vähennetä asennusvuodelta eikä sitä seuraavalta vuodelta.

Esimerkki korvauksen laskemisesta

Viisi vuotta vanha ilmalämpöpumppu rikkoutuu. Uuden vastaavan laitteen hinta on 1500 euroa. Yleisin omavastuu on 450 euroa.

Ikävähennys on 18 % (6 % x 3 vuotta, 270 euroa) ja omavastuu -450 euroa, jolloin korvausta maksetaan 1500-270-450 = 780 euroa.