Kodin ja vapaa-ajan asunnon vahingot

Lue ensin ohjeet ja täytä sitten vahinkoilmoitus Omilla sivuilla.

Kodin ja vapaa-ajan asunnon vahinkoja voivat olla vuotovahingot, palo- ja nokivahingot, murtovahingot ja sääilmiöihin liittyvät myrskyvahingot.

Mikäli vahingot ovat suuret tai vaativat välittömiä toimenpiteitä, ilmoita vahingosta meille heti. Pienemmissä vahingoissa voit toimia alla olevien ohjeiden mukaan. Sinulla on vuosi aikaa tehdä vahinkoilmoitus.

Jos asuntona käyttämässäsi rakennuksessa ei voi asua, lue lisää asumisen keskeytymisestä.

Jos olet yritysasiakas, siirry yrityksen omaisuusvahinko-ohjeisiin.

Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla. Voit myös ilmoittaa tapahtuneesta puhelimitse 010 19 19 19 (valitse Vahinko -> Rakennus).

Ohjeet vahinkoilmoituksen tekoon

 1. Ota rakennuksesta yleiskuva ja tarkempia lähikuvia rikkoutuneesta rakennuksen osasta niin, että vauriot näkyvät kuvissa selvästi.
 2. Säilytä kuvat itselläsi ja toimita ne pyydettäessä.
 3. Selvitä vahinkojen määrä. Voit valita sinulle parhaiten soveltuvan vaihtoehdon:

a) Korvaus omasta korjaustyöstä.

Korvauskäsittelyä nopeuttaa, jos pystyt itse arvioimaan vahinkomäärän, jonka perusteella voimme maksaa korvauksen. Arvioi rakennusvahingon korjauskulut, erikseen materiaalin ja työtuntien osalta sekä listaa muut vaatimukset. Voit hakea korvausta myös toteutuneiden kulujen mukaan korjaustöiden jälkeen.

Pidä kirjaa työtunneista, säilytä tositteet toteutuneista korjaus- ja materiaalikuluista sekä muista vaatimuksista. Sähkölaitteiden ja muun irtaimiston osalta tarvitsemme tiedot laitteen merkistä, mallista, iästä ja hinnasta.

b) Korjaustyön tekee rakennus- tai muu korjausliike.

Korjaustöihin voi ottaa avuksi rakennusliikkeen, mutta ennen suurempia korjaustöitä tarvitsemme tiedon korjaustöiden kustannuksista. Tarvittaessa saat Ifistä tietoa paikkakunnallanne olevista Ifin rakennusliikekumppaneista.

Vesivahinko

Vuotovahinko ja äkillinen putkirikko.

Talvivahingot

Vesijohtojen jäätymisen, lumimassojen ja sulamisvesien aiheuttamat vahingot.

Myrskyvahingot

Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia vahinkoja ovat puiden kaatuminen, sähkölaitteiden rikkoutuminen ja pakasteiden sulaminen.

Teknisten laitteiden (LVIS) rikkoutuminen

Teknisiä laitteita ovat esimerkiksi ilmalämpöpumppu, maalämpöpumppu, lämminvesivaraaja, öljykattila, ilmanvaihtokone, lattialämmityskaapeli, kattolämmityselementit sekä patterit (sähkö, vesi, öljy).

Korvauksen määrä riippuu muun muassa vahingoittuneen omaisuuden iästä ja valitsemastasi omavastuusta. Tämän vuoksi korvauksen suuruus ei useinkaan vastaa uuden tuotteen hintaa.

Voidaksemme ratkaista sinulle kuuluvan korvauksen, toimi seuraavasti:

Mikäli laitteesi on uusi

Ennen vahinkoilmoituksen tekemistä, pyydä huoltoliikettä korjaamaan laite tai antamaan korjausarvio laitteessa olevasta viasta ja sen korjauskustannuksista.

Mikäli laitteesi on vanha

Korjauta tai uusi laite harkintasi mukaan.

Vahinkoa korvattaessa LVIS-laitteiden osalla kaikista uusimis- ja korjauskustannuksista (sis. materiaali- ja työkustannukset) vähennetään ikävähennys ja omavastuu.

Esim. ikävähennys on putkiston, sähkökaapeleiden osalla 3 %/vuosi, muiden LVI- ja sähkölaitteiden (sis. lämmityskaapeli) osalla 6 %/vuosi ja lämpöpumppujen osalla 9 %/vuosi. Jos korvattavaa jää vähennyksien ja omavastuun vähennyksien jälkeen, tee vahinkoilmoitus ja jää odottamaan yhteydenottoamme.

Palo- ja nokivahingot

Kotivakuutuksesta korvataan äkillinen ja ennalta arvaamaton välitön esinevahinko, jonka syynä on:

 • irti päässyt tuli, noki, savu tai savukaasu,
 • räjähdys,
 • salamanisku, joka on kohdistunut suoraan vakuutettuun omaisuuteen ja mekaanisesti pirstonut sitä.

Toimi näin vahingon tapahduttua

 1. Huolehdi kiinteistön ja irtaimiston suojaamisesta lisävaurioilta.
 2. Nokeentuneiden pintojen ja irtaimiston pesu tai puhdistus on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi, koska puhdistuksessa tarvitaan erikoisaineita.
 3. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla.

Jos asut taloyhtiössä, ota yhteys myös isännöitsijään. Jos kodissasi ei voi asua, lue ohjeet asumisen keskeytymiseen. Voit varautua tulipalojen estämiseen varmistamalla, että palovaroittimet ovat kunnossa ja että sauna on paloturvallinen.

Murtovahingot

Vakuutuksesta korvataan äkillinen ja ennalta arvaamaton välitön esinevahinko, jonka syynä on varkaus, ilkivalta, murto tai ryöstö. Tarkemmat kuvaukset korvattavista vahingoista löydät vakuutusehdoista.

Toimi näin vahingon satuttua

 1. Estä mahdollisten lisävahinkojen syntyminen.
 2. Ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus.
 3. Ota mahdollisuuksien mukaan valokuvia tapahtumapaikasta ja aiheutuneista vahingoista.
 4. Kun poliisilta on saatu lupa, saat aloittaa korjaamisen ja siivoamisen.
 5. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla.

Katso, mitä voit etukäteen tehdä murtojen estämiseksi.

Rakennusvahinkojen yhteistyökumppanit

Teetämme vahingonkorjaukset luotettavilla yhteistyökumppaneillamme.

Vahingon sattuessa olethan ensin yhteydessä korvauspalveluumme ennen kuin tilaat korjaajaa. Vahinkoilmoituksen voit tehdä Omilla sivuilla tai puhelimitse soittamalla numeroon 010 19 19 19 (ma–pe 8–20, la–su 10–16).