Jos matkasi peruuntuu, keskeytyy tai myöhästyit matkalta

Matkustajavakuutus voi korvata, jos matkasi peruuntuu tai keskeytyy yllättäen esimerkiksi sairastumisen takia. Voit saada korvausta myös, jos myöhästyit matkaltasi. Matkustajavakuutus korvaa myös esimerkiksi terrori-iskun takia peruuntuneita ja keskeytyneitä matkoja.

  1. Tutustu alla oleviin esimerkkeihin ja tee vahinkoilmoitus.
  2. Käsittelemme asiasi mahdollisimman pian. Jos tarvitsemme sinulta lisätietoja tai tositteita, otamme sinuun yhteyttä.

Vahinkoilmoitus Omilla sivuilla

Saat vastauksena ohjeet jatkoa varten. Omat sivut palvelevat 24/7.

Tee vahinkoilmoitus

Apua ulkomailla

Saat kauttamme puhelimitse apua vuorokauden ympäri. 

Soita +358 10 19 19 19

Matkan peruuntuminen esimerkiksi sairastumisen takia

Matkan peruuntumisella tarkoitetaan sitä, että matkalle lähtö estyy kokonaan ja matkalle ei ole voitu lähteä lainkaan.

Jos matka on ehtinyt alkaa, kyseessä ei ole vakuutusehtojen tarkoittama matkan peruuntuminen. Näin ollen matkan peruuntuminen ei ole kyseessä myöskään silloin, kun aiottu matka tai retki matkakohteessa peruuntuu.

Matkavakuutuksesta voidaan korvata matkan peruuntuminen, jos peruuntuminen johtuu vakuutetun tai hänen lähiomaisensa kuolemasta, vakavasta tapaturmasta tai vakavasta, odottamattomasta ja äkillisestä sairastumisesta, joka pakottavasti estää matkalle lähdön. Pakottavuus arvioidaan lääketieteellisin perustein.

Lähiomaisella tarkoitetaan vain vakuutusehdoissa lähiomaiseksi määriteltyä henkilöä. Lähiomaiseksi katsotaan vakuutusehtojen mukaan esimerkiksi puoliso, lapsi, lapsenlapsi, vanhempi, isovanhempi ja sisar.

Jos matkasi on peruuntunut, varaudu toimittamaan lääkärintodistus matkan peruuntumisen syystä ja matkanjärjestäjän selvitys maksetusta hyvityksestä.

Mikäli kyseessä ei ole valmismatka, vaan ns. omatoimimatka, tarvitsemme (lääkärintodistuksen lisäksi) selvityksen, josta ilmenee, että varatusta matkasta ei saa hyvitystä. Selvitys omatoimimatkojen kohdalla voi olla esim. varausvahvistus tai matkalippu.

Tarkemmat tiedot matkan peruuntumisen korvattavuudesta, korvauksen määrästä sekä muista korvauksen saantiin vaadittavista edellytyksistä voit lukea Matkavakuutusehdoista kohdasta 3.1.2.

Matkan keskeytyminen esimerkiksi sairastumisen takia

Matkan keskeytymisellä tarkoitetaan alkaneen matkan muuttumista siten, että vakuutettu joutuu sairaalahoitoon tai palaamaan lähtöpaikkakunnalleen Suomeen alkuperäisestä matkasuunnitelmasta poiketen.

Matkavakuutuksesta voidaan korvata matkan keskeytyminen silloin, kun se johtuu vakuutetun kuolemasta, vakavasta tapaturmasta tai vakavasta matkasairaudesta, joka pakottavasti aiheuttaa matkan keskeytymisen. Pakottavuus arvioidaan lääketieteellisin perustein. Keskeytyminen voidaan korvata myös, kun se johtuu lähiomaisen kuolemasta, vakavasta tapaturmasta tai vakavasta ja odottamattomasta sairastumisesta.

Lähiomaisella tarkoitetaan vain vakuutusehdoissa lähiomaiseksi määriteltyä henkilöä. Lähiomaiseksi katsotaan vakuutusehtojen mukaan esimerkiksi puoliso, lapsi, lapsenlapsi, vanhempi, isovanhempi ja sisar.

Jos matkasi on keskeytynyt, varaudu toimittamaan matkaliput, maksutositteet, lääketieteelliset selvitykset ja muut vahingon korvauksen kannalta oleelliset dokumentit vakuutusyhtiöön korvausasian ratkaisemista varten.

Tarkemmat tiedot matkan keskeytymisen korvattavuudesta, korvauksen määrästä sekä muista korvauksen saantiin vaadittavista edellytyksistä voit lukea Matkavakuutusehdoista kohdasta 3.1.3.

Matkalta myöhästyminen

Matkalta myöhästymisellä tarkoitetaan sitä, että vakuutettu ei ehdi alkuperäisen matkasuunnitelmansa mukaisesti etukäteen varatun lento-, laiva-, juna- tai linja-automatkansa alkamispaikkaan meno- tai paluumatkalla.

Matkavakuutuksesta voidaan korvata matkalta myöhästyminen silloin, kun myöhästymisen syynä on yleisen kulkuneuvon myöhästyminen tai kulun estyminen sääesteen, teknisen vian, liikenneonnettomuuden, rikollisen teon tai viranomaisen määräyksen johdosta. Myös silloin, kun kuljet yksityisellä kulkuneuvolla ja joudut liikenneonnettomuuteen, korvataan myöhästyminen vakuutuksesta.

Matkalta myöhästyminen edellyttää, että edellä mainitun syyn vuoksi on myöhästytty etukäteen varatusta jatkoyhteydestä, ja jatkoyhteys menetetään sen vuoksi. Kyseessä ei ole myöhästyminen, mikäli matkanteko vain viivästyy, vaikka viivästyminen olisi kestoltaan pitkä ja siitä aiheutuisi lisäkuluja.

Mikäli olet myöhästynyt matkalta ja olet oikeutettu vakuutusehtojen mukaiseen korvaukseen, varaudu toimittamaan meille tositteet alkuperäisestä matkasta ja myöhästymisestä aiheutuneista ylimääräisistä kuluista sekä selvitys myöhästymisen syystä.

Tarkemmat tiedot matkalta myöhästymisen korvattavuudesta, korvauksen määrästä sekä muista korvauksen saantiin vaadittavista edellytyksistä voit lukea Matkavakuutusehdoista kohdasta 3.1.4.

Esimerkki 1: Venlan lomalento Rodokselta Helsinkiin myöhästyy kuusi tuntia koneeseen tulleen teknisen vian vuoksi. Helsinkiin päästyään Venlan jatkolento Rovaniemelle on jo ehtinyt lähteä, ja Venla joutuu ostamaan uuden lentolipun menetetyn tilalle välille Helsinki–Rovaniemi.

Kyseessä on vakuutusehtojen tarkoittama matkalta myöhästyminen, ja ylimääräinen kulu uudesta lentolipusta korvataan matkavakuutuksesta.

Esimerkki 2: Venla on Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun hän kuulee, että hänen lentonsa Pariisiin joudutaan siirtämään seuraavaan päivään myrskyn vuoksi. Venlalle aiheutuu viivästymisen takia ylimääräisiä kuluja hotelliyöstä, jonka hän viettää Helsingissä odottaessaan seuraavan päivän lentoa. Takaisin kotiin Jyväskylään ei kannata yhdeksi yöksi lähteä.

Kyseessä ei ole vakuutusehtojen tarkoittama matkalta myöhästyminen, sillä Venla ei ole myöhästynyt etukäteen varatusta lento-, laiva-, juna- eikä linja-automatkansa alkamispaikasta. Venlalle aiheutuneet kulut eivät ole matkavakuutuksesta korvattavia. Venlan kannattaa tiedustella korvausta lentoyhtiöltä.

Terrori-isku tai muu kriisi matkakohteessa

Matkustajavakuutus turvaa erilaisia kriisitilanteita matkakohteessa. Kaikki Ifin yksityisasiakkaiden matkustajavakuutukset korvaavat ehtojen mukaan matkan peruuntumisen tai keskeytymisen, jos matkakohteessa sattuu terrori-isku, aseellinen selkkaus, luonnonkatastrofi tai epidemia.

Lisäksi matkustajavakuutus korvaa lääkärin määräämää psykoterapiaa matkan jälkeen, jos olet joutunut kriisitilanteeseen kuten liikenneonnettomuuteen matkalla. Psykoterapiaa korvataan enintään viisi käyntiä.

  • Voit saada korvausta matkan peruuntumisesta, jos matkasi alkuun on alle 14 vuorokautta silloin, kun matkakohteessasi sattuu esimerkiksi terrori-isku.
  • Voit saada korvausta matkan keskeytymisestä, jos päätös matkan keskeyttämisestä tehdään 48 tunnin kuluessa terrori-iskun sattumisesta.

Toimi näin, jos haluat peruuttaa tai keskeyttää matkasi kriisitilanteen takia:

  • Jos olet matkatoimiston järjestämällä valmismatkalla, hae ensin korvausta matkan keskeytymisestä tai peruuntumisesta matkanjärjestäjältä. Jos olet omatoimimatkalla, hae korvausta ensin lentoyhtiöltä ja/tai majoituspaikastasi. Jos et saa muualta korvausta, voit saada korvausta vakuutuksestasi.
  • Voit ilmoittaa matkasi keskeytymisestä tai peruuntumisesta helposti Omilla sivuilla. Jos kaipaat neuvoja, asiakaspalvelumme auttaa numerossa +358 10 19 19 19 (ma–pe 8–20, la–su 10–16 Suomen aikaa).

Näet yksityiskohtaiset tiedot korvauksista vakuutusehdoista. Tutustu Kriisiturvaa koskeviin vakuutusehtoihin ja yleisiin matkavakuutuksia koskeviin vakuutusehtoihin.