Auton liikennekäytöstäpoisto ja -käyttöönotto

  Tee näin
LiikennekäytöstäpoistoTee rekisteri-ilmoitus internetissä Trafin sähköisissä palveluissa tai vie se katsastuskonttorille tai Ifin konttoriin. Saat poiston ajalta hyvityksen ajoneuvoverosta ja vakuutusmaksuista. ​Ota alla olevat seikat huomioon liikennekäytöstä poistossa.
Liikennekäyttöönotto Tee rekisteri-ilmoitus internetissä Trafin sähköisissä palveluissa tai vie ilmoitus katsastuskonttorille tai Ifin konttoriin. Sähköisesti tai Ifissä voit hoitaa rekisteröinnin, jos autossa on kilvet. Jos kilpiä ei ole, käy katsastustoimipaikalla.

Ilmoituksen tekeminen ajoneuvorekisteriin

Auton omistaja tai haltija ilmoittaa liikennekäytöstä poistosta ja liikenteeseen otosta suoraan ajoneuvorekisteriin. Ilmoitusta ei voi tehdä määräaikaisena, vaan auton käyttöönotosta ilmoitetaan sitten, kun se otetaan käyttöön. Rekisterikilvet voivat jäädä autoon poiston ajaksi.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi hyvittää poiston jälkeiseltä ajalta maksetun ajoneuvoveron ja If antaa hyvityksen auton vakuutusmaksuista poiston ajalta. Erillistä ilmoitusta Ifiin sinun ei tarvitse tehdä, tiedot liikennekäytöstä poistosta ja liikennekäyttöön otosta välittyvät aina Trafista Ifiin.

Rekisteri-ilmoituksen auton liikennekäytöstä ja liikennekäyttöön otosta voi tehdä

Jos palautat kilvet poiston yhteydessä, auton vakuutukset päättyvät. Tarvittaessa saat myöhemmin otettua helposti netin kautta uuden autovakuutuksen​​.

Ilmoituksesta veloitetaan rekisteröintimaksu, joka vuonna 2013 on rekisteröintitoimipaikalla 11 euroa ja sähköisissä palveluissa 4 euroa.

Muille ajoneuvoille kuin autoille rekisteri-ilmoitusta ei voi tehdä sähköisesti.​

Huomioitavaa liikennekäytöstäpoistossa

  • Ajoneuvo on käyttökiellossa liikennekäytöstäpoiston aikana. Jos autoa käytetään liikenteessä poiston aikana, Trafi perii korotetun ajoneuvoveron ja If korotetun vakuutusmaksun.
     
  • Liikennekäytöstä poistettu auto voidaan viedä ennalta varattuna aikana katsastukseen ilman, että se ensin rekisteröidään takaisin liikennekäyttöön otetuksi. Vakuutukset ovat katsastuksessa käynnillä voimassa ilman eri ilmoitusta Ifiin. Autoa siirrettäessä siinä tulee olla kiinnitettynä rekisterikilvet tai siirtolupa ja siirtomerkit. Auton saa siirtää katsastuksesta vain välittömästi edelleen säilytys- tai korjauspaikkaan.
     
  • Ajoneuvo on käyttökiellossa, jos määräaikaiskatsastus ei ole voimassa. Ajoneuvon rekisteröinti takaisin liikennekäyttöön ei edellytä määräaikaiskatsastuksen voimassaoloa.
     
  • Liikennekäytöstä poiston aikana ei Törmäysturva ole voimassa lukuun ottamatta luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja. Muut kaskovakuutuksen turvat ovat voimassa ja niistä peritään maksua.