Päävalikko Siirry sisältöön

Uutishuone

Tervetuloa Ifin uutishuoneeseen! Löydät täältä Ifin viestinnän yhteystiedot, lehdistötiedotteet sekä linkit sosiaalisen median kanaviimme. Ota yhteyttä!

Ifin tilastot: tällaisia ovat koronavuonna hankitut mökit ja uudet mökkeilijät

03.30.2021, 05.50

Keskivertomökkeilijä on nuorentunut selvästi koronan synnyttämän mökkibuumin aikana. Sen sijaan kuluneen vuoden aikana on vakuutettu aiempaa vanhempia mökkejä, paljastavat Ifin mökkivakuutustilastot. Moni haaveilee parhaillaan omasta mökistä – If kokosi vinkit mökkikaupoille.

Korona-aika on saanut monen suomalaisen paitsi haaveilemaan oman mökin rauhasta, myös toteuttamaan unelman. If kävi läpi mökkivakuutustilastojaan maaliskuun 2020 alusta helmikuun 2021 loppuun ja selvitti, millaisia ovat korona-aikana vakuutetut mökit ja mökkien omistajat.

– Paljon puhuttu mökkibuumi on näkynyt Ifissä selvästi. Huippukuukausi oli kesäkuu 2020, jolloin mökkivakuutuksia hankittiin reilusti yli kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan, kertoo mökkivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Ifin tyypillinen mökkivakuutusasiakas on yli 50-vuotias. Korona-aikana mökkejä ovat kuitenkin vakuuttaneet selvästi enemmän aiempaa nuoremmat, jopa alle kolmekymppiset. Kesän 2020 aikana 30–40-vuotiaat hankkivat mökkivakuutuksia yli puolet enemmän kuin edelliskesänä.

– Mökistä haetaan nyt elämyksiä, tilaa ja turvallista vapaa-ajan viettopaikkaa perheelle. On mielenkiintoista nähdä, onko ilmiö pysyvä, eli kiinnostaako mökkeily nuorempia sukupolvia aiempaa enemmän myös pandemian jälkeen, pohtii Utunen.

Kesäkäyttöinen mökki yhä ylivoimainen suosikki

Mökkikauppa vaikuttaa Ifin tilastojen valossa piristyneen koronaa edeltävästä ajasta erityisesti Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Eniten mökkejä on vakuutettu korona-aikana Etelä-Savossa ja Uudellamaalla.

– Vaikka omakotitalomaiset, ympärivuotisesti asuttavat loma-asunnot ovat viime vuosina lisääntyneet, yli kaksi kolmesta suomalaisesta hankkii edelleen vain kesällä käytettävän mökin, myös korona-aikana. Eniten kasvua on kuluneena vuonna ollut pienissä, alle 50-neliöisissä mökeissä, kertoo Utunen.

Korona-aikana on puhuttu vanhempien mökkien käyvän aiempaa paremmin kaupaksi. Ifin tilastot vahvistavat tätä: Eniten suomalaiset ovat koronavuonna vakuuttaneet vuosina 1980–1999 rakennettuja mökkejä. Suurin kasvu verrattuna edellisvuoteen on kuitenkin tapahtunut näitä vanhemmissa mökeissä.

Haaveiletko mökin ostosta – mieti kokonaiskustannuksia

Mökin ostoa suunnitellessa kannattaa pitää pää kylmänä ja perehtyä kohteeseen huolellisesti ennen ostopäätöstä. Hyvä tapa varmistua mökin todellisesta kunnosta on teettää puolueeton kuntotarkastus. Vanhempaa mökkiä hankkiessa on hyvä pohtia, kuinka paljon on ostohinnan lisäksi valmis maksamaan remontoinnista, jos mökistä löytyy korjaamista vaativia puutteita.

– Turvallisuuden kannalta merkittävä asia, mitä moni ei tule ajatelleeksi, on sähköjen uusiminen. Vanhojen mökkien sähköjärjestelmissä voi olla puutteita, ja pahimmillaan sähköt on itse vedetty vuosikymmeniä sitten. Kun vanhaa sähköjärjestelmää kuormitetaan tuomalla mökkiin paljon uutta tekniikkaa, riski esimerkiksi sähköpalolle kasvaa huomattavasti, painottaa Utunen.

– Uudemmissa mökeissä taas on hyvä selvittää erityisesti märkätilojen kunto sekä kiinnittää huomiota lämmitysjärjestelmään.

Tarkista ainakin nämä: 7 vinkkiä mökkikaupoille

  1. Kiinnitä huomiota tontin ja ympäröivän maaston muotoihin ja rakennusten sijoitteluun. Mökkitontilta ei välttämättä löydy toimivaa sadevesi- ja salaojajärjestelmää, jolloin on ratkaisevaa, millaisella paikalla mökki sijaitsee. Onko se esimerkiksi rinteessä siten, että sulamisvedet ohjautuvat rakennukseen.
  2. Katso mökin perustuksia: onko sokkelissa kosteusjälkiä tai halkeamia, jotka voivat kieliä rakennuksen painumisesta. Jos rakennuksen alla on ryömintätila, kannattaa tarkistaa, ettei siellä ole merkkejä kosteus- tai lahovauriosta. Huomioi myös, että alapohjassa on riittävä tuuletus.
  3. Käy läpi vesikaton ja erityisesti läpivientien kunto. Jos mökissä on tuulettuva yläpohja, kiipeä katsomaan, onko esimerkiksi piipun ympärille päässyt vuotamaan vettä.
  4. Tarkistuta tulisijojen ja hormien kunto nuohoajalla myyjän kanssa sovitusti joko kaupan yhteydessä tai sen jälkeen. Selvitä myös, milloin ne on nuohottu edellisen kerran.
  5. Selvitä myyjältä mökin huolto- ja korjaushistoria.
  6. Varmista, onko mökin jätevesijärjestelmä nykyisen jätevesiasetuksen mukainen, ettei sen uusimistarve tule yllätyksenä.
  7. Mökki tarvitsee aina oman vakuutuksen: varmista, että mökkivakuutus on voimassa heti siitä hetkestä, kun omistusoikeus siirtyy.

Lue lisää vinkkejä mökin ostamiseen >

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Ainomaija Forsell

Ainomaija Forsell
Viestintäjohtaja
Puhelin: 010 514 4217
Sähköposti: ainomaija.forsell@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa