Päävalikko Siirry sisältöön

Uutishuone

Tervetuloa Ifin uutishuoneeseen! Löydät täältä Ifin viestinnän yhteystiedot, lehdistötiedotteet sekä linkit sosiaalisen median kanaviimme. Ota yhteyttä!

If tutki: Leivänpaahtimen tyypillinen käyttöpaikka voi aiheuttaa vaaran – katso Ifin palotestin tulokset

09.13.2023, 04.10

Ifin asiakkaan kotona syttyi leivänpaahtimesta nopeasti levinnyt tulipalo, joka perheen äidin alkusammutuksen ansiosta saatiin hallintaan ja suurvahingolta vältyttiin. If testasi osana vahingon tutkintaa, mitä tapahtuu, jos leivänpaahtimessa paahtaa hapankorppua. Testin tulokset näet alla olevalta videolta.

Leivänpaahtimessa syttynyt hapankorppu aiheutti Ifin asiakkaan kodissa tulipalon. If testasi valvotuissa olosuhteissa hapankorpun paahtamista.

– Palotestissä huomattiin, että kuivan leivän paahtamiseen liittyy paloriski, sillä hapankorppu syttyi tuleen noin 1,5 minuutin paahtamisen jälkeen, kertoo Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström.

Paloturvalliselle testipaikalle rakennettiin samat olosuhteet kuin Ifin asiakkaan kotona. Testivideosta huomataan, että vaikka hapankorppupalo paahtimen sisällä sammuu itsestään, se on jo ehtinyt sytyttää yläpuolella olevan valaisimen.

– Keittiön yläkaappien alla oleva tila on hyvin tyypillinen paikka säilyttää paahdinta, sillä valaisimen yhteydessä on usein myös pistorasia. Käytön ajaksi paahdin pitäisi kuitenkin muistaa vetää kaapin alta pois. Testissä meidät yllätti paahtimesta tulleen liekin korkeus, Lindström kommentoi.

Käytä kodinkoneita valvotusti

Tavallisimmin keittiöpalo lähtee Ifin vahinkotilastojen mukaan hellalta tai uunista. Leivänpaahtimesta lähteneet tulipalot eivät ole kovin yleisiä, mutta joka vuosi niitäkin Ifin tilastoihin päätyy. Mahdollisia läheltä piti -tilanteita voi olla paljonkin, mutta ne jäävät valvotun käytön ansiosta päätymättä tilastoihin.

– Keskimäärin vahingot jäävät leivänpaahtimesta lähteneissä paloissa joihinkin tuhansiin euroihin, mutta joukossa on myös suurempia vahinkoja, kertoo Lindström.

Tärkein ohje on, että leivänpaahtimia ja muita kodinkoneita tulisi käyttää valvotusti, jolloin palon syttyminen tai muu vikatilanne huomataan heti.

– Leivänpaahdin on varmasti monessa kodissa lasten käytössä. On tärkeää opettaa lapset käyttämään kodinkoneita oikein ja muistuttaa, että he eivät käytön aikana poistu tilasta. Mahdolliset vaaratilanteet ja niissä toimiminen on hyvä käydä läpi kotona yksin aikaa viettävän lapsen kanssa, painottaa Lindström.

Muista nämä leipää paahtaessa:

  1. Ennen paahtamista siirrä laite irti seinästä ja pois kaapin alta. Pidä myös paahtimen ympäristö tyhjänä.
  2. Noudata laitteen käyttöohjeita.
  3. Valvo käyttöä.
  4. Säilytä keittiössä alkusammutuskalustoa.

    Palotesti tehtiin yhdessä PPK-Sähkö Oy:n kanssa. Paahdin oli testitilanteessa ehjä.

    Nopea alkusammutus esti suurvahingon

    Ifin asiakkaan kotona syttyi leivänpaahtimesta nopeasti levinnyt tulipalo, joka perheen äidin nopean alkusammutuksen ansiosta saatiin hallintaan ja suurvahingolta vältyttiin.

    Perheen alakouluikäinen lapsi oli aamulla ennen kouluun lähtöä laittanut leivänpaahtimeen hapankorpun ja lähtenyt keittiöstä. Hän oli pakkaamassa koulureppua omassa huoneessaan, kun hän havahtui savunhajuun ja palohälyttimen ääneen.

    Perheen äiti oli onneksi tapahtumahetkellä pihapiirissä, ja lapsen soitettua hän juoksi taloon sisälle. Äidin päästessä sisään liekit nuolivat keittiössä jo kattoa. Äiti hälytti apua ja tyhjensi kotona olleen ison jauhesammuttimen liekkeihin ennen poistumista ulos.

    – Olen osallistunut työpaikan kautta sammutuskoulutukseen, joten tiesin, miten toimia jauhesammuttimen kanssa, asiakkaamme kommentoi.

    Paikalle saapuneet pelastajat totesivat palon sammuneen kokonaan. Äidin nopean toiminnan ansiosta vahingot jäivät paikallisiksi keittiöön. Tulelta säästynyt koti oli tapahtuneen jäljiltä kuitenkin noen ja sammutusjauheen peitossa ja siksi asumakelvoton.

    – Kotivakuutuksesta saimme korvauksen asumisen järjestelyyn ja keittiöremontti on nyt käynnissä, asiakas kertoo.

    Klikkaa yllä olevaa kuvaa katsoaksesi videon Ifin polttotestistä

    Mediayhteydet

    Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

    Outi Kärkkäinen
    Viestintäpäällikkö
    Puhelin: 010 514 1962
    Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

    Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

    Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa